STOLTENBERG PRIZNAO: Diplomate su morale da budu protiv Srba!

Bivši izaslanik UN tokom rata u BIH ispričao 20 godina od početka sukoba u Bosni kako je za strane diplomate bilo poželjno da budu protiv Srba, da bi izbegli kritike i bili prihvaćeni

  • 0

Bivši izaslanik UN-a tokom rata u BIH Torvald Stoltenberg ispričao je, 20 godina posle početka tog rata, kako je za strane diplomate u tim vremenima bilo poželjno da budu protiv Srba da bi izbegli kritike i bili prihvaćeni!

- Od prvog dana rata znao sam da, ako želite da bude u potpunosti prihvaćeni, odnosno da izbegnete kritike, trebalo je da budete protiv Srba, podržavate Bošnjake i gledate kroz prste Hrvatima - rekao je Stoltenberg u intervjuu Radiju Slobodna Evropa.

Oni koji su, poput njega, podržavali jednu ili drugu stranu "na osnovu konkretnog razvoja događaja na terenu, bili su izloženi žestokim kritikama".

Stoltenberg, koji je zbog želje da bude nepristrasan kritikovan da je prosrpski orijentisan, kaže da je na kraju bio prinuđen da umesto srpskog, koji je naučio tokom diplomatske službe u Beogradu, u pregovorima koristi engleski. Zamerano mu je što, kada govori srpsko-hrvatski jezik, previše koristi srpsku varijantu, a premalo hrvatsku.

- Tačnije, da je moj akcenat previše srpski. Zbog toga sam nastavio da koristim engleski, tako da mi znanje srpsko-hrvatskog jezika nije mnogo pomoglo u pregovorima - istakao je on.

(Telegraf.rs / Izvor: Radio Slobodna Evropa)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA