UNESKO ODLUČIO: Izvršni savet PODRŽAO prijem Kosova u tu organizaciju!

Izvršni savet većinom glasova podržao prijem Kosova u Unesko

  • 72

U Parizu je nešto posle 15 časova počela plenarna sednica Izvršnog saveta Uneska na kojoj se glasalo o predlogu Albanije i grupe država za prijem Kosova u tu organizaciju. Većinom glasova podržan je predlog da Kosovo bude primljeno u tu organizaciju. Definitivna odluka u novembru!

SKANDAL! TAČI LIKUJE ZBOG ODLUKE UNESKA! Pogledajte kako se radovao u Parizu! (VIDEO)

17:00- Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić održaće u 17.30 sati vanredna konferenciju za novinare. Konferenciju za novinare biće održana u Ministarstvu spoljnih poslova

DAN D ZA SRBIJU I KOSOVO! Unesko glasa - Hoće li SRPSKE SVETINJE pasti u ruke Albanaca? #NoKosovoUnesco

SRBI SU REKLI SVOJE - NE KOSOVO U UNESKO! Prikupljeno 100.000 potpisa PETICIJE #NoKosovoUnesco

16:50 - Izvršni savet većinom glasova podržao prijem Kosova u Unesko

- Za glasalo 27 članova tog tela, 14 protiv, a 14 je bilo uzdržano

16: 33 - Nastavljena sednica Izvršnog saveta Uneska

15.50 - Predstavnici Rusije i Kube, uz podršku Indonezije, zatražili su odlaganje sednice, ali je predsedik Izvršnog saveta taj zahtev odbio, navodeći da je inicijativa zakasnela. Predstavnik Kube potom zatražio pauzu, jer je prema njegovom mišljenju, prekršena procedura, saznaje nezvanično RTS.

NIKOLIĆ OTVORIO DUŠU: Odluka UNESKA neće biti dobra po Srbiju! #NoKosovoUnesco

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Kosovo je na sednici Izvršnog saveta Uneska predstavljeno bez simbola, a u zgradi Uneska nalazi se i kosovski šef diplomatije Hašim Tači. Rasprava je zatvorena za javnost, ali će nakon odluke biti objavljeni i saopštenje i najverovatnije tonski snimak tog dela sednice.

Ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković očekuje da se kroz tačku koja se odnosi na Kosovo brzo prođe jer Izvršni savet traži najjednostavniji put da se prevaziđe "jedna očigledno konfliktna situacija".

Odluka se donosi prostom većinom glasova, a glasovi uzdržanih se ne računaju. U Izvršnom savetu je 58 država od kojih su 32 priznale jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost, a oko 20 je podržalo zahtev Albanije.

Foto: Tviter/#KosovoUnesco Foto: Tviter/#KosovoUnesco

Rusija, Kuba, Kina, Argentina, Španija i Brazil usprotivili su se ideji da tvorevina poput Kosova može da bude član Uneska i najavili da će obrazložiti svoje stavove na plenarnoj sednici.

Ukoliko predlog bude usvojen, onda će o prijemu Kosova odlučivati Generalna konferencija Uneska u novembru, gde se odlučuje dvotrećinskom većinom između 195 država članica od kojih je 111 priznalo Kosovo, a 84 nije.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da danas ne očekuje povoljnu odluku sa zasedanja Uneska u Parizu, ali da će Srbija nastaviti da se bori da Kosovo i Metohija ne postanu član te organizacije, jer predstoji Generalna Skupština Uneska.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Državni i crkveni vrh i predstavnici SANU, na juče održanom sastanku u zgradi Predsedništva, pozvali su članice Uneska da zahtev "Kosova" i zemalja koje taj zahtev podržavaju odbiju i odbace.

U zaključcima sa tog sastanka je ukazano i da Srpske crkve i manastiri na Kosovu i Metohiji pripadaju baštini u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve i Republike Srbije, i da bi svako otimanje te baštine značilo nedvosmisleno ugrožavanje opstanka najznačajnijih religijskih, kulturnih i istorijskih spomenika srpskog naroda, ali i evropskog i svetskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji, ali i srpskog stanovništva koje i dalje živi na tom području.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da Srbija čini sve moguće napore kako bi sprečila prijem Kosova u Unesko kao i da su šanse Srbije mnogo veće na Generalnoj konferenciji.

Foto: Tanjug/Boki Foto: Tanjug/Boki

- Za izglasavanje predloga potrebna je prosta većina glasova, a glasovi uzdržanih se ne računaju. Najrealnije je da će se pre glasanja povesti rasprava koju su najavile neke države. Takođe, moguće je i da se prostom većinom izglasa zatvaranje debate, kao i neko alternativno rešenje -  rekao je ambasador Tanasković.

Ukoliko predlog danas bude usvojen, onda će o prijemu Kosova odlučivati Generalna konferencija Uneska koja će biti održana od 3. do 18. novembra.

Od sada Telegraf pratite i na Vajberu!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Suza

    21. oktobar 2015 | 16:35

    Kada jedan od najvecih zlocinaca, Hasim Taci, prisustvuje i raspravlja o ocuvanju Svetinja, sta pricati dalje. Neka nam je Bog u pomoci.

  • MisCoa

    21. oktobar 2015 | 17:30

    Srbija treba odmah da odustane od evropske unije i da se okrene rusiji!

  • hercegov grad

    21. oktobar 2015 | 17:11

    Može Srbija i srpski narod da svira godinama, dok se god oslanjamo na vekovne neprijatelje naseg narida, kao prijatelje, tako ce nam uvek biti! Pa nisu odvajali Kosovo da bi Srbiji pomigli nego da bi Srbiju suzili i pokazali joj koliko je ne cene! Jadni srpski narode, da li ces se ikada opametiti?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA