Propala overa diploma sa Kosova u EU

Nostrifikacija diplome albanskog studenta će sačekati jer je pretedentu falio jedan papir

  • 0

Propala je prva svečana nostrifikacija diplome u Briselu na osnovu sporazuma iz dijaloga između Beograda i Prištine.

Protekle nedelje je sve bilo spremno da se prvi ovakav dokument overi u prisustvu tripartitne grupe eksperata, u kojoj se nalaze i predstavnici EU. Reč je o univerzitetskoj diplomi jednog svršenog studenta albanske nacionalnosti s Kosova. Sve je, međutim, palo u vodu, jer je pretendentu na nostrifikovanu diplomu nedostajao jedan od pratećih dokumenata. Sve je ostavljeno za sledeću priliku, verovatno tokom juna.

U sedištu EU uveravaju da ovo odlaganje nije ni u kakvoj vezi s predstojećim izborima u Srbiji, i da je reč o čisto tehničkom problemu.

Grupa za implementaciju sporazuma se redovno sastaje u Briselu, i u njihovom radu nema zastoja, bez obzira na pauzu u dijalogu. U Briselu naglašavaju da su protekle nedelje, tako, na nivou radne grupe za primenu sporazuma, vođeni razgovori o pitanjima slobode kretanja i osiguranja.

Još se traže rešenja za problem osiguranja. Svesni smo da ovaj segment predstavlja teškoću u primeni sporazuma, i nadamo se da će stvari uskoro krenuti napred, optimisti su u Briselu. U sedištu EU izražavaju nadu da će sledeća runda dijaloga biti održana što je pre moguće, ali nemaju iluzije da bi to moglo da se dogodi pre nego što se završe izbori.

Sledeće okupljanje dva tima ne bi trebalo očekivati sve dok u Beogradu ne bude izabrana nova vlada. Sve zavisi od toga koliko dugo će potrajati ovaj proces, kažu u Briselu.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA