OBIŠLI SMO GROB JOVANKE BROZ, NA DAN KADA JE UMRLA: Evo šta nam se tamo dogodilo (FOTO)

Na današnji dan pre dve godine preminula je Jovanka Broz, u 89. godini, dva meseca nakon što je u Urgentni centar primljena u veoma teškom zdravstvenom stanju

  • 12

Tačno pre dve godine, umrla je nekadašnja prva dama SFRJ Jovanka Broz. Tog 20. oktobra 2013. prestalo je da kuca srce supruge Josipa Broza Tita i žene koja je nakon njegove smrti, nestala (sklonjena) iz javnosti. Posetili smo Kuću cveća u Muzeju Istorije Jugoslavije, gde je Jovanka sahranjena odmah pored Tita.

Kada smo stigli, nije bilo ljudi, osim turista, koji su slušali priče o maršalu Titu. I u kući cveća nije bilo nikoga, da bi negde oko 10 časova, na Jovankin grob, cveće položila Jovanka Čolak Kirali, autorka knjige "Moja tetka Jovanka, Broz i ja".

- Ovo je težak dan za mene. Sve što sam htela reći o mojoj tetki Jovanki, napisala sam u knjizi, a narod treba da zna istinu o toj ženi, posebno o njenom životu nakon smrti Josipa Broza - kratko za naš portal kaže Jovankina rođaka.

Spomenik JOSIPU BROZU TITU vraćaju na TRG U UŽICU!

Ubrzo su pristigli i članovi Jovankine najuže porodice, sestre Nada i Zora, sestrić Goran Aleksić i autor knjige o Jovanki Broz "Moj život, moja istina", Žarko Jokanović. Sa njima je bilo još troje, četvoro ljudi.

Foto: Telegraf.rs Foto: Telegraf.rs

Položili su cveće na Jovankin grob, a potom obišli i grob njenog supruga. Nisu bili raspoloženi za priču, jer je za sve njih ovo težak dan.

TITO JE BRAO JABUKE I HRANIO MEDVEDE, JOVANKA JE BILA STRAH I TREPET: Ispovest baštovana Josipa Broza zapaliće Srbiju! (FOTO)

Foto: Telegraf.rs Foto: Telegraf.rs

- Okupili smo se mi najbliži, najuža porodica. Ne pravimo nikakav događaj od smrti naše Jovanke, to nam nije ni potrebno. Obeležavamo godišnjicu skromno u krugu porodice - kratko je prokomentarisao Aleksić za Telergaf.rs.

Foto: Telegraf.rs Foto: Telegraf.rs

Kada su rođaci otišli iz Kuće cveća, sačekali smo još koji trenutak da vidimo da li će se još neko pojaviti. Ali, nije bilo onih koji bi odali poštu Jovanki. Srbi su izgleda zaboravili na nekadašnju prvu damu i suprugu Josipa Broza Tita.

Ispovest sestre Jovanke Broz: Tito mesio štrudlu za Sofiju Loren

Foto: Telegraf.rs Foto: Telegraf.rs

Tek nakon njene smrti Jovanki su političari današnjice priznali da je bila prva dama Jugoslavije, a premijer Srbije Aleksandar Vučić je u svom oproštajnom govoru rekao da je "vreme da priznamo da smo počinili greh prema prvoj dami Jovanki, ali i našoj istoriji".

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(M. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bez cenzure...

    20. oktobar 2015 | 20:35

    gde su bili dok je bila ziva...zaboravljena i napustena od svih???

  • Black Wolf

    20. oktobar 2015 | 21:22

    Na zalost sve je izgubilo svoje vrednosti.

  • max benser

    20. oktobar 2015 | 20:34

    DA SMO SE DRZALI TITA, danas bi Standardom bili ispred Njemacke!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA