SAMIT O ZAPADNOM BALKANU U BEČU: Fajman poručio da su važna ulaganja u infrastrukturu

- Istorija nas uči da ne bi trebalo dva puta u istom veku da napravimo sličnu grešku, odnosno da insistiramo na mržnji i onome što nas razdvaja - rekao je na otvaranju austrijski kancelar Verner Fajman

  • 0

Samit o zapadnom Balkanu, koji okuplja lidere regiona i Evropske unije, sa ciljem da se podstakne evropski put regiona i nadje rešenje za migrantsku krizu, počeo je danas nastupom pijaniste Rudolfa Buhbindera u pratnji dva člana Bečke filharmonije.

Otvarajući skup austrijski kancelar Verner Fajman istakao je da Austrija sa zemljama zapadnog Balkana ima veoma bliske ekonomske i društvene veze koje su, kako je ocenio, veoma dobre i koje su vremenom napredovale.

On je podsetio da su mnoge kompanije iz te zemlje, čak i u periodu ekonomske krize, nastavile da posluju u regionu, i podvukao značaj investicija u oblast energetike, infrastrukture i transporta u zemljama zapadnog Balkana.

KURC I ŠTAJNMAJER: Bez zapadnog Balkana Evropska unija nije kompletna

- Ali mi ne stvaramo takav odnos samo kroz kompanije, već i kroz ljude, odnosno pojedince, i zato je program razmene mladih, koji omogućava da oni uče jedni od drugih, veoma važan i nerazdvojan od pitanja razvoja ekonomske situacije regiona - rekao je Fajman.

Kako je istakao, to omogućava uspostavljanje demokratskih vrednosti, poput slobode izražavanja, vladavine prava, ali i borbe protiv korupcije.

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

 

- To su sve stvari koje su važne za sigurnost i stabilnost regiona i zato je poverenje ključni činilac u ovoj bliskoj saradnji. Moramo da učinimo šta možemo kako bismo izgradili stabilne i pouzdane ekonomske uslove i društvene odnose - , rekao je Fajman.

On je zahvalio svima koji su inicirali današnji samit i onima koji, kako je rekao, ovim teškim vremenima insistiraju na ideji da je region jedinstven.

- Istorija nas uči da ne bi trebalo dva puta u istom veku da napravimo sličnu grešku, odnosno da insistiramo na mržnji i onome što nas razdvaja - rekao je Fajman.

Tokom samita, dodao je on, biće reči i o migrantskoj krizi koja je svakog meseca sve teža.

Foto-ilustracija: Telegraf Foto-ilustracija: Telegraf

- Zbog nasilja i konflikata u ovom trenutku je u izbeglištvu oko 60 miliona ljudi. Njima je potreban azil, ali mi takođe imamo obavezu i da sprečimo one koji na njihovoj nesreći zarađuju novac. Kriminalci i trgovci ljudima ne smeju da zarađuju, treba protiv njih odlučno da ustanemo - poručio je Fajman.

Prema njegovim rečima nijedna država sama ne može da reši taj težak zadatak, već to mogu da urade samo ujedinjene.

Današnji dan počeo je konferencijom za novinare šefova diplomatija i evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana, koji je izvestio o ciljevima Samita.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA