Srpska ministarka PODRŽALA LGBT zajednicu i PARADU PONOSA!

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović uputila je pismo podrške LGBT zajednici u Srbiji

  • 0

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović uputila je pismo podrške LGBT zajednici u Srbiji u kojem je navela da uspešno održavanje Parade ponosa prošle godine predstavlja dobar pomak u obezbeđivanju ljudskih prava i važan korak u uspostavljanju tolerantnijeg društva, saopštili su danas organizatori Parade ponosa.

Kako se navodi u njihovom saopštenju, Joksimović je u pismu navela da se društvo u Srbiji danas suočava sa brojnim problemima, ali da "to ne umanjuje neophodnost da jedan značajan deo društva, koji pripada LGBT zajednici, treba da ima prostor da ostvari svoju društvenu afirmaciju".

"Time se LGBT zajednici i svim pojedincima šalje snažna podrška zajedništva, koja podrazumeva predani rad na poboljšanju položaja i bezbednosti, zaštite prava i veće vidljivosti svakog građanina ove države", navodi se u saopštenju.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Istovremeno, članovi i članice Organizacionog odbora skupa Ponos trans osoba saopštili su da su Joksimović i članovi i članice njenog Kabineta izrazili su podršku skupu Ponos trans osoba, zakazanom za 20. septembar.

Oni su u saopštenju naveli da su juče sa ministarkom Joksimović razgovarali o realnim izazovima sa kojima se pripadnici i pripadnice trans zajednice svakodnevno susreću, kao i o pravnom vakuumu u kome se nalaze, a koji predstavlja jednu od osnovnih prepreka za zahtevanje i ostvarivanje Ustavom zagarantovanih prava.

Joksimović je, kako se navodi u saopštenju, ukazala na važnost razvijanja dijaloga u društvu o problemima trans zajednice i njihovom rešavanju.

Beogradska Parada ponosa 2015 zakazana je za 20. septembar u 12 sati i kreće od zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj, a zatim ulicama Kneza Miloša, Kralja Milana, Trg Nikole Pašića do platoa ispred Skupštine grada Beograda.

Pratite Telegraf.rs i na Vajberu!

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA