EVO ŠTA SRBIJA MORA DA URADI, AKO ŽELI U EU! Ovo su zahtevi Nemačke u vezi sa Kosovom i otvaranjem poglavlja

Priznanje i status Kosova, kao i članstvo u međunarodnim organizacijama poput UN, nigde ne pominju, ali "Srbija treba da dovrši uspostavljanje svih prelaza i da unapredi kontrolu i/ili zatvori takozvane alternativne prelaze, što je dogovor iz Briselskog sporazuma od 2013. godine"

Celokupne evropske integracije Srbije zavisiće od rešenja kosovskog problema, ali EU za sada ne traži formalno priznavanje Kosova, navodi "Blic" na osnovu uvida u dokument - nacrt pregovaračke platforme EU.

Angela Merkel TRAŽI od Srbije da PRIZNA Kosovo ako želi da uđe u EU!

Iz nacrta, navodno, proizilazi da će pregovori sa EU, ali i svako dalje napredovanje Srbije, definitivno zavisiti od Poglavlja 35, koje se odnosi na Kosovo i koje bi trebalo prvo da bude otvoreno, krajem ove ili početkom 2016. godine.

SRBIJA SE DRŽALA SVOJE REČI, DRUGI NISU: Evo šta je Vučić poručio Tačiju i Evropi u Briselu!

Dokument predviđa preporuku za otvaranje Poglavlja 35, ali ako EU proceni da nema napretka u poglavlju koje se tiče Kosova, ostala poglavlja neće biti otvarana.

U dokumentu nigde se rečju ne pominje da Srbija treba da prizna Kosovo, ali kako se navodi on sadrži za Beograd nimalo lake i nepopularne stavke koje treba sprovesti.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Srbija mora da ohrabri opštine na severu da se integrišu u sistem Kosova, uključujući upotrebu pečata i ostalih obeležja u skladu sa zakonima Kosova - piše  u nacrtu pregovaračke platforme EU.

Prema ovom izvoru, osim ukidanja civilne zaštite na severu Kosova, među zahtevima EU je da "Elektromreža Srbije" i kosovska agencija potpišu sporazum o interkonekciji, kao i da Srbija dopusti kosovskoj agenciji (tamošnjem EMS-u) članstvo u evropskim organizacijama.

Foto: Twitter / @MajaEUspox Foto: Twitter / @MajaEUspox

- Srbija treba da osnuje posebnu firmu za snabdevanje strujom na Kosovu ("Elektroserver") koja bi radila po zakonima Kosova, u skladu sa sporazumom iz Brisela. Od Srbije se traži da reši pitanje menadžmenta u HE "Gazivode" koji je postavio Beograd - piše u dokumentu, navodi beogradski dnevni list.

Članicama EU preporučeno otvaranje poglavlja 35 koje se bavi pitanjem Kosova

Prema dokumentu, Srbija treba da u dogovorenom roku omogući pozivni broj za Kosovo i da će, "kako Srbija bude vukla korake ka davanju pozivnog broja za Kosovo, tako njeni postojeći mobilni operateri dobijati privremene dozvole za rad na Kosovu".

Foto-ilustracija: Telegraf Foto-ilustracija: Telegraf

Dodaje se, takođe, da Talekom Srbija može da osnuje ćerku firmu na KiM, koja bi radila po zakonima Kosova i bavila se fiksnom telefonijom.

Takođe se navodi, da se u dokumentu EU ne pominju granica niti državna obeležja, već stoji:

VUČIĆ PORUČIO EVROPSKOJ UNIJI: Ako hoćete otvorite poglavlja, ako nećete nemojte!

Foto: Vlada Srbije Foto: Vlada Srbije

- Srbija treba da dovrši uspostavljanje svih prelaza i da unapredi kontrolu i/ili zatvori takozvane alternativne prelaze, što je dogovor iz Briselskog sporazuma od 2013. godine.

Priznanje i status Kosova, kao i članstvo u međunarodnim organizacijama poput UN, nigde ne pominju.

Foto: Flickr/European Parlament Foto: Flickr/European Parlament

Kako se navodi, cilj EU je postepeno uspostaviti sveobuhvatnu normalizaciju odnosa Srbije i Kosova u skladu sa strateškim okvirom EU za pregovore sa Srbijom. Kako navodi dnevnik izrazi u nacrtu "Srbija" i "Kosovo" umesto Beograd i Priština, deo su strateškog okvira.

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič izjavila je u utorak da će o sadržaju pregovaračkog Poglavlja 35 sa Srbijom odlučiti zemlje članice i da je Komisija već završila svoj deo posla.

Foto: Vlada Srbije Foto: Vlada Srbije

- Komisija je članicama Evropske unije uputila nacrt platforme i preporuku da se poglavlje otvori, a sada je na članicama da unesu eventualne izmene i odluče o otvaranju poglavlja - rekla je Kocijančič novinarima u Briselu.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs / Tanjug / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • obilic

    14. oktobar 2015 | 12:51

    Ne smemo niakda dozvoliti nikome da nas vise ponizava.nase je rpavo i obaveza da se branimo.

  • Dragana T

    14. oktobar 2015 | 19:34

    Vucic se svojski trudi da otvori poglavlja. Verujem da ce premijer uraditi sve sto je u interesu Srbije....

  • Cale

    14. oktobar 2015 | 18:53

    Ako je to uslov onda necemo u EU.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA