ĐURIĆ: SSP ne stvara državu od Kosova

- Sama činjenica da se sa Kosovom potpisuje sporazum na drugačiji način nego što je to rađeno sa državama članicama koje su ili postajale kandidati ili su stupale u odnos sa EU, govori da Kosovo nije država - rekao je direktor Kancelarije za KiM

  • 0

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić, izjavio je danas da činjenica da je sa Kosovom potpisan SSP na drugačiji način nego što je rađeno sa državama-članicama koje su postajale kandidati ili su stupale u odnos sa EU, svedoči da Kosovo nije država.

Ðurić je za Sputnjik rekao da taj dokument Kosovo potpisuje kao pravno lice, a ne kao država.

On objašnjava da činjenica da južna srpska pokrajina danas stupa u neku vrstu ugovornog odnosa sa Evropskom komisijom za nas ne znači, niti će ikada značiti, da je ta pokrajina druga država ili odvojena od Srbije.

Kosovo potpisalo SSP sa Evropskom unijom!

- Sama činjenica da se sa Kosovom potpisuje sporazum na drugačiji način nego što je to rađeno sa državama članicama koje su ili postajale kandidati ili su stupale u odnos sa EU, govori da Kosovo nije država. Evropski pravnici će vam reći da to znači da postoji asimetrija i drugačije predstavljanje u odnose na druge - naveo je Ðurić.

Kako je istakao, za nas je bitno da Kosovo, ni ovim, niti bilo kojim drugim aktom, ne može biti smatrano kao država odvojena od Srbije.

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović, AP/Darko Vojinović Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović, AP/Darko Vojinović

- Jednim potpisom se ne uvode i ne primenjuju evropske vrednosti ni na jednoj teritoriji. Mislim da postoji mnogo toga što Priština i naše institucije u Pokrajini treba još da urade da bi one osnovne vrednosti na kojima je već decenijama zasnovana EU, bile primenjene - zaključio je Ðurić.

Kosovo je danas u Strazburu potpisalo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA