ZBOG MOJIH MRTVIH SABORACA PREŽIVEO SAM HAŠKO GUBILIŠTE! Evo šta je GENERAL LAZAREVIĆ rekao po povratku iz Haga (VIDEO)

- Pretekao sam Haško gubilište, duboko uveren u pravdu i istinu. Ne možete lagati sve ljude, sve vreme. Izvor mog opstanka, bilo je mojih 600 stradalih saboraca i preko 2.000 ranjenih - rekao je Lazarević

  • 24

General Vladimir Lazarević posle dve trećine odslužene kazne na koju ga je osudio Haški tribunal zbog zločina nad Albancima na Kosovu, stigao je danas na niški aerodrom gde mu je priređen doček.

 

Lazarević je, po povratku, izjavio je da je osuđen bez ijednog dokaza, ali i da je uspeo da preživi "haško gubilište".

 

- Imam iza sebe deset izgubljenih godina, zašto? Nisam osuđen za jedno konkretno nedelo, niti moje, niti mojih boraca, njih 70 hiljada, niti za jedno delo protiv života i imovine, niti za kršenje pravila ratovanja - rekao je Lazarević na niškom aerodromu gde mu je priređen doček.

 

Vladin avion sa generalom Lazarevićem sleteo je oko 14.20, a sa njim su bili ministri pravde i odbrane, Nikola Selaković i Bratislav Gašić, koji su po njega otišli u Hag.

 

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

 

- Ni za jedno nedelo protiv života i integriteta, protiv bilo kog civila ili ratnog zarobljenika, ni za jedno nedelo protiv bilo čije imovine ni za jedno nedelo protiv kršenja pravila ili običaja rata. U Haškom tribunalu sam osuđen zato što sam navodno pomogao trojici optuženih za proterivanje albanskog stanovništva time što sam komandovao Prištinskim korpusom, i to bez ijednog dokaza - rekao je general i dodao:

 

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

 

- Pri tom, priznajem, nisam osuđen za proterivanje više stotina hiljada Srba i drugih nealbanaca koji su procentualno u većem broju od njihovih komšija Albanaca ostali bez svojih ognjišta u koja se do danas nisu vratili, 16 godina posle završetka sramne NATO agresije. Čitavo ovo vreme ja sam stajao uspravno, pred Haškim sudijama, tužiocima i njihovim pomagačima, pred svojim drugovima i saoborcima, pred pravdom i istinom čiji sti i vi ovde bili neposredni svedoci, smeran pred Bogom, pred poginulim saborcima, pred svim žrtvama tog prokletog rata.

 

Na aerodromu su ih sačekali ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Ljubiša Diković, vladika Raško-prizrenski Teodosije, predstavnici grada Niša i udruženja veterana ratova u bivšoj Jugoslaviji.

 

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

 

Lazarević se zahvalio svima koji su ga sačekali i naglasio da ga je Haški tribunal osudio samo zato što je komandovao prištinskim korpusom.

 

- Pretekao sam Haško gubilište, duboko uveren u pravdu i istinu. Ne možete lagati sve ljude, sve vreme. Izvor mog opstanka, bilo je mojih 600 stradalih saboraca i preko 2.000 ranjenih - kazao je on.

 

General je ponovio da je i dalje uveren da je radio pravu stvar.

 

- Ako neko pita kako sam, dozvolite da parafraziram jednog ruskog velikana: 'Poštujem prošlost, nisam zadovoljan sadašnjošću i nadam se budućnosti. To je moj život' – kazao je Lazarević.

 

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

 

On se zahvalio svima koji su mu pružali podršku dok je robijao u Hagu i obraćanje završio gromoglasnim uzvikom 'Živela Srbija' !

 

Ministri pravde i odbrane Nikola Selaković i Bratislav Gašić ocenili su da je povratak Lazarevića veliki dan za Srbiju.

 

- Zahvaljući generalu danas su slobodni i Niš, Kraljevo, Valjevo i Kruševac, svi naši gradovi i sela - rekao je Selaković.

 

 

Lazarević je dobrovoljno otišao u Hag u februaru 2005. godine, gde je posle četiri godine osuđen na 15 godina zatvora, ali mu je kazna posle žalbe smanjena na 14 godina.

 

Osuđen je po komandnoj odgovornosti, jer je tokom sukoba na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine bio komandant Prištinskog korpusa, a potom i komandant Treće armije Vojske Jugoslavije.

 

(D. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA