SĐD: Dogovor sa OEBS o izborima na KiM

Dogovor pozdravili visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, kao i ministar Goran Bogdanović

  • 0

Predsednica Skupštine Slavica Ðukić Dejanović, koja zamenjuje predsednika Republike, izjavila je danas da je sa OEBS-om postignut dogovor o organizaciji srpskih paralamentarnih i predsedničkih izbora na Kosovu i Metohiji.

- Republička izborna komisija i predstavnici OEBS-a intenzivno su radili oko čitavog niza tehničkih detalja da OEBS pomogne organizaciju izbornih aktivnosti, posebno bezbednosne segmente i uspeli da naprave Protokol o međusobnoj saradnji kako bi parlamentarni i predsednički izbori na KiM bili u duhu demokratskih sistema vrednosti i potrebe svakog čoveka, svakog Srbina da svoje elementarno pravo realizuje - kazala je Dejanovićeva, i dodala da će sastav ljudi koji će biti na izbornim mestima na KiM biti kombinovan, a da će birački odbori svoj posao raditi u skladu sa zakonima Srbije.

Prema njenim rečima, vrlo je verovatno da će brojanje glasova biti u Raškom okrugu. Izbori na Kosovu i Metohiji odvijaće se na devedeset izbornih mesta, gde će se izjašnjavati građani Srbije severno i južno od Ibra. 

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton pozdravila je dogovor sa Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju o sprovođenju srpskih izbora na Kosovu. Ona je pozvala Prištinu i Beograd da sarađuju sa OEBS-om i da se suzdrže od poteza koji bi mogli da dovedu do povećanja napetosti.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je da je dogovor sa predstavnicima OEBS-a omogućio punu regularnost izbornog procesa. Bogdanović je dodao i da ne očekuje veće incidente narednih dana i tokom izbora, naročito nakon što je Kfor pojačao svoje prisustvo u Pokrajini.

On je poručio Srbima da ne smeju nasedati na bilo koji vid provokacija.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA