VOJNICI, NEMATE DA BRINETE ZA VAŠE ŽIVOTE - ONI VIŠE NE POSTOJE! Evo zašto Srbi i dalje CITIRAJU majora Gavrilovića! (VIDEO)

Ovaj govor svaki Srbin zna napamet, a evo kako je on nastao i kako su srpski vojnici jurišali u odbranu Beograda

  • 29

Pre tačno sto godina održan je čuveni govor majora Dragutina Gavrilovića i krenula je odbrana Beograda, koja je uzor mnogih Srba ali i stranih vojnih sila prilikom ratovanja. Ovo je priča o fenomenalnoj hrabrosti srpskih vojnika u Prvom svetskom ratu 1915. godine!

JOŠ JEDNA SRPSKA SRAMOTA: Ovako je umro legendarni major Gavrilović (FOTO)

U toku borbi za odbranu Beograda 6-7. oktobra 1915. godine, Austrija je forsirala Dunav i iskrcala se na delu obale koji je držao 2. bataljon 10 kadrovskog puka kojim je komandovao major Dragutin Gavrilović. Austrijske jedinice utvrdile su se iza železničkog nasipa na samoj obali. Žestoko dejstvo austrijske artiljerije pretvorilo je srpske položaje u Banatskoj ulici u hrpu ruševina, ali su hrabri branioci i dalje pružali otpor. Rastojanje između srpskih i austrijskih položaja na nekim mestima nije bilo veće od 30 m.

STIDE LI SE SRBI ZBOG OVOGA ŠTO SU URADILI MOMČILU? Ovako je PROŠAO najmlađi SRPSKI HEROJ koji je oslobodio Srbiju! (FOTO)

Foto: Arhivska fotografija Foto: Arhivska fotografija

Neprijatelju se nikako nije smelo dozvoliti da utvrdi mostobran. Prvo je u napad krenuo žandarmerijski odred koji uprkos teškim gubicima nije uspeo da potisne neprijatelja. Jedino rešenje bilo je da sve raspoložive srpske jedinice na ovom sektoru fronta izvrše opšti kontranapad.

Oko 14.30 major Gavrilović je prikupio svoja tri voda, dva voda 3. bataljona i Sremski odred i pred kafanom „Jasenicom“ izdao sledeću zapovest:

Foto: Arhivska fotografija Foto: Arhivska fotografija

"Junaci! Tačno u 15 časova neprijatelja se ima razbiti vašim silnim jurišom, razneti vašim bombama i bajonetima. Obraz Beograda, naše prestonice, ima da bude svetao. Vojnici! Junaci! Vrhovna komanda izbrisala je naš puk iz brojnog stanja, naš puk je žrtvovan za čast Beograda i Otadžbine. Vi nemate više, da se brinete za živote vaše, oni više ne postoje. Zato napred u slavu! Za Kralja i Otadžbinu! Živeo Kralj! Živeo Beograd!”

Ova rečenica se i danas prepričava i ostalaće večno upamćena.

Uz gromoglasni poklič srpski vojnici su krenuli u kontranapad. Međutim, snažna vatra austrijskih jedinica na nasipu podržana uraganskim dejstvom austrijske artiljerije odbila je i ovaj napad. Major Gavrilović je teško ranjen.

Foto: Arhivska fotografija Foto: Arhivska fotografija

Žestoki napadi srpske vojske su se nastavili sve do sumraka. Austrijski položaj na nasipu je bio ugrožen i samo je noć spasila austrijske jedinice od poraza. U toku noći 7-8. oktobra Austrijanci su nastavili da prebacuju pojačanja preko Dunava.

Evo kako je izgledao ceo govor:

Od sada Telegraf pratite i na Vajberu!

(D. Z.)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • S.K.

    6. oktobar 2015 | 21:35

    to su svete reci jednog velikog SRPSKOG HEROJA koji je znao da prepozna trenutak sudbinskog otkucaja bivstvovanja u kojem je se nasao Srpski narod pravo pitanje je kako danasnjim generacijama usaditi takve duhovno herojske vrednosti.

  • mali Vuk

    6. oktobar 2015 | 20:35

    Nažalost, ovakvih junaka u Srbiji više NEMA...!

  • dex

    6. oktobar 2015 | 22:59

    Major Gavrilovic je rodjen u Cacku,a X pesadijski puk je iz Cacka poslat da brani Beograd.Samo da se zna.Slava junacima!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA