OVAKO SU SRBI POSTALI JUGOSLOVENI! Odrekli su se svog PONOSA, prekršteni u Zagrebu, a dotučeni su u Nišu (FOTO)

Srbi su zbog ideje o stvaranju velike i moćne Jugoslavije skroz potisnuli svoje nacionalne ciljeve i zajedno sa Hrvatima i Slovencima pravili novu državu - Kraljevinu SHS

  • 20

Tačno pre 101. godinu Srbi su prestali da budu Srbi i postali su Jugosloveni! Slučajno ili ne, ali "pokršavanje" Srba dogodilo se u Zagrebu gde je Narodno veće Srba, Hrvata i Slovenaca donelo Deklaraciju o ujedinjenju svih Južnih Slovena u jednu državu. To je bilo prvi put da srpska vlada jugoslovensko ujedinjenje postavlja kao prioritetan cilj srpske državne politike.

SRPSKI VOJNICI OSLOBODILI KOSOVO I VRATILI GA SRBIMA! Evo kada je ceo svet priznao da je "KOSOVO SRCE SRBIJE"!

Srbi su se tako, zarad stvaranja velike i moćne Jugoslavije, "zavedeni" idejom jugoslovenstva odrekli svojih nacionalnih ciljeva i krenuli da zajedno sa Hrvatima i Slovencima prave novu Kraljevinu SHS, kasnije Jugoslaviju.

JUGOSLAVIJA JE OSTALA BEZ SVOG VOLJENOG KRALJA! Pogledajte kako je UBIJEN Aleksandar I Karađorđević (VIDEO)

Foto: Wikipedia Foto: Wikipedia

Regent Aleksandar I Karađorđević je 1. decembra 1918. godine proglasio Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca - prvobitno ime bilo je - Kraljevstvo Srba, Hrvata i Slovenaca, da bi kasnije bilo promenjeno u Kraljevinu Jugoslaviju.

DOGAĐAJ KOJI JE ODREDIO SUDBINU SRBIJE: Srbi NEMAJU POJMA da im je život OMILJENOG VLADARA spasao SELJAK!

Stvaranje nove države ozvaničeno je u palati Krsmanović na Terazijama u Beogradu, a regent Aleksandar I Karađorđević je 1921. godine postao kralj.

Foto: Wikipedia / PANONIAN Foto: Wikipedia / PANONIAN

Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca zauzimala je teritoriju današnje Srbije, BiH, Makedonije i Crne Gore, te najveći deo današnje Hrvatske i Slovenije. Na čelu monarhije bila je dinastija Karađorđevića.

Kraljevina Srbija je još početkom Prvog svetskog rata zvanično objavila da su njeni ratni ciljevi ujedinjenje Srba, Hrvata i Slovenaca, što je potvrđeno Niškom deklaracijom Skupštine Kraljevine Srbije 7. decembra 1914. godine.

na današnji dan 1914 - Skupština Srbije usvojila je u Nišu u Prvom svetskom ratu Deklaraciju o ujedinjenju južnih Slovena u zajedničku državu.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • viske

    7. decembar 2015 | 20:37

    Dobro su napravili. Stvorili su drugima drzave a svoju unistili...

  • Dag

    7. decembar 2015 | 20:30

    Kao i uvek - zamna teze.Nisu Srbi insistirali na stxaranju Jugoslavije,nego njihov "voljeni" kralj - Aleksandar... (Uzgred, Vojvoda Misic, je bio protivnik te ideje.Jedini, zaista, voljeni kralj, je bio - Petar Prvi Oslobodilac,koji je, sa svojim narodom, delio - dobto i zlo.)...

  • Taras

    7. decembar 2015 | 20:23

    Grobari Srpskog naroda

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA