ISTORIJSKI DAN ZA SRBE! Srbija OTVARA POGLAVLJA i krupnim koracima IDE U EU

Srpsku delegaciju će na drugoj međuvladinoj konferenciji, na kojoj će biti otvoreno Poglavlje 32, koje se tiče finansijske kontrole, i Poglavlje 35, posvećeno normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, predvoditi premijer Srbije

Srbija će danas na međuvladinoj konferenciji u Briselu otvoriti prva dva poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom, čime će početi nova etapa u procesu evropskih integaracija naše zemlje. Budite uz Telegraf.rs koji će iz minuta u minut pratiti dešavanja u Briselu i vas obaveštavati o njima. Srpsku delegaciju će na drugoj međuvladinoj konferenciji, na kojoj će biti otvoreno Poglavlje 32, koje se tiče finansijske kontrole, i Poglavlje 35, posvećeno normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, predvoditi premijer Aleksandar Vučić.
OVA VLADA JE SPREMNA ZA ISTORIJSKE KORAKE: Dačićeva poruka povodom otvaranja prvih pregovaračkih poglavlja!

U delegaciji Srbije biće i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović, ministar finansija Dušan Vujović i šefica pregovaračkog tima sa EU Tanja Miščević, dok će EU predstavljati komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han, šef diplomatije Luksemburga, zemlje koja trenutno predsedava Unijom, Žan Aselborn, i predstavnici zemalja članica EU.
PONEDELJAK JE ISTORIJSKI DAN ZA SRBIJU: Vučić otvara prva poglavlja pregovora sa EVROPSKOM UNIJOM!

Da li je Srbija zaslužila da bude član Evropske unije?

Glasajte

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Foto: Tanjug/Tanja Valič


Portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Maja Kocijančič rekla je Tanjugu, objašnjavajući proceduru međuvladine konferencije koja će biti održana u zgradi Evropskog saveta, da se prvo očekuju uvodna obraćanja učesnika, nakon čega će zvaničnici EU predstaviti svoje pozicije, Srbija izneti svoj stav, posle čega će uslediti i zaključne reči.
Prema ocenama evropskih zvaničnika, međuvladina konferencija ne predstavlja samo tehničko otvaranje prvih poglavlja, već je reč o novoj fazi u procesu evropskih integracija Srbije, čije su reforme, napredak u dijalogu sa Prištinom i doprinos boljim regionalnim odnosima bili presudni za korak koji će danas biti načinjen.
Foto: Vlada Srbije

Foto: Vlada Srbije


Komesar Han rekao je u četvrtak u Beogradu da otvaranjem prvih poglavlja tek počinje pravi posao i dodao da očekuje da će u prvoj polovini sledeće godine moći da budu otvorena i poglavlja 23 i 24, koja se tiču fundamentalnih prava.
- Ovo je početak trke, a to može da bude jedna divna trka - poručio je Han.
Ta trka biće završena kad bude ispregovarano i zatvoreno svih 35 poglavlja u pregovorima sa EU, a premijer Vučić izneo je ambicioznu, ali, prema procenama ostvarljivu, prognozu da bi Srbija svoj posao u budućem procesu želela da okonča pre 2019, a da je onda na EU da donese odluku da prihvati Srbiju kao punopravnog člana.
Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović


Vučić je rekao i da je Srbija apsolutno spremna za otvaranje prvih poglavlja, gotovo dve godine nakon formalnog pokretanja pristupnih pregovora sa EU.
Premijer očekuje da se Poglavlje 32 brzo i zatvori, dok će, kako kaže, Poglavlje 35 biti vrlo teško i ostaće otvoreno do kraja procesa pristupanja Srbije EU.
Da je Srbija učinila suštinski napredak, ali da joj sada, sa otvaranjem prvih pregovaračkih poglavlja, predstoji istinski naporan rad, poručuje i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister u intervjuu Tanjugu uoči konferencije.
Foto: Tanjug/Tanja Valič

Foto: Tanjug/Tanja Valič


Mekalister je rekao da otvaranjem poglavlja EU praktično priznaje napredak koji je ostvaren i dodao da će Srbija, kad bude spremna, moći da postane članica EU.
Prva međuvladina konferencija EU i Srbije, kao zvanični početak pregovaračkog procesa, održana je pre skoro dve godine, 21. januara 2014, u zgradi Evropskog saveta u Briselu.
Tada je predstavljen plan rada, koji su odobrili najviši zvaničnici EU, a po kome će se pregovarati sa Srbijom, kao i pregovaračka platforma Srbije.
U međuvremenu je Srbija napravila značajan napredak, obavljen je skrining, a otvaranjem prvih poglavlja, 32 i 35, u proces pridruživanja uvodi se nova dinamika i započinje konkretno usklađvanje i zakonodavstva, ali i celokupnog srpskog društva sa normama i tekovinama EU.
(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Dare

  Bas tako danas se u Briselu pise istorija Srbije.

  114
  3

  Podelite komentar

 • r

  Otvaranje poglavlja je mali korak za eu ali veliki za srbiju

  113
  9

  Podelite komentar

 • Tijana-Taša

  Ovo i jeste istoriski dan za Srbiju jer već godinama čekamo da konačno krene otvaranje poglavlja i da Srbija konačno postane uredjena zemlja.

  107
  3

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima