NIKOLIĆ: U međunarodnim odnosima se ozbiljno računa na Srbiju

- Prvi put se osećam kao predstavnik države koja nije sklonjena u kraj, već država sa kojom se ozbiljno razgovara i na koju se ozbiljno računa i u međunarodnim svetskim odnosima - kaže Tomislav Nikolić

  • 32

Predsednik Tomislav Nikolić kaže za RTS da se u međunarodnim odnosima ozbiljno računa na Srbiju. U svom govoru pred Generalnom skupštinom UN govoriće o problemima sa kojima se Srbija suočava, među kojima je i nastojanje Kosova da dobije članstvo u Unesku. Povodom izjava Zorana Milanovića, Nikolić kaže da hrvatski predstavnici ni ne slute koliko loše njihove poruke mogu uticati na buduće odnose dve zemlje.

POHVALE OD OBAME: Srbija NAJZASLUŽNIJA za stabilnost u jugoistočnoj Evropi!

Iskoristio sam priliku da sretnem više predstavnika država i vlada nego ikada, provejava optimistički duh i pozitivna energija kad god pomenu Srbiju, rekao je Tomislav Nikolić za RTS. Predsednik Srbije boravi u višednevnoj poseti SAD, gde učestvuje u radu Generalne skupštine UN.

Ističe da je osećao ponos jer se, kako kaže, lepo govori o Srbiji i cene napori i na unutrašnjem planu, na kojem se mnogo odricalo da bi Srbija stigla do temelja sa kojeg može napred i u vis, i u regionu.

Cene se, naglašava, i napori koji se ostvaruju na putu ka članstvu u EU, ali i u "učvršćivanju prijateljstava sa zemljama koje je Srbija nemarom zaboravila".

Foto: Tanjug/Sluzba za saradnju sa medijima predsednika Repulike Srbije/ Simo Culic Foto: Tanjug/Sluzba za saradnju sa medijima predsednika Repulike Srbije/ Simo Culic

- Prvi put se osećam kao predstavnik države koja nije sklonjena u kraj, već država sa kojom se ozbiljno razgovara i na koju se ozbiljno računa i u međunarodnim svetskim odnosima - kaže Nikolić.

Na pitanje da prokomentariše retoriku koja poslednjih dana stiže iz Zagreba, Nikolić je rekao da je i predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović imala sličan rečnik u predizbornoj kampanji i dodao da hrvatski predstavnici ni ne slute koliko takve poruke mogu loše uticati na buduće odnose dve zemlje.

- To je necivilizacijski i nedemorkatski, nevaspitano ponašanje u kampanji, Srbija neće učiniti ništa da odnose sa Hrvatskom pokvari, a to što Hrvatska radi sigurno nije politika Evropske unije - rekao je Nikolić i ponovio da mu je nemačka kancelarka Angela Merkel poručila da Srbija nije načinila nijednu grešku tokom migrantske krize.

Dodaje da o Hrvatskoj treba da razmišlja EU. "To sigurno nije politika EU i to mi je Merkelova jasno rekla i to povišenim tonom - Srbija nije načinila nijednu grešku u odnosima sa Hrvatskom", ističe predsednik.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Nikolić ukazuje da je ovogodišnje zasedanje UN po mnogo čemu izuzetno.

- Ne samo kao 70-godišnjica, ne samo po tome što su predsednici Obama i Putin konačno govorili na istom skupu, već pre svega po sastanku od sat i po u kojem su mogli mnogo bolje da osete kuda teče razdvajanje i koliko napora treba da se konačno svi ujedinimo - rekao je Nikolić ističući da sukobi nisu stvoreni svačijom krivicom, ali da nečijom svakako jesu.

U svom govoru pred Generalnom skupštinom UN, koji će sutra održati, Nikolić će govoriti o problemima sa kojima se suočava Srbija, ali i poručiti da podržava razvojnu agendu UN.

- Uvek imam poruke koje se tiču Srbije, ukazaću na mnogo problema, koje Srbija nije sama stvorila, podržaću razvojnu agendu Ujedinjenih nacija jer je to jedini način da opstanu. Govoriću i o uticaju klimatskih promena, uticaju migracija, koje su možda u Srbiji najteže jer nemamo pristup međunarodnim fondovama - rekao je Nikolić.

Foto: Foter/Flickr/mattclare Foto: Foter/Flickr/mattclare

Deo govora će posvetiti naporima Albanije i drugih država da Kosovo postane član Uneska. Rekao je da bi eventualni prijem Kosova u Unesko značio početak zatiranja Srbije na Kosovu i poručio da "ono što je zapisano u kamenu, ne može da se izbriše".

Ukazaće, kaže, na to da je srpska baština na Kosovu godinama bila uništavana i da je krajnje vreme da albanske institucije počnu da vode brigu o njima.

- Ono što su naši koreni, što je u kamenu zapisano kao istorija Srbije, to ne sme da se izbriše, to nije moralno ni pravedeno i taj govor će biti uvertira za zasedanje Uneska - rekao je predsednik Srbije.

Od sada Telegraf pratite i na Vajberu!

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milos Veliki

    29. septembar 2015 | 21:14

    Sredjujemo stanje u drzavi, a u regionu dosta radimo na pomirenju i boljoj saradnji. pokazujemo zfrelost i samim tim se namecrmo kao dobri partneri za svet. Ovde na ovim prostorima , kakav je region, inace, trebaa da se izrodi neka jaka politicka licnost, kao sto je Vucic koja ce da drzi region na okupu.

  • aca

    29. septembar 2015 | 22:22

    Postuju se i napori koji se ostvaruju na putu ka clanstvu u EU, ali i u ucvrscivanju prijateljstava zemalja regiona

  • Maki

    29. septembar 2015 | 22:02

    Nadam se da će Srbija za par godina biti barem delić poštovana kao što je to bila SFRJ!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA