DA LI JE NIKOLA PAŠIĆ ZASLUŽIO OVAKAV KRAJ? Srbi su ga OBOŽAVALI, a porodica mu je UNIŠTILA KARIJERU (FOTO) (VIDEO)

Mnogi istoričari i kritičari zameraju vođi radikala na tome što se odlučio da podrži stvaranje Kraljevine SHS, kasnije Jugoslavije, a ne Velike Srbije, koju su u tom momentu podržavale sve velike svetske sile

  • 22

Na današnji dan, 10. decembra 1926. godine, umro je jedan od najznačajnijih političara u istoriji Srbije i Kraljevine SHS, osnivač i lider Narodne radikalne stranke Nikola Pašić. Iako je prošlo 89 godina od njegove smrti, Pašićeva politička biografija, ali i privatna, još uvek intrigiraju javnost, jer je se pamti kao veliki državnik, ali i čovek koga su pratila mnogobrojne afere, pre svega u porodičnom životu.

NIKOLA PAŠIĆ, SPASILAC ILI UBICA SRBIJE: Sve misterije o najvoljenjijem srpskom političaru! (FOTO) (VIDEO)

NAJVEĆA SRPSKA TAJNA: Pre nego što je postao stameni državnik, Nikola Pašić je bio TAKSISTA - kočijaš! (FOTO)

Pašić je rođen 18.12. 1845. godine u Zaječaru, u pekarskoj porodici. Školovao se u Negotinu, Kragujevcu i Zaječaru, i završio je gimnaziju u 21. godini, uglavnom sa odličnim uspehom. Kao odličan studnet, uz pomoć srpske vlade 1868. godine odlazi u Cirih kao državni stipendista, gde je studirao tehničke nauke. Iako je u praksi bio inženjer, najmanje ja radio u struci.

PRE TAČNO 100 GODINA POČELO JE STVARANJE JUGOSLAVIJE: A znate li koji srpski političar je predložio ovo?

Foto: Wikipedia/Serbianboy Foto: Wikipedia/Serbianboy

Političku karijeru počeo je 1878. godine kao narodni poslanik, izabran u Zaječaru. Pašić je svoju političku karijeru u ideološkom smislu gradio u nekoliko faza. Prvo je, u mladosti, bio socijalista i revolucionar, zatim je u srednjim godinama nastupao kao borac za parlamentarnu demokratiju, dok je u poznim godinama zastupao konzervativne stavove.

Kada je 1881. godine  zvanično osnovana Narodna radikalna stranka, Pašić je bio prvi predsednik Glavnog odbora. Stranka je veoma brzo postala popularna, i septembra 1883. godine osvojili su 54% glasova, ipak nisu došli na vlast, iako su naprednjaci osvojili manje glasova od njih 30%, jer je proaustrijski nastrojeni kralj Milan, koji nije podnosio proruskog Pašića i Radikalnu stranku, za predsednika vlade nominovao je nestranačku ličnost Nikolu Hristića.

U međuvremenu je 1883. godine izbila Timočka buna, a kralj Milan Obrenović je direktno optužio Pašića i radikale za ove nemire. Pašić je prebegao u Bugarsku, bio je osuđen na smrt, gde je boravio narednih šest godina.  Radikal je uživao veliko poverenje bugarske vlade.

Foto: Wikipedia Foto: Wikipedia

Da li slučajno ili ne, u vezi Bugarske i Pašića postoji jedna teorija zavere. Naime, govorilo se da je lider radikala poreklom Bugarin. Bugarski izvori redovno spominju da je Pašić bio Bugarin i sa očeve i sa majčine strane, jer mu je majka bila Bugarka iz Vidina, a otac Bugarin iz Gabrova. Navodno je tek preudajom njegove majke mali Nikola bio usvojen i dobio svoje sadašnje prezime. Time se objašnjavaju i njegove rodbinske veze i izbeglištvo u Bugarsku.

Bugarska podrška Pašiću razljutila je kralja Milana, i on je 1885. godine počeo Srpsko-bugarski rat. Posle teškog poraza u ratu, kralj Milan je amnestirao osuđene za učestvovanje u Timočkoj buni, ali ne i Pašića, koji je ostao u izgnanstvu sve do Milanove abdikacije 1889. godine. Par dana kasnije novoosnovana vlada na čelu sa radikalom Savom Grujićem je amnestirala Pašića.

Foto: Arhivska fotografija, Wikimedia/Public domain Foto: Arhivska fotografija, Wikimedia/Public domain

Od tog trenutka počinje Pašićev uspon u srpskom političkom životu. Predsednik srpske vlade postao je prvi put 11.2. 1891. Predsednik vlade je bio 1891-1892. i ministar inostranih poslova Srbije od 21.3. 1892. do 9.8. 1892. U periodu 1893-1894 bio je diplomata, predstavnik srpske vlade u Petrogradu. Zbog neslaganja sa unutrašnjom i spoljnom politikom poslednjeg Obrenovića, ubrzo se razišao i sa njim.

Posle neuspelog Ivanjdanskog atentata na bivšeg kralja Milana 1899, kao radikalski prvak osuđen je na pet godina zatvora, ali je odmah pomilovan i pušten. Sledećih nekoliko godina, do Majskog prevrata 1903, bio je van političke scene.

Pašić se u politički život vratio na "mala" vrata 1901. godine, a dve godine kasnije nakon majskog prevarata i povratka na vlast dinastije Karađorđević, ponovo je na čelu radikala.

Foto: Wikipedia/DIREKTOR Foto: Wikipedia/DIREKTOR

Predsednik vlade po drugi put postaje 27. novembra 1904. i zvuči možda neverovatno, ali na ovom položaju je uglavnom bio sve do svoje smrti 1926. godine. Preciznije, predsednik vlade Srbije je bio 1904-1918 sa tri prekida i predsednik vlade Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca u periodu 1921-1926 sa jednim prekidom.

Ko je bio Nikola Pašić? Ma, on vam je bio nešto kao Vučić sad! (VIDEO)

Osim ove velike funkcije bio je pet puta predsednik Narodne skupštine, zatim ministar spoljnih poslova u periodima 1904-05, 1906-08, 1912-18. i potom u Kraljevini SHS 1921. godine.

Pašić je uspešno vodio Srbiju kroz dva Balkanska rata i kroz Prvi svetski rat. Bio je predsednik delegacije Srbije na Konferenciji mira u Bukureštu 1913. Bio je jedan od potpisnika Krfske deklaracije 1917. Bio je predsednik delegacije Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca na Mirovnoj konferenciji u Parizu 1919. godine.

Vojvoda Živojin Mišić i Nikola Pašić. Foto: arhivska fotografija Vojvoda Živojin Mišić i Nikola Pašić. Foto: arhivska fotografija

Mnogi istoričari i kritičari mu zameraju na tome što se odlučio da podrži stvaranje Kraljevine SHS, kasnije Jugoslavije, a ne Velike Srbije, koju su u tom momentu podržavale sve velike svetske sile!

Pašić je na privatnom planu imao mnogo problema sa sinom Radomirom koji je bio poznat po raznim korupcijskim aferama. Čak je i veliki prijatelj Srba Arčibald Rajs u svom delu "Čujte Srbi!" zamerio Pašiću na prevelikoj popustljivosti prema svom sinu Radomiru koji je pod izgovorom bolesti bio oslobođen učešća u ratu i bančio je po Parizu.

Višestruki predsednik vlade i lider radikala Nikola Pašić, umro je u 81. godini života, a samo dan pre smrti 9. decembra 1926., kralj je izneo kritike na račun Pašićevog sina i nije mu poverio novi mandat. To je najverovatnije i u bilo čuvenog radikala, preminuo je od moždanog udara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Arčibald Rajs

    10. decembar 2015 | 19:48

    Pašić,danas,bio bi svrstan u najbogatije tajkune.Spadao je u grupu ljudi koji su ličnim bogaćenjem pokazali da je njihova briga za opštu stvar bila samo sredstvo da bi se dokopali bogatstva.Dovoljno je pročitati"Čujte Srbi" i sve če vam biti jasno.Zamislite da na nekom trgu sutra vidite spomenik nekom dadanašnjem tajkunu-što nije isključeno.

  • chicha mrsoje

    10. decembar 2015 | 19:33

    Jeste sigurno ga ubila sikiracija u 81-voj....

  • Перагеније

    10. decembar 2015 | 23:33

    Има л' ко писмен и да је чит'о "Чујте Срби! Чувајте се СЕБЕ", Арчибалда Рајса?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA