MIŠČEVIĆ: U petak pišemo pregovoračke pozicije za poglavlja 23 i 24

Šefica pregovaračkog tima za pregovore sa EU podsetila je da je 23. oktobra na sednici Vlade utvrđen tekst Akcionog plana za poglavlje 23 i navela da će taj datum Evropska komisija staviti u Izveštaj o ispunjenosti merila za otvaranje poglavlja

  • 1

Radne grupe za pregovaračka poglavlja 23 i 24, koja se odnose na pravosuđe i osnovna prava, počeće izradu pregovaračkih pozicija za ta poglavlja u petak, 30. oktobra, najavila je danas šefica pregovaračkog tima za pregovore sa EU Tanja Miščević.

- U petak pišemo pregovaračke pozicije za poglavlja 23 i 24 kako bismo što pre imali i ova dokumenta spremna da, po završetku rasprave u Komitetu za proširenje, i mi predstavimo pregovaračke pozicije - rekla je Miščević na radnom sastanku sa predstavnicima civilnog društva, povodom završetka priprema za otvaranje poglavlja 23, koje se odnosi na pravosuđe.

Ona je podsetila je da je 23. oktobra na sednici vlade utvrđen tekst Akcionog plana za poglavlje 23 i navela da će taj datum Evropska komisija staviti u Izveštaj o ispunjenosti merila za otvaranje poglavlja.

JOKSIMOVIĆ: Srbija poštuje obaveze iz evropskih integracija

- Time je završena i poslednja stvar koja nam je bila potrebna da bismo krenuli u proceduru pred Komitetom za proširenje. Prema informacijama koje imamo, odmah početkom novembra će se naći ovaj dokument i time početi rasprava o ovom akcionom planu - rekla je Miščević.

Foto: Flickr/European Parlament Foto: Flickr/European Parlament

Ona je pohvalila saradnju sa nevladinim sektorom i istakla da će uskoro biti završene smenice za uključivanje civilnog društva u pregovore. Prema njenim rečima, akcioni plan za Poglavlje 23 sadržinski i metodološki je drugačiji od plana za Poglavlje 24.

Ona je objasnila da u Poglavlju 23 u oblasti borbe protiv korupcije, reforme pravosuđa i osnovnih prava zapravo nema pravila EU i standarda sa kojima se treba usaglašavati, već dobre prakse koju bi trebalo uneti u domaće pravo.

Sa druge strane, rekla je Miščević, već postoje obaveze, poput strategija reforme pravosuđa, borbe protiv korupcije, zabrane diskriminacije, koje je trebalo uklopiti u detaljan i širok Akcioni plan.

MIŠČEVIĆ: Nadam se otvaranju poglavlja 35 do kraja godine

- Da li je plan savršen? Niko to neće reći, posebno što je u pitanju živa materija - rekla je Miščević i podsetila da će biti revizije Akcionog plana.

Foto-ilustracija: Telegraf Foto-ilustracija: Telegraf

Državni sekretar u Ministarstvu pravde i šef pregovaračke grupe za poglavlje 23 Čedomir Backović ocenio je na sastanku da je Akcioni plan za Poglavlje 23 najbolji koji je ikad dostavljen u Briselu.

On je zahvalio organizacijama civilnog društva na saradnji, ističući da njihov posao tek predstoji jer će njihova najvažnija uloga biti da se akcioni plan sprovodi.

- Akcioni plan je onoliko dobar koliko se bude sprovodio - rekao je Backović.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA