VUČIĆ: Ponosan sam na VAS, i dobro je što smo sačuvali Železaru

- Od danas pravimo novih 400 miliona dolara, i to je novih jedan odsto rasta za celu Srbiju u narednoj godini - rekao je srpski premijer na puštanju u rad druge visoke peći u Železari Smederevo

  • 63

U Železari Smederevo danas je upaljena i druga visoka peć, a ovom događaju je prisustvovao i premijer Aleksandar Vučić. Peć, koja je inače nosi naziv peć 1, u rad je puštena nakon četiri godine od gašenja, a u Železari radi visoka peć 2.

- Verovali smo u vas, ponosan sam na vas i dobro je što sam vas poslušao i što smo sačuvali Železaru - obratio se danas premijer Aleksandar Vučić stručnjacima i radnicima smederevske fabrike koji su zajedno s njim prisustvovali paljenju druge peći.

- Vi ste ovaj veliki uspeh napravili za celu Srbiju - poručio je premijer, primetivši da je ono što pravi Železara čini jedna odsto bruto društvenog proizvoda, a onda dodao:

Vučić i šef britanske diplomatije: Očekujemo otvaranja poglavlja do kraja godine!

- Od danas pravimo novih 400 miliona dolara, i to je novih jedan odsto rasta za celu Srbiju u narednoj godini.

Foto: Tanjug/Marko Đoković Foto: Tanjug/Marko Đoković

Visoka peć 1 je ponovo počela da radi tek 2005. godine, da bi je bivši vlasnik Železare, američki Ju-Es-Stil, ugasio 2011. godine. Kada je reč o pokretanju te peći, potrebno je da prođe 10 do 15 dana do potpune stabilizacije proizvodnje nakon čega se očekuje postizanje maksimalnih radnih kapaciteta na tom postrojenju od 75.000 tona mesečno.

Vučić je rekao da su u toku pregovori sa strateškim kineskim partnerom Hebej ajron end stil grupa" (HBIS grupa) i da je reč o drugoj ili čak najmoćnijoj čeličana u svetu.

- Oni su zainteresovani, kako kažu, da daju najmanje 300 miliona evra u investiciju za galvanizaciju. To bi značilo novi život ne samo za Smederevo, već i celu Srbiju. Ljudi u Srbiji to treba da znaju - poručio je Vučić.

Foto: Tanjug/Nenad Milošević Foto: Tanjug/Nenad Milošević

Naš uslov je, naglasio je, da nema otpuštanja radnika. On je rekao da je cena čelika trenutno na najnižem nivou u svetu, a to je 380 dolara po toni i dodao da će ona morati da ide najmanje na 480 dolara po toni.

- A onda mi postajemo profitabilni i zarađujete dodatni novac i posle nema zime, možete samo da pregovarate sa vlasnicima kako da povećavate sebi platu - rekao je premijer.

Od sada, Telegraf pratite i na Vajberu!

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • milenko

    9. oktobar 2015 | 19:25

    Jedan veliki uspeh za celu Srbiju, svaka čast!

  • Brankica

    9. oktobar 2015 | 13:17

    Premijer za svai problem nadje resenje! Tako i za zelezaru!

  • Mars

    9. oktobar 2015 | 18:16

    Много тога се може урадити, уз пуно напора и залагања. Ово је значајна инвестиција, неки радници сада могу да се осете безбедно јер више не морају да брину за своја радна места, и још притом биће и новозапослених радника. Јако добро.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA