NAJVEĆA LJUBAV NA BALKANU: Na današnji dan su Srbi i Hrvati postali PRAVA BRAĆA!

Deklaraciju su potpisali, tadašnji predsednik srpske vlade Nikola Pašić i predsednik Narodnoga veća SHS Anton Korošec, uz učešće predstavnika Jugoslovenskog odbora. Ovom deklaracijom priznata je ravnopravnost Države Srba, Hrvata i Slovenaca

  • 60

Na današnji dan, 19. oktobra 1918. godine u Zagrebu je Narodno veće Srba, Hrvata i Slovenaca donelo Deklaraciju o ujedinjenju svih Južnih Slovena u jednu državu. Ovo je bio poslednji korak pred ujedinjenje južnoslovenskih naroda.

Nekoliko dana kasnije delegacija Veća u Beogradu objavila je postignut dogovor u Zagrebu, o ujedinjenju preostalog  južnoslovenskog etničkog prostora bivše Austro-Ugarske u jedinstvenu državu sa Srbijom i Crnom Gorom.

OVAKO JE NASTALA JUGOSLAVIJA! Zemlja za kojom Srbi PLAČU i zbog koje su umirali uz HEJ SLOVENI. Sećate li se nje? (VIDEO)

Nakon ove objave, trebalo je izjednačiti prava svih naroda koji će se ujediniti. Te je tako sklopljena Ženevska deklaracija, sporazum koji je napravaljen poslednjeg dana Ženevske konferencije koja je trajla od 6. do 9. novembra.

 

Deklaraciju su potpisali, tadašnji predsednik srpske vlade Nikola Pašić i predsednik Narodnoga veća SHS Anton Korošec, uz učešće predstavnika Jugoslovenskog odbora. Ovom deklaracijom priznata je ravnopravnost Države Srba, Hrvata i Slovenaca, i utvrđeno je dalje uređenje zajedničke države.

Foto: Wikipedia/DIREKTOR Foto: Wikipedia/DIREKTOR

O unutrašnjem uređenju SHS, po ovom sporazumu, odlučivala je Ustavotvorna skupština, koja je bila izabrana na demokratski način, i utvrđeno je osnivanje zajedničke vlade, koja bi se satojala od po tri člana iz srpske vlade, zatim iz Narodnog veća SHS. Oni bi odlučivali o spoljnoj politici, vojsci i mornarici, dok je o unutrašnjim pitanjima i dalje odlučivala vlada Kraljevine Srbije i Države SHS.

MOJ DRUG JE BIO PROGONJEN, JURILI SU GA HITLER, TITO I SRBI: Drugarica KRALJA PETRA otkriva NAJVEĆE TAJNE Jugoslavije!

Na taj način trebalo je da bude uspostavljna ravnopravnost oba dela nove države, ali tome se pobunio Nikola Pašić. Istovremeno ovim sporazumom nije bilo rešeno pitanje oblika vladavine, već je rešavanje tog pitanja, kao i svih drugih vezanih za državno uređenje nove zajedničke države prepušteno suverenoj odluci buduće ustavotvorne skupštine.

Kralj Aleksandar I Karađorđević. Foto: Wikipedia/ Bulgarian Archives State Agency Kralj Aleksandar I Karađorđević. Foto: Wikipedia/Bulgarian Archives State Agency

To je bio razlog što vladajući krugovi u Srbiji, na čelu sa regentom Aleksandrom Karađorđevićem, premda je predstavnik Vlade Kraljevine Srbije potpisao sporazum, nisu mogli odobriti stvaranje države u kojoj bi se naknadno imao određivati oblik vladavine. Posledica svega toga bila je propast Ženevskog sporazuma, on je ostao „mrtvo slovo na hartiji“, pošto ga države potpisnice nisu ratifikovale.

Uprkos svim nesuglasicama, kralj Aleksandar Karađorđević je 1. decembra 1918. proglasio Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Република Српска

    19. oktobar 2015 | 20:32

    Xрвати су српска браћа и народ који је изнедрио Краља у Србоклању Петра Брзицу који је за само један дан СРБОСИЈЕКОМ заклао 1360 срба и вицешампиона у СРБОКЛАЊУ Жилета Фригановића који је освоио друго место у СРБОКЛАЊУ заклавши за један дан 1100 срба.А потом и остали српски крвници и кољачи које је изнедрио братски xрватски народ Вијекослав Макс Лубурић(одсекао главу војводи Павлу Ђуришићу),Јуре Францетић,Фра Сатана из самостана Петрићевац(Фра Томислав а право име Мирослав Филиповичћ-Мајсторовић),Анте Павелић,Андрија Артуковић,Славко Кватерник,Миле Будак,Алојзије Степинац,Јосип Броз Тито,Фрањо Туђман,Анте Готовина,Младен Маркаћ итд.

  • др.струја

    19. oktobar 2015 | 19:44

    То је највећа српска грешка кроз векове и од те грешке и дан данас испаштамо и како ствари стоје испаштаћемо и даље!

  • Capajebo

    19. oktobar 2015 | 19:29

    Ljudi pa to je najvece zlo koje su srbi mogli sebi dozvoliti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA