Angela Merkel TRAŽI od Srbije da PRIZNA Kosovo ako želi da uđe u EU!

- Premijer Aleksandar Vučić veoma ozbiljno razmišlja o tome na koji način posmatrati budućnost procesa dijaloga, političkog života u zemlji, možda i same vlade - rekao je Marko Đurić

Umesto napretka u razgovorima Beograda i Prištine u Briselu je pred Srbiju i premijera Aleksandra Vučića postavljena nova zamka u vidu Nemačkog amandmana na nacrt pregovaračke platforme za kosovsko poglavlje kojim se traži da se sva ostala poglavlja praktično uslove prihvatanjem nezavisnosti Kosova i Metohije!

SRBIJA SE DRŽALA SVOJE REČI, DRUGI NISU: Evo šta je Vučić poručio Tačiju i Evropi u Briselu!

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić potvrdio je da postoji novi amandman na predlog platforme za pregovaračko Poglavlje 35 kojim se dodatno pogoršavaju uslovi za evrointegracije Srbije i vrši pritisak da se Srbija natera da direktno ili indirektno prizna nezavisnost Kosova.

- Premijer Aleksandar Vučić veoma ozbiljno razmišlja o tome na koji način posmatrati budućnost procesa dijaloga, političkog života u zemlji, možda i same vlade - rekao je Đurić je za RTS.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

On je rekao da će premijer, kao i cela vlada, u narednim danima veoma intenzivno razmišljati o tome šta i kako dalje. Predlagač amandaman je Nemačka, a podržavaju ga Velika Britanija i Hrvatska.

U Briselu je kasno sinoć, posle dva i po sata, završen sastanak premijera Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Ise Mustafe sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini, a ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da su razgovori bili teški i da je jedino postignuta saglasnost da se primeni sve što je dogovoreno Briselskim sporazumom.

– Nemojte više da mi govorite o poglavljima. Ako hoćete otvorite ih, ako nećete nemojte – burno je reagovao Vučić na neformalnom sastanku sa šeficom diplomatije EU Federikom Mogerini i kosovskim premijerom Isom Mustafom.

Foto: Vlada Srbije Foto: Vlada Srbije

Ne iznoseći više detalja sa sastanka, Dačić je novinarima po završetku rekao da je na sastanku bilo reči i o drugim temama, poput članstva Kosova u međunarodnim organizacijama, ali da nije postignut nikakav dogovor.

- Razgovori su bili veoma teški i jedino oko čega postoji saglasnost je da mora da se implementira sve što je do sad dogovoreno i Srbija očekuje da će se to desiti. Situacija je veoma kompleksna, a Srbija insistira na poverenju u dijalogu, statusnoj neutralnosti dijaloga i toga ćemo se držati i u narednom periodu - rekao je Dačić.

Foto: Vlada Srbije Foto: Vlada Srbije

Dačić je rekao i da je premijer Vučić imao veoma teške razgovore o temama o kojima je bilo reci i uoci sastanka i dodao da će o tim temama, kao što je i pitanje poglavlja 35, govoriti premijer, koji će javnosti saopštiti naše stavove i njegove procene, kao i najave kako ćemo se ponašati u narednim nedeljama i mesecima.

- Srbija je kredibilan partner, i sa naše strane se ne dovodi u pitanje sve što smo potpisali i obećali - Srbija će ispuniti. I Priština se obavezala da će ispuniti sve što je dogovoreno - rekao je Dačić.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs / Izvor RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA