KO SVE IGRA BALKANSKI RIZIKO? Evo zašto je Balkan ZAISTA BURE BARUTA! (VIDEO)

Da li je na Balkanu počela trka u naoružanju ili ona nikada nije ni prestajala, ostaje da se vidi, ipak evidentno je da su mnoge zemlje istakle potrebu za modernizacijom svoje vojske i svog arsenala

  • 26

"Hrvatska se naoružava", "Srbija kupuje defanzivno naoružanje", "vojska Albanije nikad jača"! Sve su to naslovi koji su ovih dana odjekivali u srpskim medijima, a nalik su zadacima iz popularne strateške igrice "Riziko"! Kada se sve činjenice u ovoj novoj suludoj trci u naoružanju stave na jedan tas postaje jasno svima zašto se kaže BALKAN JE BURE BARUTA!

HRVATI TVRDE da će sa OVIM ORUŽJEM biti NAJJAČA SILA NA BALKANU! (FOTO)

Kao grom iz vedrog neba odjeknula je vest da je Hrvatsko ministarstvo odbrane na poklon od Amerike dobija 16 samohodnih višecevnih lansera raketa M270 MLRS, kalibra 240 milimetara, iz vojnih viškova američke vojske, koje bi prilagodila i za ispaljivanje balističkih projektila dometa 300 kilometara!

Nabavka ovog sistema i balističkih raketa u potpunosti bi, kako navode, promenila geostratešku sliku i vojnu ravnotežu u regionu. Prema dostupnim informacijama, od 16 lansera tek bi nekoliko bilo preuređeno za ispaljivanje balističkih raketa. Prema nekim procenama, remont sistema koštao bi oko četiri miliona dolara, a jedna balistička raketa koštala bi oko dva miliona dolara.

VUČIĆ TVRDI: Srbija kupuje defanzivno naoružanje i NIKOME NE PRETI (FOTO)

Foto: Wikipedia/Suradnik13 Foto: Wikipedia/Suradnik13

Kao odgovor Srbije usledio je dogovor sa Rusijom o nabavci defanzivnog naoružanja, dok iz Albanije svaki dan stižu novi video snimci o snazi armije te zemlje.

Foto: Tanjug/Marko Đoković Foto: Tanjug/Marko Đoković

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče u Sarajevu gde je Srbija potpisala Potokol sa BiH o namenskoj industriji i uvozu i izvozu naoružanja, da Beograd nema nameru nikome da preti.

- Jedino na šta nismo mogli da ćutimo je mogućnost dobijanja lansirnih rampi sa balističkim raketama. Mi ne nabavljamo, niti ćemo nabavljati ofanzivno oružje. Imamo našu namensku industriju koja radi dobro i nadam se da će dobro sarađivati i sa BiH - kazao je Vučić.

Srpski premijer je dodao da Srbija ne planira da bilo koga napadne.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Posle naoružavanja Hrvatske i Srbije, došla je na red i Albanija. Pozamašan arsenal je dobila ova država kroz donacije zapadnih sila.

Definitivno na Balkanu je u toku trka u naoružanju, a da je to podneblje lako zapaljivo potvrdio je i najpoznatiji britanski istoričar ser Maks Hejstings, autor bestselera „Pakao“, kada je ocenio da će Balkan, sa svojim strastvenim mržnjama i tenzijama, uvek biti u fokusu jer uvek može ponovo da plane.

Uglavnom, ostaje da se vidi ko i s kojim namerama kupuje oružje ili će se sve na kraju svesti na citat iz Alana Forda NAORUŽAJ SE I BEŽI.

(D. Zlojutro)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pavle Nikolic

    5. novembar 2015 | 23:27

    Prvo trebao ceo svet da utice na razoruzanje najvecih zlikovaca-Amerike.Oni bi hteli da se ceo svet razoruza, da nema vojku, kako bi sto lakse vrsili teror i porobili ceo svet.Sva zla ocigledno poticu od njih.

  • Sir Oliver

    5. novembar 2015 | 21:44

    Balkanci, to bure otkrljajte na zapad pa nek se oni snalaze sa njim.

  • hijena

    5. novembar 2015 | 23:49

    Albanija i Hrvatska su clanice Nato i oni moraju da kupuju oruzije koje im ponudi Amerika. Ova dva helikoptera i kamiona ne cine od Albanije nikakvu silu na Balkanu a i to je namijenjeno misijama u Avganistanu. Hrvatska ce dobiti prvo 16 helikoptera i 16 lansera ali ni oni nisu sila od koje bi se mogao plasiti niko od njenih susjeda. Srbija treba da uzme pvo sisteme jer se sa clanicama nato ne moze voditi totalni i ofanzivni sukob ali mora odvratiti svako ugrozavanje teritorije ali mislim da u skorijoj buducnosti od toga nece biti nista, jer Amerika kroz mmf i world bank nece dozvoliti Srbiji kupovinu naoruzanja i opreme.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA