LAJČAK: Priština i Beograd da se ponašaju kao nekada Češka i Slovačka

Šef slovačke diplomatije upozorio je da komplikovana i osetljiva pitanja moraju da se rešavaju u okviru dijaloga Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa

  • 15

Ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak, rekao je da je Slovačka je glasala protiv prijema Kosova u Unesko jer svet od Prištine i Beograda očekuje da takvi predlozi budu deo uzajamnog dogovora.On je dodao da Priština i Beograd treba da se ponašaju kao svojevremeno Češka i Slovačka.

CEO KONTINENT REKAO NE KOSOVU! Evo kako su "AMERIKANCI" glasali za Srbiju u UNESKU #NoKosovoUnesco

- Želimo da to partneri (Kosovo i Srbija) tumače kao svojevrsnu poruku da međunarodna zajednica očekuje od njih da takve predloge podnose na osnovu uzajamnog dogovora i uz uzajamnu saglasnost, onako kako su to svojevremeno činile Češka i Slovačka - kazao je Lajčak.

ONI SU IZDALI SRBE: Evo ko je od BRAĆE glasao protiv Srbije!

Slovački ministar upozorio je da komplikovana i osetljiva pitanja moraju da se rešavaju u okviru dijaloga Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa.

- Naš interes je da dijalog jačamo. Jedan od razloga zašto smo zauzeli negativan stav jeste to da ta tema nije bila predmet dijaloga i plašimo se da bi mogla da ga pogorša - rekao je Lajčak.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

To što je Slovačka bila među zemljama koje su u ponedeljak glasale protiv prijema Kosova u Unesko, prema rečima Lajčaka, u skladu je sa stavom Slovačke o nepriznavanju nezavisnosti Kosova, ali nije neprijateljski stav prema Kosovu

- Slovačka je podržavala ili, u najmanju ruku, nije kočila integraciju. Istovremeno govorimo o važnoj ulozi dijaloga Beograda i Prištine - rekao je Lajčak.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Raspucin

    10. novembar 2015 | 11:12

    Češka i Slovačka su bile dve države koje su se ujedinile, a nakon toga i razjedinile, Kosovo i Metohija su uvek bile sinonim za Srbiju, kao i RSK i RS na zapadu, kao i Raška oblast, ali ste sve to oteli na silu, ali boze moj dok je srba to će uvek tako i biti, vratiće se to jednog dana...

  • Milan

    10. novembar 2015 | 12:39

    Dugogodisnji diplomata a toliko glup! Eto kakve neznalice upravljaju evropom!

  • Dr Lune

    10. novembar 2015 | 11:29

    Hm,hmm..a,el Slovacka bila pokrajina Ceske..?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA