SRPSKA GOSPODARICA: Rodila je DESETORO DECE, Srbi su je OBOŽAVALI. Vladala je GVOZDENOM RUKOM!

SRbi su je poštovali kao majku, a rodila je čak desetoro dece, među kojima i njima omiljenog kralja, a ona im je zapovedala da se kulturno i duhovno uzdižu

  • 4

Srbi su imali svoju gospodaricu - ženu koja im je vladala iz senke. Kneginja Persida Karađorđević rodila je desetoro dece i bila dobra majka, ali je to nije sprečavalo da vodi Srbiju u ime njenog muža Aleksandra Karađorđevića!

Bila je ćerka vojvode Jevrema Nenadovića, supruga kneza Aleksandra Karađorđevića i majka kralja Petra Prvog. Kneginja Persida Karađorđević je upamćena kao velika i uticajna žena, kao ličnost za sebe.

Rođena je 15. februara 1813. godine u Brankovini, u domu Jevrema i majke Jovanke, ćerke uglednog vojvode Mladena Milovanovića. Njeno ime se po prirodi stvari dovodi u vezu i sa Jakovom Nenadovićem, jer joj je prvi srpski ministar policije bio deda. U takvom okrilju obrazovanje nije moglo da joj izmakne, ali je od porodice očito nasledila i mudrost i odlučnost, po čemu je u kasnijim godinama života bila prepoznatljiva.

Foto: Wikipedia Foto: Wikipedia

Persida se čak deset puta ostvarila kao majka - najpre je rodila Poleksiju, potom Kleopatru, pa Aleksija, Svetozara, Petra, Jelenu, Andreja, Jelisavetu, Đorđa i na kraju Arsena. Posle 14 godina braka, Aleksandar je zagospodario Srbijom, pošto su ga na presto doveli Ustavobranitelji, nakon što je svrgnut Mihailo Obrenović. Tako je Persida postala kneginja, ali ne ona koja vlada iz senke, nego ona koja otvoreno podržava i u stopu prati supruga.

Knez Aleksandar Karađorđević. Foto: Wikipedia/Uroš Knežević Knez Aleksandar Karađorđević. Foto: Wikipedia/Uroš Knežević

Smatrala je da je kultura važna sfera društva i da mora da se neguje i širi. Osnivanje prvog srpskog pozorišta u Beogradu, 1847. godine se pripisuje upravo njoj. S druge strane, kneginja nije zapostavljala ni duhovni život, o čemu svedoči Crkva Svetog Ilije, koja je podignuta na njenu inicijativu.

Da je Persida bila važna i uticajna ličnost, govori i činjenica da joj je turski sultan dodelio Orden padišahovog portreta, što je bio jedinstven slučaj u turskoj istoriji.

Foto: Wikipedia Foto: Wikipedia

Umrla je 29. marta 1873. godine u Beču.

Pratite Telegraf.rs i na Vajberu!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pavle Šumadinac

    12. septembar 2015 | 16:00

    SLAVA JOJ I MILOST...! DA JE SREĆE DA DANAS IMAMO ŠTO VIŠE OVAKVIH ŽENA I MAJKI I SVE... A NE DA SE FORSIRAJU NEKE SPODOBE....!

  • BOZA ZEMUNAC

    12. septembar 2015 | 19:05

    DRAGE SRPKINJE RADAJTE DECU.UGLEDAJTE SE NA KNEGINJU PERSIDU. SLAVA JOJ.

  • Jagodinac

    12. septembar 2015 | 21:11

    Vladala je gvozdenom rukom! Pa naravno sa Srbima se drugacije i ne mozhe. Interesantno da je umrla u Austrougarskoj a ne u majci Srbiji?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA