(UZNEMIRUJUĆI FOTO) SLIKA KOJU NISTE MOGLI DA VIDITE U KNJIGAMA: Srpkinja beži sa STRELJANJA dok Nemci pucaju u nju!

Ova fotografija naježiće svakoga, a oslikava pravu borbu za život. Evo kada je nastala i zbog čega

  • 42

Sliku koju je napravio nemački vojnik iz streljačkog voda 1941. godine kada je uslikao Vukosavu Kostić iz Šapca kako beži sa streljanja nismo mogli da vidimo u školskim udžbenicima, a ona je samo jedna od žrtava čuvenog Krvavog marša i odmazde Vojske Nemačke u Drugom svetskom ratu!

(UZNEMIRUJUĆI FOTO) Ovo je najpotresnija RATNA PRIČA, o partizanskom dečaku koji je HEROJSKI ĆUTAO!

Slika koja ostavlja bez daha, a na kojoj Šapčanka Vukosava Kostić izbezumljeno beži sa streljanja, u jesen 1941. godine nije objavljivana u udžbenicima, ali zbog svoje važnosti stavljena je na na naslovnu stranu jednog izuzetnog izdanja koje je pratilo veliku izložbu o zločinima Vermahta, u Nemačkoj.

NEĆETE VEROVATI KAKO JE HITLER OSVOJIO BEOGRAD: Šest PIJANIH oficira UMARŠIRALO je u grad. Šokiraće vas šta su zatekli (FOTO)

Foto: Arhivska fotografija Foto: Arhivska fotografija

Zanimljivo je i to da je nju uslikao nemački vojnik iz streljačkog voda. Nažalost Vukosava nije uspela da pobegne.

Ovde je reč o odmazdi Nemaca nad Srbima u Šapcu 1941. godine. Krvavi marš ili Marš smrti su ustaljeni nazivi za odmazdu Nemaca nad građanima Šapca koja je započela 24. septembra 1941. godine zbog ustanka u Srbiji za vreme Drugog svetskog rata.

Ustanici su napali Nemce u Šapcu 22. septembra 1941. godine. Tokom 23. septembra borbe između ustanika i Nemaca su dobile na intenzitetu, posle kojih su obe strane imale znatne gubitke.

Foto: Arhivska fotografija Foto: Arhivska fotografija

Nemcima u Šapcu je pristiglo pojačanje 24. septembra, kada je reku Savu prešla ojačana 342. nemačka divizija. Zbog napada na Šabac, i zbog gubitaka koje su Nemci pretrpeli, general Franc Beme je još 23. septembra izdao naredbu koja glasi:

- Divizija 342., 24. septembra ima na prepad da pokupi u Šapcu sve muškarce između 14 i 70 godina i da ih prebaci u koncentracioni logor, koji će divizija podići severno od reke Save.

Ova jedinica poznata je po tome što je bila rezervisana samo za - dobrovoljce! Ne za regrutovane, nego samo za onoga ko je sam hteo u rat. Brojala je preko milion ljudi! Svi su bili sličnog rasta, da bi kad jedan pogine, drugi uzeo opremu.

Foto: Wikipedia Foto: Wikipedia

Do 26. septembra 342. divizija je postavila koncentracioni logor kod sela Jarak u Sremu. Na kraju sela, levo od puta Šabac - Ruma, jedna velika poljana ograđena je bodljikavom žicom sa nekoliko kula osmatračnica na uglovima, na kojima su bili nemački stražari sa mitraljezima. Septembra 26., 1941. godine pre podne izdvojeni su i pušteni kućama dečaci od 14 godina, a ostali Šapčani su postrojeni u kolonu po pet, i usiljenim maršom sprovedeni za Jarak. Put od 23 kilometara pređen je za četiri časa tako da je skoro cela kolona, naročito začelje, prešla ovaj put u trku. Nemački vojnici, praćeni kolaboracionistima, išli su na kamionima, konjima i biciklima.

Iznemogle i nesposobne Šapčane, koji su padali od umora ili zaostajali, sprovodnici su usput sve likvidirali. Po izjavama preživelih, na putu od Mihajlovca do Jarka likvidirano je oko 120 ljudi.

Posle višednevnog mučenja žeđu, glađu, batinanjem, pucanjem preko glava, meštani sela Jarka izdejstvovali su odobrenje kod komande koncentracionog logora da mogu pohapšenim pružiti pomoć. Voda, koju su im seljaci iz Jarka na kolima donosili od 28. septembra, spasla je od smrti mnoge Šapačane. Grad Šabac je tih dana bio sablasano pust. Nemci su pohapšene stanovnike vratili 30. septembra 1941. godine u Šabac, u novopostavljeni koncentracioni logor, koji je po naređenju Vrhovnog zapovednika Srbije, generala Franca Bemea uspostavljen u šabačkoj južnoj kasarni.

Foto: Arhivska fotografija Foto: Arhivska fotografija

Zbog pogibije 21 nemačkog vojnika, general Beme je 4. oktobra 1941. godine naredio da se strelja 2100 zatvorenika iz koncentracionih logora u Šapcu i Beogradu (prvenstvo su imali Jevreji i komunisti). Iz koncentracionog logora u Šapcu na Savi, 11. oktobra 1941. godine izvedeno je 805 Jevreja i Roma. Dan kasnije svi su streljani i sahranjeni u prethodno iskopanim rakama u mačvanskom selu Zasavici.

Ekshumacija žrtava izvršena je 12. juna 1945. godine. Prema zapisniku Anketne komisije Sreskog povereništva za utvrđivanje ratnih zločina okupatora i njihovih pomagača sastavljenom u Bogatiću, središtu Mačvanskog sreza, na dan ekshumacije u Zasavici su ekshumirana 834 tela. Od toga 832 muškarca i dve žene. Od 832 ekshumirana muška tela, 725 Jevreja izbeglice, 23 Jevreja iz Šapca i 84 Roma među kojima je bio i jedan broj Srba.

Veruje se da su Nemci početkom oktobra 1941. godine streljali u Šapcu oko 1.000 ljudi.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nemanja

    19. septembar 2015 | 14:14

    Moj pokojni deda, mamin ujak je pobegao sa streljanja u Lici. bio je mali, i poslednji u redu, i krenuo je da bezi, pucali su na njega, 2 metka su prosla kroz njega, ali ipak je uspeo da pobegne, preziveo je jer je bio mali, i nije puno iskrvario. Moja baka je Nemce mrzela najvise na svetu zbog toga, gore nego ona baba u AloAlo

  • Република Српска

    19. septembar 2015 | 14:56

    Немачка је заклети непријатељ словенизма и православља

  • Gile

    19. septembar 2015 | 13:31

    Mislite da bi danas2015,prema našem narodu drukčije postupano nego 41-45.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA