VUČEVIĆ: Novosadska toplana "Istok" rekonstruisana u rekordnom roku (FOTO)

Zahtevni tehnički i tehnološki radovi su okončani i danas je Toplana Istok dovedena na nivo da na najbolji mogući način može da pruža usluge grejanja građanima na ovoj teritoriji Grada -rekao gradonačelnik Novog Sada

  • 0

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, zajedno je sa direktorom JKP „Novosadska toplana“ Dobrosavom Arsovićem obišao postrojenje TO „Istok“ koje je rekonstruisano i prošireno u okviru KfW Programa „Rehabilitacija sistema daljinskog grejanja u Srbiji – faza IV“, u zajedničkoj realizaciji Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije, Grada Novog Sada i JKP „Novosadska toplana“.

Odmah po završetku grejne sezone 2014/2015. godine, otpočeta je realizacija tog strateški važnog projekta, a radovi su završeni u rekordnom vremenu između dve grejne sezone. Od 11. oktobra, kada je zvanično počela grejna sezona, potrošači sa toplotnog područja TO „Istok“ snabdevaju se toplotnom energijom iz novog cirkulacionog postrojenja.

VUČEVIĆ: Ulažemo velike napore da naš grad Novi Sad, postane Evropska prestonica kulture 2021.

- Ova investicija JKP „Novosadska toplana“ je nešto što treba da bude ponos celog Grada, ne samo tog preduzeća. U pitanju je investicija vredna oko 280 miliona dinara koja je izvedena između dve grejne sezone u rekordnom roku. Zahtevni tehnički i tehnološki radovi su okončani i danas je Toplana Istok dovedena na nivo da na najbolji mogući način može da pruža usluge grejanja građanima na ovoj teritoriji Grada  -rekao je prvi čovek Novog Sada.

Foto: Promo Foto: Promo

Vučević je dodao da očekuje da kakva god bude zima, „Novosadska toplana“ svakako bude na visini zadatka kao što su Novosađani i navikli.

- Takođe, apelujem na sve naše sugrađane da i mi pokažemo solidarnost i savest, da budemo ekonomični u pogledu potrošnje energije. Ovo preduzeće je u poslednjih godinu dana pokazalo ozbiljnost u poslovanju, ostvarilo je dobit i puni budžet Grada, a istovremeno vraća dugove iz prethodnog perioda ne stvarajući nova zaduženja. Najvažnije je da je JKP „Novosadska toplana“ spremno za predstojeću zimu. Grejna sezona počela je malo ranije zbog vremenskih uslova, a sve funkcioniše po planu i na zadovoljavajućem je nivou – rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i naglasio da u ovoj grejnoj sezoni neće biti povećanja cene grejanja.

VUČEVIĆ I KRAVČENKO PREZENTOVALI CNG GORIVO: Otvorena CNG punionica na benzinskoj pumpi NIS! (FOTO)

Direktor JKP „Novosadska toplana“ Dobrosav Arsović rekao je da je projekat pripreman dve godine i realizovan po sistemu međunarodnih uslova ugovaranja.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

- Novo cirkulaciono postrojenje izgrađeno je na mestu starog, zbog čega je srušen veći deo objekta toplane, te je Toplana „Istok“ dobila i novi moderan izgled. Za svega pet meseci demontirana je stara oprema, srušen deo starog objekta, izgrađen novi objekat i montirana i povezana kompletno nova oprema. Rekonstrukcijom toplane "Istok", na kojoj je vrednost radova iznosila 2.326.935 evra, obuhvaćena je izgradnja cirkulacionog postrojenja, postrojenja za održavanje statičkog pritiska i dopunu sistema, postrojenja za hemijsku pripremu vode, transformatorske stanice, elektroenergetske instalacije, sistema za nadzor i upravljanje i komandne sale – rekao je Arsović.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA