• 49

NEDIĆ NE ZASLUŽUJE REHABILITACIJU: Zurof poručio da bi to bila uvreda za NACISTIČKE ŽRTVE

- Nedićeva uloga kao premijera kvislinškog režima koji je služio interesima Trećeg Rajha dovoljan je razlog da se odbije njegova rehabilitacija. Neuspeh da spase Srbe i Jevreje jasan je dokaz da je, iz bilo kojih razloga, napravio stravičnu grešku prihvativši da vodi marionetsku vladu koja je izneverila građane Srbije - istakao je direktor Centra "Simon Vizental" u Izraelu

  • 49

Direktor Centra "Simon Vizental" u Izraelu Efraim Zurof rekao je da Milan Nedić ne zaslužuje rehabilitaciju i bilo kakav korak u tom smeru bio bi uvreda za nacističke žrtve u Srbiji.  Za prošlonedeljnu odluku Apelacionog suda u Beogradu da započne proces rehabilitacije Nedića, on je rekao da je "strašna".
MILAN NEDIĆ, RATNI ZLOČINAC ILI ŽRTVA KOMUNISTA? Evo šta stručnjaci kažu o rehabilitaciji premijera Srbije za vreme Hitlera

- Nedićeva uloga kao premijera kvislinškog režima koji je služio interesima Trećeg Rajha dovoljan je razlog da se odbije njegova rehabilitacija. Neuspeh da spase Srbe i Jevreje jasan je dokaz da je, iz bilo kojih razloga, napravio stravičnu grešku prihvativši da vodi marionetsku vladu koja je izneverila građane Srbije - istakao je Zurof.
GDE SU KOSTI MILANA NEDIĆA? Ovo je NAJVEĆA DRŽAVNA TAJNA koju čuva OZNA! (VIDEO)
On je ocenio da odluka Apelacionog suda bila "šokantna, ali ne i iznenadujuća", uzimajući u obzir razvoj događaja u drugim postkomunistickim državama istočne Evrope, i uklapa se u trenutni obrazac gotovo neosporavanog izvrtanja Drugog svetskog rata i Holokausta, "koji poslednjih godina cveta u regionu, a posebno u baltičkim zemljama i Mađarskoj".
Ti napori, prema njegovim rečima, nastoje da prerade istoriju ne bi li sakrili, ili barem umanjili, zločine lokalnih saradnika sa nacistima i promovišu lažnu jednakost između nacističkih i komunističkih zločina.
Foto: Tanjug/Marko Đoković

Foto: Tanjug/Marko Đoković


- U svetlu činjenica da su saradnici okupatora u tom regionu u mnogim slučajevima aktivno učestvovali u masovnim ubistvima Jevreja... pokušaji da se opere uloga onih koji su aktivno omogućili i/ili učestvovali u uništavanju Jevreja je posebno sramna i trebalo bi joj se usprotiviti svim mogućim legalnim sredstvima - istakao je Zurof.
Kako bi što bolje razumeli zašto je prošlonedeljna odluka tako strašna, potrebno je samo sumirati ulogu koju je imao Nedić tokom svog premijerskog mandata u marionetskoj Vladi narodnog spasa, od njenog osnivanja 29. avgusta 1941. od strane nacista do raspuštanja 4. oktobra 1944. uoči uspeha Titovih partizana u oružanoj borbi protiv Nemaca, dodao je Zurof.
On je naveo da je tokom Nedićevog mandata ubijeno 300.000 Srba, uključujući i 80.000 u koncentracionim logorima, a masovno ubistvo Jevreja iz Srbije, uključujući i grupe od 1.150 jevrejskih izbeglica iz Austrije koji su krenuli ka Palestini, kada su se nasukali u Kladovu, jer je Dunav počeo da ledi, imalo je stravične rezultate.
Foto: Wikipedia/WhiteWriter

Foto: Wikipedia/WhiteWriter


Od avgusta 1941. do maja 1942. ubijeno je 14.500 od približno 16.000 Jevreja koliko je živelo u Srbiji, zajedno sa tih 1.150 izbeglica. Oko polovine ovih žrtava ubijeno je u "dušegupkama", kamionima-gasnim komorama koji su korišćeni u koncentracionom logoru Sajmište na periferiji Beograda, dodao je Zurof.
MILAN NEDIĆ JE OVO PISMO NAPISAO HITLERU 1943. GODINE: Pročitajte šta je srpski đeneral PORUČIO vođi TREĆEG RAJHA! (FOTO)
On je podsetio da je Nedić javno pozvao narod da se ne opire i ne organizuje nikakav otpor okupaciji, jer su nacisti pokrenuli okrutnu policiju koja preti da će ubiti 50 Srba za svakog ranjenog Nemca i 100 Srba za svakog ubijenog nemačkog vojnika.
Foto: Wikipedia/Mladifilozof

Foto: Wikipedia/Mladifilozof


- Ako je Nedić imao ikakvih iluzija o svom uticaju na nemačku policiju vezanu za Srbiju i srpske Jevreje, trebalo je mnogo pre nego što je njegova kvislinška vlada rasformirana da shvati da nema nikakvu moć i da je tek marioneta u rukama nacista prepuštena u potpunosti njihovoj milosti i nemilosti - istakao je Zurof.
(Telegraf.rs / Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kokarda

    Covjek bi spasio mnogo zivota da su ga slusali...Ovako smo bombardovani od nemaca,i poubijani od komunista koliko samo srba je izgubili zivot,jer smo jedini na balkanu bili koji su hteli protiv Hitlera da ratuju

  • Ljuba

    Ma sve komunce ima da rehabilitujemo koliko god da su streljali Srba !

  • ,

    Posle Milana komunjare i kopanje rake Srbiji ,sllava ti Generale i hvala

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima