PATRIJARH IRINEJ: Svi smo dužni da dignemo glas u zaštiti Kosova i Metohije

Srpski patrijarh je prilikom posete niškoj eparhiji, rekao da se na Kosovu i Metohiji nalaze naše svetinje, "to je naša istorija, naša kultura, početak svega onoga velikog i trajnog u našoj istoriji, našoj kulturi"

  • 13

Srpski patrijarh Irinej rekao je danas da smo svi dužni da dignemo glas u zaštiti Kosova i Metohije i da "ako dođe do sile, moramo učiniti sve da milom ili silom to vratimo".

- Nadam se da nećemo biti u prilici da na taj način to branimo, već da će svest i savest onih koji odlučuju o našoj sudbini progovoriti na način kako treba da govori jedna probuđena i čista ljudska savest - rekao je Irinej povodom početka zasedanja Uneska.

VUČIĆ, NIKOLIĆ I PATRIJARH IRINEJ O KOSOVU: Jedinstvo vrha Srbije je NAJVAŽNIJE #NoKosovoUnesco

Sada je reč o tome da nam uzmu svetinje i da ih proglase svetinjama Kosova. Irinej je, prilikom posete niškoj eparhiji, rekao da se na Kosovu i Metohiji nalaze naše svetinje, "to je naša istorija, naša kultura, početak svega onoga velikog i trajnog u našoj istoriji, našoj kulturi."

- Mi to ni u kom slučaju ne možemo dozvoliti ni sebi, ni drugima, da Kosovo i Metohija ne budu naroda kome pripada od kako se zna za Kosovo i Metohiju i srpski narod - kazao je Irinej.

Foto: Tanjug/Boki Foto: Tanjug/Boki

On je kazao da srpske svetinje treba sada poveriti narodu koji je čitavim vemenom svoje istorije palio naše svetinje i da to ne smemo dozvoliti. Irinej je podsetio da se na Kosovu i Metohiji nalazi rezidencija srpskih patrijarha (Pećka patrijaršija), kao i najveće svetinje naše istorije i kulture.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Raša

    3. novembar 2015 | 14:52

    "Popa" kaze "pocetak necega velikog" je na Kosovu, prevedeno na normalan jezik, tu je pocetak svih zlocina na Balkanu koje su popovi zdusno podrzavali a I sada pominje nekakvu "silu" ako bude trebalo. Sramota, zar je to naucio na "bogosloviji"?

  • O boze

    4. novembar 2015 | 04:22

    Koliko li "nesrba" sebe naziva Srbima.Sudeci po komentarima i minusima.Cini mi se da nebi ste bili u stanju ni da vam Beograd oduzmu sopstvenu kucu da branite.Nego bi ste se jos pravdali da je sve to sa razlogom.Ko sebe ne postuje nece ga ni drugi.Samo citam kako se odricete ono sto su vam dedovi ostavili u nasledje i kako se posipate pepelom i popljuvavate sopstveno.E zato i ne treba da vam bude bolje jer sta olos postali svi odreda.

  • Majkl

    3. novembar 2015 | 14:52

    За почетак Ваша светости, било би добро да се све владике врате у нашу Пећку Патријаршију, уместо кад за то има потребе седе у Београду. Ово у Београду је Митрополија београдско-карловачка, а не Патријаршија. Она је једна једина у Пећи. Вратите седиште тамо где му је и место. Е онда све остало што предлажете, а са чим се искрено слажем.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA