ODNOSI MAĐARSKE I SRBIJE NIKAD NISU BILI BOLJI: Šef mađarske diplomatije pohvalio Vučićeve reforme

- Vidimo da vam s Vučićevom vladom ide daleko bolje nego ranije. Poštujemo ono što radi da bi stabilizovao srpsku ekonomiju - rekao je šef mađarske diplomatije, Peter Sijarto

  • 72

Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto izjavio je da odnosi Mađarske i Srbije nikada nisu bili bolji, da poštuje ono što je premijer Aleksandar Vučić uradio na planu reformi, te da Mađarska, zbog dobrih rezultata srpske vlade, podržava što brže otvaranje pregovaračkih poglavlja sa Evropskom unijom.

ŠEF MAĐARSKE DIPLOMATIJE PORUČIO MILANOVIĆU: Ostavi Srbe i Mađare na miru!

Sijarto je, u intervjuu za Tanjug, rekao da se seća uslova u kakvim se Srbija ranije nalazila, tim pre što je i Mađarska imala sličnih teškoća.

- Međutim, vidimo da vam s Vučićevom vladom ide daleko bolje nego ranije. Poštujemo ono što radi da bi stabilizovao srpsku ekonomiju - rekao je Sijarto.

Prema njegovim rečima, Mađarska i Srbija nikada nisu imale tako dobre i efektne odnose kakve imaju sada, a mnogo se radilo, ističe, da bi se to postiglo.

- Sada nije preterano reći da odnosi dve zemlje nikada nisu bili tako dobri i tako efektni. Dva premijera (Viktor Orban i Vučić) posebno su se potrudila da odnosi budu dobri - rekao je on.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Sijarto je naglasio i da je on, kao šef diplomatije u odličnim odnosima sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem, sa kojim je, podseća, nedavno imao sastanak.

Šef mađarske diplomatije je naveo da Mađarska podržava što skorije otvaranje pregovaračkih poglavlja EU sa Srbijom.

- Smatramo takođe da bi ceo proces trebalo da bude ubrzan - istakao je mađarski diplomata.

On je dodao da je interes Mađarske da Srbija bude deo EU što je moguće pre, i primetio da je sada očigledno da je paralelno sa ulaskom Hrvatske trebalo ubrzati i pristupanje Srbije.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Šef mađarske diplomatije ukazuje da je kriza s migrantima bila svojevrsna pretnja po opstanak dobrih odnosa dve zemlje, ali da političkog konflikta nije bilo.

Kako je naglasio, ni podizanje zida na graničnom prelazu između dve zemlje, nije bilo upućeno građanima Srbije.

- Ograda nije namenjena građanima Srbije, i to smo jasno stavili do znanja srpskoj vladi. Ljudi koji iz Srbije dolaze u Mađarsku su uvek dobrodošli. Imamo dobru saradnju, političku, ekonomsku, kulturnu i sve sjajno funkcioniše, ali ograda je posledica toga što postoje obaveze koje se tiču zaštite granice Šengen zone - objasnio je on.

Govoreći o bilateralnoj saradnji dve zemlje, on je rekao da "nosimo iste cipele", kao i da nam, po njegovom mišljenju, iste članice EU zadaju teškoće - Grčka i Hrvatska.

- Bez obzira na sve, ekonomska saradnja se dinamički popravlja. Prošle godine je ukupan obim trgovine bio rekordan, a sudeći prema ciframa iz prve polovine ove godine mi ćemo još jedan rekord - rekao je Sijarto.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Sve je veći broj mađarskih investicija u Srbiji, zajedničke investicije su veoma važne, a neke mađarske kompanije su zainteresovane i za kupovinu preduzeća koja su trenutno u procesu privatizacije u Srbiji.

Upitan koje su to kompanije, kazao je da ima detalje, ali, budući da se trenutno vode pregovori, ne može da ih iznese.

Samo je naveo da je pet ili šest mađarskih kompanija zainteresovano posebno za kupovinu firmi u sektoru poljoprivrede i prerade hrane.

Sijarto je istakao da je dobar primer nedavno otvaranje pogona u Senti, koja je mađarsko-srpsko partnerstvo, kojem je prisustvovao zajedno sa Vučićem.

On je poručio da poštuje i srpski pristup mađarskoj zajednici u Srbiji.

- Mislimo da je fer kako Srbija tretira Mađare. Srećni smo što su lični odnosi Vučića i predsednika Saveza vojvođanskih Mađara Ištvana Pastora savršeni. Ne mogu da se žalim na bilo šta u tom pogledu - rekao je on.

Od sada pratite Telegraf i na Vajberu! 

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NikolaSD

    26. septembar 2015 | 15:09

    Napokon počeli da uviđaju boljitak naše zemlje, a to znači da smo na dobrom putu.

  • Krnik

    26. septembar 2015 | 19:20

    Dobrosusedski odnosi su nešto što ću uvek pozdraviti!

  • Radmila

    26. septembar 2015 | 19:48

    Znak kojim severni sused iskazuje veliki respek

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA