KONAČNO, SVI SRBI NA BALKANU POD JEDNIM KROVOM! Hoće li Republika Srpska imati "svoje ljude" u Skupštini Srbije?

Glas Srba iz Banjaluke i drugih mesta Republike Srpske mogao bi se bolje, jasnije i glasnije čuti u samoj Srbiji ukoliko Srpska dobije svoje predstavnike u Skupštini Srbije. Evo šta o tome kažu narodni poslanici

  • 17

SVI SRBI NA JEDNOM MESTU - Republika Srpska ima svoje predstavnike u Skupštini Srbije! To bi uskoro mogla postati realnost u kojoj Srbi iz BiH imaju svoje birane predstavnike u najvišem zakonodavnom telu Srbije. Vizionarsku ideju prvi put u javnost je izneo predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, govoreći o 20 godina od potpisivanja "Dejtonskog sporazuma"! Da li je ovo samo pusti san ili gde ima dima ima i vatre, ostaje da se vidi, mada i sami političari kažu da je "ovo stvar o kojoj valja razmišljati".

OVAKO SU NA ARANĐELOVDAN SRBI I REPUBLIKA SRPSKA OSTALI ŽIVI! Sve o DEJTONU što niste do sada ČULI

Glas Srba iz Banjaluke i drugih mesta Republike Srpske mogao bi se bolje, jasnije i glasnije čuti u samoj Srbiji ukoliko Srpska dobije svoje predstavnike u Skupštini Srbije. Oni (tribuni iz Srpske) bi tako mogli zvaničnom Beogradu slikovitije preneti sve probleme sa kojima se hvataju u koštac u BiH.

PATRIJARH IRINEJ: Republika Srpska je Srbija (FOTO)

Foto: Tanjug/Marko Đoković Foto: Tanjug/Marko Đoković

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da bi bilo dobro da za Srbe u BiH da ih Srbija integriše u izborni sistem, ali da kako je istakao, to ne znači da bi Republika Srpska bila politički faktor koji bi dominirao i odlučivao o Srbiji, ali da bi moglo da se pet poslaničkih mesta u Skupštini Srbije da Srpskoj!

Dodik OTKRIO TAJNI PLAN za NEZAVISNOST Republike Srpske!

- Tih pet nikada ne mogu biti odlučujući faktor, ali bi bilo važno za nas da možemo da biramo pet poslanika u Skupštini Srbije - kaže Dodik.

mapa, republika srpska Foto: rep-srpska.blogspot.com

Poslanici Skupštine Srbije kažu za Telegraf.rs da je ovo ideja o kojoj ima prostora da se razgovara, ali da je još rano za neke ozbiljnije korake u tom smeru.

Narodni poslanik Srpske napredne stranke Katarina Rakić kaže za Telegraf.rs da je ovo pitanje za neka buduća vremena, kao i da bi ono moralo biti regulisano kroz Ustav Srbije.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

- To je pitanje za neka buduća vremena i eventualne promene Ustava Srbije, gde bi se eventualno to i predvidelo. Ali svakako da treba izbalansirano sagledati to osetljivo pitanje i u svetlu poštovanja suvereniteta BiH, a takođe i interesa srpskog naroda u Srpskoj. Trenutno, sporazum o specijalnim i paralelnim vezama Srbije i R. Srpske daje dovoljno prostora za ekonomsku, kulturnu i svaku drugu saradnju između srpskog naroda sa obe strane Drine - kaže ona.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Poslanik Demokratske stranke Borislav Stefanović kaže za Telegraf.rs da je ovo dobra ideja, ali da je dalek put do njene realizacije.

- To nije loša ideja, ali onda šta ćemo sa Srbima iz Crne Gore, Hrvatske, Makedonije...? Svi oni bi mogli takođe da draže prisustvo u Skupštini Srbije. Imali bi pravo da pitaju zbog čega se favorizuju oni, a ne mi. Da bi imali predstavnike iz dijaspore u parlamentu, treba promeniti zakone, odnosno to sistemski treba da se uredi ta oblast - kaže Stefanović.

Foto: Tanjug/Danilo Peternek Foto: Tanjug/Danilo Peternek

Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma, kaže da glas Srba iz BiH treba da se čuje, ali kako kaže: "ne može da komentariše sve inicijative i reči bilo koga".

Podrška ovoj ideji (i ako je zvanično stigla pre par dana) davno je data iz redova SPC, kada je patrijarh srpski Irinej jasno poručio da je Republika Srpska "srpska država stvorena u našem vremenu".

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

- RS je stvorena na tim prostorima da okupi narod srpski i da bude faktor mira na ovim prostorima. To je u našoj prirodi, našoj kulturi, našoj istoriji, jer mi nismo nikada osvajali tuđe prostore već smo branili svoje. RS postoji i postojaće na radost celoga srpstva – rekao je Irinej na otvaranju manifestacije Dani Srpske u Srbiji, u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

(D. Z. / M. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • brcakrs

    23. novembar 2015 | 22:17

    Samo ovako nastaviti i cekati pravi trenutak za ujedinjenje!

  • Loki

    23. novembar 2015 | 19:32

    Imaju oni vec dva parlamenta, republicki u Banja Luci I drzavni u Sarajevu. Zar im treba jos politicara da pricaju I u Beogradu.

  • Lule

    23. novembar 2015 | 18:15

    Super. Od viska demokratije ne boli glava. Odmah I svi ostali da dignu demokratiju na visi nivo. Madzari, Rusini, Bosnjaci, Hrvati, Albanci, Romi, Rumuni, Bugari.....iz Srbije da pocnu da odrzavaja sastanke sa vladama susednih zemalja pa da I oni vide sta je demokratija. Ili cazi za sve ili za nikoga. Hvala Dodiku na ideji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA