• 11

OTVARANJE POGLAVLJA SRBIJA JE ZASLUŽILA, A NE DOBILA: Jadranka Joksimović o ISTORIJSKOM danu za Srbe

- Otvaranje poglavlja je zapravo pokazatelj da su Srbija, vlada i pre svega građani, manje ili više uz neke skepse, generalno podržavaju i razumeju da je evropski put najbolji okvir stabilnosti i prosperiteta jedne zemlje - rekla je ministarka za evrointegracije

 • 11

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović,  rekla je da je otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja važan korak jer je to dublja, suštinska i dinamičnija faza pregovora. Ona je napomenula da je Srbija spremna za otvaranje pregovora sa EU po poglavljima te da je to sada samo formalizacija.
Istakla je, međutim, da proces evropskih integracija ima svoja pravila i da je važno pokazati uspeh u tom poslu.

ISTORIJSKI DAN ZA SRBE! Srbija OTVARA POGLAVLJA i krupnim koracima IDE U EU
DANAS JE NAJREVOLUCIONARNIJI DAN U SRPSKOJ ISTORIJI! Ovo je poruka Aleksandra Vučića pred ISTORIJSKO VEČE u Briselu
- Otvaranje poglavlja je zapravo pokazatelj da su Srbija, vlada i pre svega građani, manje ili više uz neke skepse, generalno podržavaju i razumeju da je evropski put najbolji okvir stabilnosti i prosperiteta jedne zemlje - istakla je Joksimović.
Kako je navela, to je nagrada "ne u smislu da smo dobili nešto što nismo zaslužili, već je to prosto sled koraka u odnosu na ono što smo radili i svi treba da budemo zadovoljni".
Ona je napomenula da nas tek čeka posao, kroz, kako je kazala, 35 ispita koji bi trebalo da donesu suštinske promene u našem društvu.
Foto: Flickr/stevecadman

Foto: Flickr/stevecadman


U tom kontekstu je ocenila da sada treba početi sa novom strategijom komunikacije prema građanima kako bi im se objasnilo šta je sadržina tih 35 poglavlja i na koji način će to odirektno uticati na poboljšanje i života i životnosg standarda ali i uređenja društva.
SRBIJA POČINJE PRAVI POSAO OTVARANJEM POGLAVLJA: Evo šta kaže Mekalister o istorijskom danu za Srbiju
Uspostavljanje sistema i život u uređenom svetu je suština ovih 35 poglavlja - od javnih nabavki do zajedničke spoljne i bezbednosne politike, do prava potprošača do poljoprivrede i drugih značajnih oblasti.
- Mi danas otvaramo dva poglavlja 35 i 32. Poglavlje 32 je izuzetno važno jer uređuje javne finansije kroz internu kontrolu i reviziju, budžetsku inspekciju itd. Važna je kontrola trošenja novca građana, poreskih obveznika, i veoma je važno što ga otvaramo u ranoj fazi - kazala je Joksimović.
Poglavlje 35, precizirala je, je proces koji će ići paralelno sa pregovorima i to nije zamena za dijalog, već ćemo kroz poglavlje pratiti u kojom meri smo implememntrali određene stvari i ako druga strana bude na neki način opstruisala dijalog ili blokrala, to se neće reflektovati na poziciju Beograda.
Foto: Flickr/European Parlament

Foto: Flickr/European Parlament


- Mi ćemo nastaviti naše pregovore, naravno, pratićemo koliko mi ostvarujemo naše obaveze - rekla je ministarka i dodala da od 16 merila Brisela, koja se tiču poglavlja 35 su prelazna, kao parametar na osnovu koga će se izvršiti procena ko je kako uradio svoj deo posla.
Upitana da li očekuje nova uslovaljvanja u vezi sa tim poglavljem, Joksimović kaže da misli Da je Srbija saa u fazi kada treba da se okrene stvarnom napretku. Joksimović je objasnila da poglavlje 35, zbog načina na koji je formulisano, ne treba ni da nas koči ni da nas plaši u otvaranu drugih poglavlja.
SRBIJA OTVARA PRVA POGLAVLJA: Evo šta su sve Srbi PROŠLI na PUTU ka EVROPSKOJ UNIJI i "BOLJEM ŽIVOTU"! (FOTO)
- To su obaveze koje od pčetka nisu ni prijatne ni lake. To je proces u koji smo ušli, ima svojih izazova, ali mislim da u svakim slučaju nećemo ni na koji način trpeti zbog toga jer mi smo strana posvecjhena dijalogu. Mi smo pokazali već do sada spremnost iako, naravno, ne zavisi sve samo od nas - navela je ministarka.
Foto-ilustracija: Telegraf

Foto-ilustracija: Telegraf


Vlada Srbije je, precizirala je Joksimović, sebi postavila cilj, a to znači da 2018. usvojimo standarde EU, a onda dolazi implementacija koja je mnogo izazovnija, gde su pokazuju kapaciteti za primenu, da građani osete boljitak od primene tih standarda, a onda za dve, tri pet godina ....
- To je pitanje i kakav će politički trenutak tada biti i u samoj EU. Ali mi ne treba da se fokusiramo na rokove, već treba da radimo zbog sebe da budemo što efikansiji, a verujem i da će i rokovoi biti brži - rekla je Joksimovića.
Na pitanje gde očekuje najviše problema u pregovorima, Joksimović kaže da postoje oblasti koje su uvek izazov.
Evropski parlament u Briselu. Foto: Flickr/Salim Shadid

Evropski parlament u Briselu. Foto: Flickr/Salim Shadid


- Uglavnom je važno pregovarati dobro i o poljopivredi jer za nju morate da usvojite i neke prelazne rokove,zatim za zaštitu životne sredine jer je toliko novih standarda koje mroamo da primenimo i da onda predočimo u kom roku smo realno sposobni da to izvedemo, a da ne pogodi na negativna način ni našu privredu ni poljoprivredu ni druge obalsti - rekla je Joksimović i ukazala da se to zato i zovu pregovori jer Srbija ne pregovara o standarima, već o rokovima i načinima.
(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Marko

  Na kraju ce biti Kosovo ili EU,pa ti biraj.Zivi bili pa videli.

  18
  0

  Podelite komentar

 • Vide Daničić

  Шта ћеш ти добити, то ти боље знаш! А ми Срби ћемо добити дупло голо!

  9
  0

  Podelite komentar

 • Spetsnaz

  Sta se lozite kad nikada necemo uci u eu,ali nesto mora da se radi ;)

  7
  0

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima