SRBI DANAS PALE SVEĆE I TUGUJU! Na današnji dan umro je OMILJENI SRPSKI DRŽAVNIK koji je oslobodio Srbiju!

Od svih balkanskih diplomata, samo je ovaj srpski vladar, koji je skromno nastupao na kongresu, dobio sve što je trebalo za Srbiju, ne uvredivši nijednu silu i ostavši sa svima u dobrim odnosima

  • 4

Srbija je za vreme njegovog političkog angažmana doživela neke od svojih najsvetlijih trenutaka, jer je Jovan Ristić bio izuzetan državnik, cenjen u svetu, kako zbog svoje visoke inteligencije tako i zbog neverovatnih diplomatskih sposobnosti. O tome govori i podatak da je bio jedini srpski diplomata koji je ravnopravno mogao da razgovara sa evropskim diplomatama.

Jovan Ristić je rođen 16. januara 1831. godine u Kragujevcu, u siromašnoj porodici i veoma rano je ostao bez oca. Kasnije je Ristić napisao kako se "povinovao Božijem proviđenju" te je uspeo da se izdigne iz siromaštva i da živi normalnim životom, uprkos teškom vremenu u kome je delao.

Nakon što je diplomirao na beogradskom Liceju stipendijom srpske države 1852, stekao je zvanje doktora filozofije na Hajdelbergu. U Nemačkoj je studirao kod proslavljenog istoričara Leopolda fon Rankea, i posle studija nameravao je da karijeru nastavi kao istoričar. Ipak, ta želja mu se nije ostvarila, jer je jednostavno odbijen da postane profesor na Liceju. Studije je nastavio na prestižnom Univerzitetu u Parizu, Sorboni.

Foto: Wikipedia/DIREKTOR Foto: Wikipedia/DIREKTOR

POGODI KO SAM: Ovaj srpski vladar je bio preslatka beba, a onda se zaljubio i zbog toga su ga ubili! (FOTO)

Da u životu osim znanja treba imati i sreće, može se videti na Ristićevom primeru. Igrom slučaja, 1854. godine počeo je da radi kao državni namesnik u Ministarstvu unutrašnjih dela, na čijem čelu je bio Ilija Garašanin. To iskustvo je veoma uticalo na mladog Ristića, i tada je počeo sve više da veruje u sebe i da će jednog dana biti veliki državnik.

Foto: Wikipedia Foto: Wikipedia

Sreća ga je pratila i u privatnom životu, te se oženio Sofijom, ćerkom u to vreme najbogatijeg beogradskog trgovca Hadži Tome. Ovaj brak mu je, pored novca, doneo i naklonost srpskih kneževa iz dinastije Obrenović. Zanimljivo je da je u jednom periodu, radeći kao urednik „Srpskih novina“, popularisao Šekspira u Srbiji.

NEKADA JE SRPSKI DINAR VREDEO KAO DVA VOLA, A DANAS? Evo koliko vredi srpski srebrenjak iz 1873!

U Carigrad je otišao 1861. godine, po nalogu Garašanina, i to je označilo početak njegove diplomatske karijere. Koliko je bio izuzetan i  inteligentan, ukazuje i to da je u pregovorima sa Turcima uspeo da izdejstvuje ukidanje njihovih tvrđava u Srbiji. Pregovarao je oko oslobađanja od turske dominacije i stvaranja srpske države, a povratkom u Beograd postavljen je za Ministra inostranih dela.

Foto: Wikipedia Foto: Wikipedia

To mu je donelo status jednog od najmoćnijih ljudi u politici od 1868. do 1893. godine. Posle ubistva kneza Mihaila, maja 1868, on je doveo kneza Milana iz Pariza, kada je ovaj imao 14 godina. Ristić je dva puta bio regent: knezu Milanu i kralju Aleksandru. Zato je imao mnogo ključnih uloga u Srbiji, praktično, on je imao moć, bio je siva eminencija. Bio je redovni član Srpske kraljevske akdemije (danas SANU) i jedno vreme njen predsednik 1899.

Kao regent kneza Milana Obrenovića, najviše je doprineo donošenju Ustava 1869. godine, a Ristić je ključnu ulogu odigrao na Berlinskom kongresu 1878. godine. Većina odluka sa tog kongresa doneta je iza zatvorenih vrata. Srbija je u Berlinu bila između Zapada i Istoka, Beča i Moskve, ali je Ristić uspeo da izdejstvuje za Srbiju četvrtinu više teritorije, od one pre Kongresa.

Foto: Wikipedia/DIREKTOR Foto: Wikipedia/DIREKTOR

EVO KAKO JE SRBIJA NASTALA: Ovi događaji su izmenili tok istorije kod Srba! (FOTO)

Od svih balkanskih diplomata, samo je Ristić, koji je skromno nastupao na kongresu, dobio sve što je trebalo za Srbiju, ne uvredivši nijednu silu i ostavši sa svima u dobrim odnosima. Ristić je uspešno okončao borbu sa Otomanskim carstvom, i dao je temelje ustavnom razvoju Srbije.

Ristić je kasnije pokušavao da Srbiju više približi Rusiji, a unutrašnjoj politici nasotjao je da umanji uticaj radikala. Položaj regenta je napustio 1893. godine, kada je kralj Aleksandar Obrenović izvršio državni udar i zaveo apsolutističku vlast.

Doprinos Ristića, njegove metode pre svega u diplomatiji, se i danas izučavaju na Univerzitetima u zemlji i svetu.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Алекса

    5. septembar 2015 | 15:34

    Лепа текст и користан, нарочито за присталице академика Деретић др Јована, који тврди да је Србе на Берлинском конгресу представљао Јован Рајић! Још једном похвале

  • Jovan

    5. septembar 2015 | 14:46

    Zalosno je da ovaj tekst nema ni jedan komentar

  • Pavle Šumadinac

    5. septembar 2015 | 14:27

    Tako bi trebalo da bude... nego ja nešto mislim 95% Srba nažalost nezna ni za ovaj ni za mnoge druge dane kada bi trebalo da zastanemo preispitamo se...razmislimo...i sve...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA