ŠNAJDER-AMAN U PETAK U BEOGRADU: Švajcarski ministar privrede razgovaraće sa Vučićem

Švajcarski ministar privrede će se u petak, kako je najavljeno sastati sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, a u središtu razgovora biće ekonomski odnosi, švajcarsko-srpska saradnja i dualni obrazovni sistem

  • 71

Potpredsednik Švajcarske Konfederacije i ministar privrede, obrazovanja i nauke Johan Šnajder-Aman boraviće u petak 30. oktobra u poseti Beogradu tokom koje će razgovarati sa visokim srpskim zvaničnicima, a učestvovaće i na Poslovnom forumu Srbija Švajcarska, saopštila je švajcarska vlada.

Šnajder-Aman će se, kako je najavljeno sastati sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, a u središtu razgovora biće ekonomski odnosi, švajcarsko-srpska saradnja i dualni obrazovni sistem.

Vučić danas na forumu inovativnog razvoja

U okviru Poslovnog foruma Srbija-Švajcarska, švajcarski zvaničnik će zajedno sa premijerom Vučićem učestvovati na okruglom stolu o dualnom obrazovanju kojem će prisustvovati švajcarska i srpska preduzeća koja podržavaju ovakav vid usavršavanja.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Tokom radne posete Beogradu, Šnajder-Aman će imati sastanak sa ministrom finansija Dušanom Vujovićem, kao i sa guvernerkom Narodne banke Srbije Jorgovankom Tabaković, sa kojima će razgovarati o tesnoj bilateralnoj saradnji sa finansijskim institucijama poput MMF i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Takođe je planirano da sa ministrom prosvete Srđanom Verbićem otvori Beogradski Tehnopark koji je Švajcarska podržala sa ciljem da podstakne tržišne i izvozne kapacitete mladih srpskih visoko tehnoloških preduzeća u oblastima energetske efikasnosti, novih materijala, medicinske, informacione i biotehnologije.

MERKELOVA HVALILA SRBE, A O HRVATIMA ĆUTALA: Evo šta se još događalo iza zatvorenih vrata na Briselskom samitu

Kako se navodi u saopštenju, za period 2014-2017. za podršku integracije i tranzicije Srbije u oblastima lokalne uprave, ekonomskog razvoja, energetske efikasnosti i obnovljive energije na raspolaganju je budžet od 84 miliona švajcarskih franaka.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Obim trgovinske razmene Švajcarske i Srbije kontinuirano raste, a 2014. godine iznosio je 288 miliona švajcarski franaka. Švajcarska najviše izvozi u Srbiju farmaceutske i hemijske proizvode, vozila i mašine, a uvozi uglavnom poljoprivredne proizvode i vozila, dodaje se u saopštenju.

Prema statistikama Međunarodnog monetarnog fonda, švajcarske invsticije u Srbiji su krajem 2013. godine iznosile 899 miliona švajcarskih franaka, što je, kako se navodi, jednim delom može povezati sa velikom srpskom dijasporom u Švajcarskoj.

Investicije Srbije u Švajcarskoj iznosile su 49 miliona švajcarskih franaka, dodaje se u saopštenju.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • cica

    28. oktobar 2015 | 19:02

    Bilo bi dobro kad bi Svajcarska ulagala u Srbiju gde bi nam bio onda kraj!

  • Una

    28. oktobar 2015 | 16:01

    Svajcarska bi nam mogla biti uzor.

  • moma

    28. oktobar 2015 | 15:58

    Iskustva jedne drzave kao sto je Svajcarska ce nam mnogo znaciti u razvijanju sopstvene privrede i obrazovnog sistema

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA