SRPSKI VOJNICI OSLOBODILI KOSOVO I VRATILI GA SRBIMA! Evo kada je ceo svet priznao da je "KOSOVO SRCE SRBIJE"!

Evo kada je srpska vojska borbom, konačno, vratila Kosovo i Metohiju Srbiji i oslobodila ga od turske okupacije

  • 31

Pre 103 godine srpska vojska počela je da bije jednu od najvećih bitaka u istoriji Srbije, a kojom su Kosovo i Metohija, kao i današnja Makedonija konačno oslobođene od Turske i vraćene matici - Srbiji!

JEZIVE PRETNJE LINČOM: Albanci PROTERUJU srpskog sveštenika sa Kosova jer je BRANIO SRPSKE SVETINJE!

16.11.1912. godine počela je Bitoljska bitka u Prvom balkanskom ratu u kojoj je dobro utvrđenu tursku Vardarsku armiju Zeki paše, koja se povukla posle poraza u Kumanovskoj bici, srpska Prva armija regenta Aleksandra Karađorđevića potukla posle trodnevnih borbi, čime su Južna Srbija (danas Makedonija) i Stara Srbija (Kosovo i Metohija) konačno oslobođene od Turske i vraćene Srbiji.

ALBANCI, IZVINITE: Evo kako su Srbi najstrašnije ISPALILI Prištinu u UNESKU!

Bitoljska bitka trajala je od 16—19. novembra 1912. godine. Naime posle boja kod Kumanova turska Vardarska armija povlačila se u dva pravca: Preko Velesa— Prilepa i Tetova—Kičeva prema Bitolju s namerom, da na jakim bitoljskim položajima pruži presudnu bitku u Prvom balkanskom ratu zbog čega je još od 20./10. počelo utvrđivanje bitoljskih položaja naročitim trupama (4.000 anadolskih regruta).

Foto: Wikipedia / Djordjes Foto: Wikipedia / Djordjes

Pravac preko Prilepa imao je da štiti V turski korpus, VII korpus pravac preko Kičeva, a VI korpus pravac ka Solunu. Srpska I armija (u koju je ušla i moravska II), gonila je neprijatelja pravcima preko Prilepa i Kičeva, a grčka je vojska nastupala od Soluna preko Florine ka Bitolju.

Poslije zaštitničkih bojeva kod Kičeva i Alinaca, 7. i 5. korpus koncentrisani su na bitoljskim položajima, a 6. korpus, pošto je potukao jednu grčku diviziju kod Banjice, ostavio je prema njima zaslon (17. nizamsku diviziju), a s ostatkom trupa doveden je na bitoljske položaje. Srpska I armija je zbog dovršetka poraza turske vardarske armije, preduzela je napad na nju na tim položajima.

Foto: Wikimedia/Public domain Foto: Wikimedia/Public domain

Najvažnija odstupnica Turaka u pravcu Albanije bio je put Bitolj - Resen na koji se izlazi južnim delom Bigle planine, obilazeći Oblakovski vis. Ovaj zapadni, planinski deo bojišta je teško prolazan i zbog velike visine često pod maglom. Na ovako odličnom položaju, Turci su bili vrlo dobro utvrdili maskirali na istočnom dijelu bojišta sva sela i vis Kjeromaricu.

Pred početak bitke Turci su imali svega 35.000 — 36.000 ljudi, od kojih 28.000 do 30.000 boraca. Srpska I armija imala je oko 68.000 boraca (56.000 pušaka, 3.500 sabalja i 167 oruđa).

Foto: Wikipedia Foto: Wikipedia

Plan Srpske I. armije bio je: izvršiti napad, oslanjajući se jače na glavni operacijski pravac Veles—Prilep, nabacujući neprijatelja uglavnom na jug, odakle je nastupala grčka vojska, i presecajući zapadnu odstupnicu Turaka na Resen.

Ishod

Gubici I armije bili su: 3.230 poginulih, ranjenih i nestalih. Zarobljeno je 35 oficira i 3.365 vojnika i zaplijenjeno 57 topova.

Gubici turski bili su: poginulih i ranjenih oko 6.000, sa zarobljenicima svega oko 9.400 ljudi i 57 topova.

Foto: Wikipedia/public domain Foto: Wikipedia/public domain

Ishodi ove bitke bili su: Konačno proterivanje ostataka turske vojske iz Makedonije u Albaniju, gde je njeno rasulo bilo samo pitanje vremena.

Posledice ove bitke bile su: Završetak rata, a u političkom pogledu, dobijanje prava na zapadni deo Makedonije od Bitolja do Crnog Drima.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DELIJA CH

    16. novembar 2015 | 22:13

    Lep naslov, nadam se da cemo u skorije vreme doprineti da ovaj naslov postane java. Sad je prilika , kada Evropa shvata ko predstavlja opasnost za hriscanski svet. Samo da nam daju zeleno svetlo i eto naseg barjaka na sred Pristine.

  • Милан

    16. novembar 2015 | 23:31

    Бог је милосрдан вратиће оно што је наше.

  • Crnogorac

    16. novembar 2015 | 22:47

    Očigledno ih nismo dovoljno tukli...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA