UVELI SU DEMOKRATIJU U SRBIJU, BILI IDOLI SVIH SRBA, A ONDA SU NESTALI: Priča o kraju OTPORA i propasti još jednog sna! (FOTO)

Na današnji dan 8. septembra 2003. godine prestao je da postoji studentski pokret Otpor, koji je odigrao glavnu ulogu u rušenju režima Slobodana Miloševića i u uspostavljanju demokratije

  • 51

Biti "otporaš" krajem devedesetih godina prošlog veka u Srbiji, značilo je biti protiv režima Slobodana Miloševića i zagovarati nenasilne sistemske, u konkretnom slučaju demokratske, promene. Svaki pokret ima svoj početak i kraj, a studentski pokret "Otpor" prestao je da postoji pre tačno 12 godina.

Uloga ovog pokreta u rušenju vladavine Slobodana Miloševića bila je neprocenjiva, a koliko je takav vid nenasilne borbe bio zapažen u svetu, govori i podatak da se taktike za promenu režima u tadašnjoj SRJ izučavaju širom sveta.

UŠLI SMO U SRPSKU SVETINJU OD KOJE ZASTAJE DAH: Evo šta smo zatekli u ZADUŽBINI DESPOTA STEFANA! (FOTO)

Pokret "Otpor" nastao je u oktobru 1998. godine, kao odgovor nezadovoljnih studenata na nove, sporne zakone o univerzitetima i medijima. Na početku, okupljeni aktivisti ovog pokreta uglavnom su izražavali svoj bunt na beogradskom univerzitetu, ali sve je promenilo NATO bombardovanje Srbije 1999. godine.

Printskrin: Youtube/zeitgeistminds Printskrin: Youtube/zeitgeistminds

Naime, tada je "Otpor" dobio na snazi, i pobuna protiv rata ali i režima Slobodana Miloševića je počela. Borba protiv represivnog režima nije mogla da bude laka, i da traje kratko, ali taktikama koje su otporaši razvili, njihov cilj je bio realan i na kraju se pokazalo ostvarljiv.

Pripadnici studentskog pokreta izveli su brojne protestne akcije do pada Miloševićevog režim, zbog čega su mnogi od njih bili hapšeni, a sama vlast je otporaše nazivala terorističkom organizacijom.

Nakon samo dve godine postojanja, bez obzira na pretnje od strane režima, otporaši su uspeli da 5. oktobra i ostvare svoj cilj, zajedno sa stotinama hiljada građana, nakon izborne krađe, protesta na ulicama Beograda ali i širom Srbije, Milošević je morao da se povuče.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

OVAJ SRBIN ZNA U DUŠU VUČIĆA I DAČIĆA: Oduševiće vas njegova ŽIVOTNA PRIČA! (FOTO)

Simbol Otpora pesnica, postala je prepoznatljiva širom sveta, a ova organizacija bitno je uticala na formiranje sličnih u državama gde su građani žrtve autoritatvinih vlasti.

Nakon njegovog prestanka sa radom, 8. septembra 2003., transformisao se u političku stranku. A nakon neuspeha na parlamentarnim izborima, ovaj pokret se priključio Demokratskoj stranci. Pojedini osnivači Otpora, nastavili su svoje karijere uglavnom u političkim vodama.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Tako je na primer današnji direktor i jedan od osnivača CANVAS-a (Centra za primenjenu nenasilnu akciju) Srđa Popović, bio savetnik potpredsednika Vlade Božidara Đelića.  Nenad Konstatinović, Srđan Milivojević i Ivan Andrić poslanici su u republičkom parlamentu.  Slobodan Homen bio je državni sekretar u Ministarstvu pravde.

O OVOME PRIČA CELA SRBIJA! Evo kako je izgledao prvi LIVESTREAM politički intervju! (VIDEO)

Slobodan Đinović, takođe jedan od osnivača CANVAS-a, bavi se privatnim biznisom u oblasti internet tehnologije, dok je Ivan Marović napravio video-igru koja se bavi strategijama rušenja diktatorskih režima i trenutno živi u SAD.

Pratite Telegraf.rs i na Vajberu!

(M. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • P. P

    8. septembar 2015 | 20:14

    Plaćenici.

  • Pera Kojot # 1

    8. septembar 2015 | 20:32

    Sa otporom je sve pocelo tj. sa bombardovanjem Srbije, sve ove promene po svetu , ratovi, razaranja ! Mi smo samo bili prvi na listi amerikanaca za odstrel, kao I Gadafi, Mubarak, Asad, Janukovich i ostali nepodobna likovi, a deluje da ovo nije kraj...

  • Dejan

    8. septembar 2015 | 20:49

    A sto ne kazu koliko su para dobili za ono sto su ucinili za "dobrobit" ovog naroda

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA