SVE O FRONTEKSU: Ovo su evropski policajci koji će biti na granici Srbije i Hrvatske! (FOTO) (VIDEO)

Pripadnici Fronteksa trebalo bi da budu raspoređeni i u Šidu, da pomažu u nadgledanju graničnih prelaza i registraciji izbeglica

  • 12

Na sastanku u Briselu povodom migrantske krize, odlučeno je da na granici između Srbije i Hrvatske budu raspoređeni predstavnci Fronteksa - granične agencije Evropske unije, koja bi trebalo da uspori ulazak izbeglica sa Bliskog istoka, zbog rigoroznije procedure provere identiteta i dokumentacije.

Fronteks se veoma često izjednačava sa graničnom policijom u uniformama i sa zadatkom da su oni policajci na evropskim granicama, ali u praksi to nije tako. Fronteks je pre svega granična agencija, koja je osnovana pre 11 godina, i njen cilj je da promoviše, koordinira i da razvija evropsko upravljanje granicama, u skladu sa statutom EU.

Mehanizmi koji već postoje u okviru Fronteksa su nadzor granica putem kopna, mora i vazduha, a istovremeno vrši  i satelitsko praćenje granica, kao i praćenje brodova na moru.

BALKAN PRIHVATA JOŠ 100.000 IZBEGLICA: Evropa će nadgledati prelaze između SRBIJE I HRVATSKE

Osnovni posao ove Agencije je da pomaže graničarima iz raznih zemalja EU, da rade zajedno na čuvanju spoljnih granica Evropske unije od ilegalnih migranta, ali i krijumčarenja ljudi. Istovremeno i njihov delokrug ulazi i praćenje terostičkih grupa.

Fronteks zapravo prati države članice EU, da li svaka pojedinčano po unapred određenim standardima obavlja kontrolu granica kako treba.

Za vreme ove izbegličke, krize, zadatak Fronteksa je da "ispita i skenira" izbeglice i migrante, i da one koji ostvaruju pravo na azil prosledi ovlašćenoj Kancelariji za azil. One druge, prosleđuje Europolu, Evropskoj policiji.

AKO SE NE NAĐE REŠENJE ZA IZBEGLIČKU KRIZU, EU ĆE SE RASPASTI: Sudbonosni samit u Briselu

S obzirom na zloupotrebe koje se u ovakvim situacijama dešavaju, odnosno da pojedine izbeglice to i nisu, Fronteks je taj koji mora na osnovu pažljiv ekontorle i selekcije osoba, da odluči ko će moći da se useli na prostoru EU.

U sastavu ove Agencije nalaze se "Specijalne evropske pogranične snage za brzo delovanje" (RABIT), u čijim redovima su naoružani graničari koji patroliraju granicama između država članica. Ova jedinica osnovana je 2007. godine, kako bi posebno kontolisala južne delove granice EU.

STIŽE DOSAD NAJVEĆI TALAS MIGRANATA: Evropa u panici! (FOTO) (VIDEO)

Fronteks neće moći da zaustavi najavljen priliv migranta, ali će svakako moći da uz mehanizme koje poseduje, pre svega pri registraciji migranata - ublaži, ako ne i spreči ulazak lažnih migranata u EU.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Izvršni direktor Fronteksa Fabris Legeri, rekao je da je najvažniji novi momenat u borbi protiv lažnih migranta novi integrisani sistem otisaka prstiju. Legeri je objasnio da je nužno ispoštavati ovu proceduru, posebno zbog prevelikog broja ljudi koji traže azil.

Pripadnici Fronteksa trebalo bi da budu raspoređeni u Šidu i da pomažu u nadgledanju graničnih prelaza i registraciji izbeglica, prenela je hrvatska agencija Hina. Dogovoreno je takođe raspoređivanje Fronteksa između Grčke i Makedonije.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nole Becmen

    26. oktobar 2015 | 18:18

    Sve su to prokleti Ameri zakuvali da bi manipulisali evropom i sto vise je slomili .

  • istoričar

    26. oktobar 2015 | 12:24

    da li se samo meni čini ili smo mi opet ostali sa krive strane granice?

  • Д.....

    26. oktobar 2015 | 22:49

    Значи Фронтекс на граници са Хрватском а не на граници са Грчком Бугарском или Румунијом. Значи ко у доба Мурата треба заштити католичку Европу а православне земље затрти. Па није тешко израчунати.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA