VELIKI DIPLOMATSKI DOGAĐAJ U BEČU: Vučić na Konferenciji o Zapadnom Balkanu

Samit lidera Zapadnog Balkana će uvodnim izlaganjima otvoriti austrijski kancelar Verner Fajman i nemačka kancelarka Angela Merkel. Teme su ekonomska situacija i reformski procesi na Zapadnom Balkanu, zatim mladi i obrazovanje, kao i energetska i saobraćajna povezanost

  • 90

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić boraviće u Beču, gde će danas prisustvovati Forumu civilnog društva Zapadnog Balkana, a sutra učestvovati na Samitu lidera Zapadnog Balkana.

Otvaranju Foruma, kojem će prisustvovati i 200 predstavnika civilnog društva iz oblasti kulture, ekonomije, medija i politike, prethodiće sastanak premijera Vučića sa komesarom Evropske unije za susedsku politiku i pregovore o proširenju Joahensom Hanom, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Drugog dana posete, najpre je predviđen susret premijera Vučića sa predsednikom EBRD-a Sumom Čakrabartijem, kao i sastanak posvećen izgradnji autoputa Niš-Priština-Drač, nakon čega sledi otvaranje Samita. Samit lidera Zapadnog Balkana će uvodnim izlaganjima otvoriti austrijski kancelar Verner Fajman i nemačka kancelarka Angela Merkel. Teme su ekonomska situacija i reformski procesi na Zapadnom Balkanu, zatim mladi i obrazovanje, kao i energetska i saobraćajna povezanost.

Dvodnevna konferencija o Zapadnom Balkanu, koja danas počinje u Beču, je koncipirana kao nastavak berlinskog procesa koji je prošle godine inicirala nemačka kancelarka Angela Merkel. Konferencija će biti u znaku Zapadnog Balkana, a prvi događaj vezan za region je potpisivanje sporazuma o razgraničenju Crne Gore i Bosne i Hercegovine, kojem će prisustvovati predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović i predsednik Crne Gore Filip Vujanović, kao i šef austrijske države Hajnc Fišer.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Za popodne je najavljen Forum civilnog društva Zapadnog Balkana, čiji je domaćin šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc, a učesnici su premijeri Srbije i Albanije, Aleksandar Vučić i Edi Rama. U večernjim satim planirana je prijateljska fudbalska utakmica između "FC-Future EU" i "FC-EU".

O OVOJ FUDBALSKOJ UTAKMICI PRIČA CELA EVROPA: Edi Rama, Hašim Tači, Svilanović i Cerar na terenu, EU je sudija

U dresu "Future EU" igraće albanski premijer Rama, kosovski šef diplomatije Hašim Tači i ministri spoljnih poslova Crne Gore, Makedonije i BiH, Igor Lukšić, Nikola Poposki, Igor Crnadak, kao i predstavnik vlade Srbije.

Sudija će biti evropski komesar Johanes Han, a za ekipu EU će, između ostalih igrati austrijski šef diplomatije i slovenački premijer Miro Cerar.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Centralni događaj biće održani u četvrtak, 27. avgusta, za kada su u jutarnjim satima planirani sastanci u vezi sa izgradnjom autoputa Niš-Priština-Drač (Durs) i radni doručak ministara privrede regiona i EU. Samit će u 11 sati otvoriti austrijski kancelar Verner Fajman, a o rezultatima, po završetku, javnost će informisati on, nemačka kancelarka Angela Merkel, visoka predstavnica za spoljnu politiku EU Federika Mogerini i u ime regiona srpski premijer Aleksandar Vučić. Istovremeno biće održani odvojeni sastanci šefova diplomatija i ministara privrede zemalja regiona i predstavnika EU.

Bečki skup će biti prilika za predstavljanje infrastrukturnih projekata regiona, ali će zbog aktuelne situacije on biti u znaku problema sa azilantima. Domaćin samita kancelar Fajman je najavio da će ohrabriti zemlje Zapadnog Balkana za dalje sprovođenje reformi odajući priznanje dosadašnjim naporima.

On je, povodom skupa, najavio da će se na konferenciji založiti za borbu protiv nezaposlenosti mladih. "Evropska perspektiva za Zapadni Balkan je od velikog značaja", saopštio je ranije Fajman. On je istakao da su zemlje Zapadnog Balkana već sada preduzele značajne napore, ali da predstoje reforme koje treba sprovesti, pre svega, u oblasti vladavine prava i borbe protiv korupcije.

Foto: Tanjug / Sava Radovanović Foto: Tanjug / Sava Radovanović

Šef austrijske diplomatije će, kako se očekuje, na samitu ponoviti svoj stav od pet tačaka za rešenje problema migranata. Kurc se u tom predlogu zalaže za pojačanu policijsku saradnju i podršku lokalnih vlasti država Zapadnog Balkana, kao i njihovo uključenje u interna razmišljanja EU. On je u predlogu za suočavanje sa problemom migranata u pet tačaka zatražio aktivno uključenje zapadno-balkanskih država u interna razmišljanja EU. Kurc se, takođe, založio za podršku zemalja regiona, uz, ako je to potrebno, i dodatna sredstva iz IPA fondova. Smatra i da je bitna interna koordinacija u EU, po pitanju zajedničkog proglašavanja "sigurnih bezbednih država porekla".

Kada je reč o zaštiti spoljne granice EU, Kurc je ocenio da bi bilo potrebno i ispred granica Grčke i Bugarske sprovesti zajedničko delovanje i kontrole spoljne međe Unije, te ukazao na neophodnost saradnje, na primer, sa Turskom zemljom u kojoj počinje lanac krijumčara ljudi. Šef austrijske diplomatije se zalaže i za jačanje misije Fronteksa, ukazujući da srednjeročno EU treba zajedničku integrisanu zaštitu spoljne granice. Isto tako, on je ocenio da su neophodna finansijska sredstva EU za prihvatne centre u Grčkoj i Italiji.

Od sada Telegraf pratite i na Vajberu!

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • HajdukPera

    26. avgust 2015 | 11:30

    Veoma važan samit i to baš u pravom trenutku kada je uspeh Srbije u usponu!!! Na ovom samitu bi mogli da se reši još neki konkretni problemi koji još uvek potresaju Zapadni Balkan!

  • Beni

    26. avgust 2015 | 09:18

    Velika prilika za bolju saradnju!

  • bonaparta

    26. avgust 2015 | 10:40

    Ovakvi samiti su odlicno mesto za razmenu misljenja i kombinatoriku razlicitih resenja za goruce probleme. Srpska delegacija sa premijerom na celu, moze spokojno da ode na ove samite, jer ima cime da se pohvali!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA