DAČIĆ: Srbija ne sme da izvuče deblji kraj zbog MIGRANATA!

Srbija se nalazi između dva kraka EU, sa jedne strane su Grčka i Bugarska odakle nam dolaze migranti bez ikakve registracije, a sa druge imamo Mađarsku i Hrvatsku koje podižu ograde i zatvaraju puteve

  • 2

Potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je vreme da EU donose jedinstvenu političku odluku o tome kako da se izbori sa migrantskom krizom i da Srbija ne sme da izvuče deblji kraj zato što se nalazi izmedu dva kraka EU.

Dačić je za RTS rekao da je do sada oko 150.000 migranata prošlo kroz Srbiju i da je svega 600 njih zatražilo azil.

On je poručio da zatvaranje granica i postavljanje žice ne doprinose poboljšanju odnosa u regionu, a da je Srbija pokazala da je spremna da pruži pomoć i da je postupila mnogo više evropski od nekih zemalja koje su članice EU.

DAČIĆ ODBRUSIO HRVATSKOM PREMIJERU: Poručujem mu da je ORAO PAO!

Foto: Tanjug,/Dragan Stanković Foto: Tanjug,/Dragan Stanković

- Migrantska kriza koja potresa Evropu samo je dokaz da EU već duže vreme ne uspeva da iznedri zajedničku politiku i pronađe rešenje vezano za iregularne migracije. Gledamo kako da Srbija ne postane jedna od najvećih žrtava takvog pristupa - rekao je Dačić.

On je kazao da svaka zemlja ima različit pristup unutar EU, da zato dolazi do konflikata i velikih optužbi, blokade saobraćaja, zatvaranje graničnih prelaza i da Srbija zbog toga ne treba da ispašta.

- Veoma su retke situacije da se zatvore granični prelazi za putnički saobraćaj, a da ne govorim o šteti koju trpi ekonomija, obični građani koji putuju - rekao je Dačić podsećajući da je iduće nedelje zakazan hitan vanredni sastanak šefova država i vlada EU.

DAČIĆ LJUT: Vraćanje MIGRANATA u Srbiju je NEPRIHVATLJIVO

Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

Nakon toga će u Srbiju doći komesar za proširenje Johanes Han kada će se videti da li će se, kako je rekao, otvoriti neki zajednički stav:

- Mi se, nažalost, nalazimo između dva kraka EU. Sa jedne strane su Grčka i Bugarska odakle nam dolaze migranti bez ikakve registracije koja je potrebna. Sa druge strane imamo Mađarsku i Hrvatsku koje podižu ograde i zatvaraju puteve.

NJIHOVA LICA I SUZE NAS SLAMAJU: Potresne fotografije mališana izbeglica koji samo hoće da RATA ne bude

Ministar spoljnih poslova ističe da Srbija ne sme da postane jedna od najvećih žrtava i izvuče deblji kraj.

Foto: Tanjug,/Dragan Stanković Foto: Tanjug,/Dragan Stanković

- Sigurno da ćemo i dalje postupati ljudski korektno i naravno štiti svoj nacionalni i državni interes u tom pogledu i tražiti rešenje prihvatljivo za sve - rekao je Dačić.

Upitan kakva vrsta pomoći je potrebna Srbiji, on je odgovorio da EU sada odvaja određena sredstva za Srbiju i Makedoniju, kao i druge zemlje koje su pogođene krizom, ali da to nisu samo finansijska sredstva, već i tehnička pomoć.

- Najvažnija pomoć, bila bi bi donošenje zajedničke političke odluke o rešavanju problema migranata. Srbija nema krizu paralize celog sistema što se, na primer, dešava u Hrvatskoj. Prihvat migranata urađen je veoma odgovorno i bez bilo kakve pomoći sa strane. Srbija je postupila mnogo više evropski od mnogih zemalja koje su članice EU - zaključuje Dačić.

Od sada Telegraf pratite i na Vajberu!

(Telegraf.rs / Izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stidljiv

    19. septembar 2015 | 14:40

    Dajte im 5-6 bagera neka ruše ogradu i odu u slobodu. A bager neka ostave na teritoriji Srbije pa madjari ne mogu ništa osim gledati.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA