OVAKO JE NASTALA JUGOSLAVIJA! Zemlja za kojom Srbi PLAČU i zbog koje su umirali uz HEJ SLOVENI. Sećate li se nje? (VIDEO)

Nakon secesije Slovenije i početka sukoba na prostorima SFRJ, 1992. godine Srbija i Crna Gora osnovale su Saveznu Republiku Jugoslaviju, a ime Jugoslavija prestalo je da postoji 4. februara 2003. godine kada je usvojena Ustavna povelja Državne zajednice Srbije i Crne Gore

  • 43

Burni događaji u Skupštini Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca doveli su do toga da ovaj saziv 6. januara 1929. godine bude raspušten, i da tadašnji kralj Aleksandar Karađorđević koristeći političku krizu kao izgovor, ukine ustav i zavede ličnu diktaturu.

Deset meseci kasnije, tačnije 3. oktobra, kralj Aleksandar je preimenovao Kraljevinu SHS, i tada je nastalo ime jedne države koje se građani Srbije rado sećaju, Jugoslavija.

Šta je tačnije prethodilo nastanku Kraljevine Jugoslavije?

MOJ DRUG JE BIO PROGONJEN, JURILI SU GA HITLER, TITO I SRBI: Drugarica KRALJA PETRA otkriva NAJVEĆE TAJNE Jugoslavije!

Nesuglasice u skupštini oko prava nosioca jugoslovenskog jedinstva, uticali su na nestabilnost u državi, jer su srpski političari smatrali da je Srbija nosilac jugoslovenskog jedinstva. Za to su koristili primere Italije - Pijemont, i tadašnje Nemačko Carstvo u kome je Pruska bila nosilac prava.

Hrvatsko pitanje i sukob polsanika Hrvatske seljačke stranke (HSS) i Radikala dostiglo je vrhunac 20. juna 1928. godine, i tada je poslanik radikala Puniša Račić u skupštini ubio hrvatske poslanike Pavla Radića i Đuru Basaričeka, a smrtno ranio Stjepana Radića. Nakon ubistva, kompletna hrvatska opozicija se povukla iz skupštine, a kralj Aleksandar je ovaj događaj iskoristio da uvede diktaturu, uzimajući svu vlast u svoje ruke.

Foto: Wikipedia / Djordjes Foto: Wikipedia / Djordjes

Ovi događaji doveli su do toga da kralj Aleksandar iskoristi nesuglasice i bukvalni rat u skupštini i da svu izvršnu vlast prenese na sebe. Kraljevina Jugoslavija bila je podeljena na devet banovina.

Ustavom je predviđeno da na izborima važi opšte pravo glasa, međutim žene još uvek nisu imale pravo glasa. Takođe, odbačena je odredba o tajnom glasanju, a pritisak da javni radnici glasaju za kralja Aleksandra na svim izborima bio je njihov prepoznatljiv znak. S obzirom na to da je kralj određivao ljude za Gornji dom parlamenta, zakoni koji mu se ne bi svideli veoma lako je mogao da obori.

OVAKO SE SNIMAO NAJBOLJI SRPSKI FILM: Svi su mislili da je gubljenje vremena, samo je Pavle Vuisić verovao u njega (FOTO) (VIDEO)

Hrvatski otpor kraljevoj vlast, novom režimu, bio je veoma jak, te je tako HSS u Zagrebačkim manifestu zahtevala "kraj srpske dominacije i diktature". Režim je reagovao na ove provokacije zatvaranjem političkih protivnika, uključujući i lidera HSS Vlatka Mačeka. To nije sprečilo opoziciju da nastavi proteste, Hrvati su sve vreme želeli da napuste Kraljevinu Jugoslaviju.

Foto: Profimedia/Corbis Foto: Profimedia/Corbis

Kulminacija nemira, desila se u Marselju 9. oktobra 1934, kada je kralj Aleksandar Karađorđević ubijen od strane pripadnika VMRO-a Vlade Černozemskog, u zaveri jugoslovenske emigracije i radikalnih elemenata zabranjenih političkih partija u saradnji sa hrvatskom ekstremno-desničarskom ustaškom organizacijom.

OVAJ ČOVEK GLEDAO JE TITA KAKO UMIRE: Broz je sanjao KINEZE i pevao na RUSKOM. Isključio sam aparate i onda se UGASIO!

Dok se nije potpuno raspala, Jugoslavija je menjala svoja uređenja, tako da je nakon Kraljevine, tokom Drugog svetskog rata Josip Broz Tito proglasio Demokratskom Federativnom Republikom Jugoslavijom, i to je bila sve do 7. aprila 1963. godine kada je postala Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija.

Nakon secesije Slovenije i početka sukoba na prostorima SFRJ, 1992. godine Srbija i Crna Gora osnovale su Saveznu Republiku Jugoslaviju, a ime Jugoslavija prestalo je da postoji 4. februara 2003. godine kada je usvojena Ustavna povelja Državne zajednice Srbije i Crne Gore.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Република Српска

    3. oktobar 2015 | 17:44

    Срби могу само да жале што 1918 нису створили Велику Србију а не СXС

  • Bulbulderac

    3. oktobar 2015 | 15:49

    I kraljeva i titova jugoslavija su bile grobnice srpskog naroda zivela sama samcata srbija !

  • Horus

    3. oktobar 2015 | 15:41

    Do 1963. se zvala Federativna Narodna Republika Jugoslavija (FNRJ) a ne Demokratska Federativna Republika Jugoslavija!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA