INTERVJU, Nenad Popović (DSS): Pravićemo vladu sa SNS!

- O formiranju vlade ćemo posle izbora razgovarati sa naprednjacima, bez obzira što različito gledamo na evrointegracije. Sa DS-om sigurno nećemo pregovarati

  • 3

Potpredsednik Demokratske stranke Srbije Nenad Popović u intervjuu Telegrafu govori o tome kako njegova stranka planira da digne na noge srpsku privredu i koliko su realna očekivanja da će Srbija dobiti od Rusije 10 milijardi evra povoljnih kredita, što je u neku ruku i predizborni slogan DSS-a.

Popović ističe da ih razlike u mišljenjima oko evrointegracija sa SNS-om neće sprečiti da posle izbora sednu i pregovaraju o formiranju nove vlade i dodaje kako sa DS-om sigurno neće razgovarati na tu temu. Ipak, ključna tačka političkog programa DSS-a je politička i vojna neutralnost...

Šta zapravo znači ta neutralnost u odnosu sa EU, SAD-om i Rusijom?

- Politička neutralnost znači da Srbija ne treba da postane član EU, kao ni bilo kog drugog političkog saveza. Ali treba da imamo najbolje ekonomske odnose i sa Evropskom unijom, i sa SAD-om, i sa Rusijom. Put političke neutralnosti otvara sva vrata, a ne zatvara nijedna. To je garant našeg ekonomskog razvoja i zaštite naših državnih i nacionalnih interesa. Srbija je vekovima bila Istok Zapadu i Zapad Istoku i tako treba i da ostane.

U kojoj je meri ostvariv koncept političke i vojne neutralnosti u Srbiji?

- Za vreme vlade Vojislava Koštunice Narodna skupština je usvojila Rezoluciju o vojnoj neutralnosti Srbije, odnosno odluku da Srbija ne treba da postane član NATO, koja je i danas na snazi. Na tu odluku nisu mogli da utiču ni Brisel ni Vašington, jer je iza nje stao srpski narod. Kao što je proglašena vojna neutralnost, na isti način, voljom naroda, možemo da proglasimo i političku neutralnost.

Zbog čega je konkretno značajan bescarinski sporazum Srbije sa Rusijom?

- Srbija je jedina zemlja na svetu koja ima bescarinski sporazum sa Rusijom koji nam omogućava da praktično sve domaće proizvode izvozimo u Rusiju bez carina. Taj sporazum je naša najveća šansa za razvoj domaće privrede i zapošljavanje, ali i velika šansa za privlačenje stranih investicija. Vodio sam razgovore sa mnogim kompanijama iz EU koje žele da otvore proizvodnju u Srbiji kako bi mogle svoje proizvode da izvoze u Rusiju - bez carina. Iz EU su nam rekli da će Srbija izgubiti ovaj sporazum ako želi da nastavi dalje sa evropskim integracijama. Politička neutralnost nam garantuje očuvanje ovog sporazuma.

Kako će DSS da sprovede oporavak privrede Srbije?

- Planiramo formiranje tri institucije koje Srbija danas nema, a koje su neophodne za razvoj domaće privrede i zapošljavanje. To su Interventni fond za velike privredne sisteme, jer kada rade veliki privredni sistemi - rade i mala i srednja preduzeća; Razvojna banka, koja će omogućiti dugoročne i jeftine kredite domaćim privrednicima koji danas imaju najskuplje kredite u Evropi; kao i Izvozna banka, koja će privredi davati finansijske podsticaje i garancije za izvoz na tržište Rusije I EU. Naravno, ne možemo da pokrenemo privredu bez para. Zato DSS garantuje da će kada dođe na vlast obezbediti 10 milijardi evra iz Ruske Federacije koje će biti uložene - direktno u domaću privredu.

Na koji način DSS planira da privuče ta sredstva iz Rusije?

- To će biti razvojna sredstva koja ćemo privući putem kreditnih aranžmana, zajedničkih ulaganja sa ruskim državnim i privatnim kompanijama, kao i putem ulaganja u infrastrukturu na bazi javnog-privatnog partnerstva. DSS je vodio razgovore u Rusiji o tim sredstvima i jedino mi to možemo da uradimo. Kao stranka koja se zalaže za političku neutralnost i najbolju ekonomsku saradnju sa svima, mi nemamo ništa protiv da neka druga stranka obezbedi ta sredstva iz Evropske unije, ali poznato je da je Evropska unija u najvećoj krizi od svog postanka i da ta sredstva danas može da obezbedi samo Rusija.

Pod kojim uslovima i sa kojom kamatom će biti odobreni ti krediti od Rusije?

- Krediti koje budemo obezbedili biće krediti na rok od 15 do 20 godina sa grejs periodom od najmanje 5 godina. Kamate će biti najpovoljnije na tržištu. DSS smatra da je svaki kredit koji je uložen direktno u domaću privredu i zapošljavanje - opravdan. To rade i mnoge razvijene zemlje u vremenu krize. To je i jedini način da taj kredit bude vraćen, jer kada privreda radi ona puni državni budžet, ljudi su zaposleni, preduzeća ostvaruju profit i krediti mogu da se vraćaju. Ova vlada je radila pogrešno, jer je sve kredite usmeravala u potrošnju.

Ekonomski program oporavka i razvoja privrede Srbije zove se "Nova industralizacija", na šta se konkretno misli?

- Sve stranke u Srbiji svoje kampanje uglavnom baziraju na pomoći malim i srednjim preduzećima. To je u redu, ali za koga da proizvode ta mala i srednja preduzeća, i kome da pružaju usluge, ako ne postoje veliki privredni sistemi? Zato je u programu DSS-a poseban akcenat stavljen na oporavak velikih privrednih sistema, jer od njih zavisi i život malih i srednjih preduzeća. Veliki privredni sistemi su najvažniji za zapošljavanje, jer na jedno mesto u velikom privrednom sistemu dolazi od 5 do 10 radnih mesta u maloj i srednjoj privredi.

Izjavili ste ranije da Srbija pati zbog SSP-a, šta ste tačno time hteli da kažete?

- Primena Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kojim su ukinute carine na uvoz dela proizvoda iz EU, koštala je puno i državu i privredu. Država je u prethodne tri i po godine izgubila blizu 600 miliona evra direktnih prihoda zbog nenaplaćenih carina. Ali je indirektna šteta mnogo veća, a to je gubitak radnih mesta i zatvaranje velikog broja preduzeća koja su izložena neravnopravnoj konkurenciji iz EU. Naš seljak ne može da se takmiči sa seljakom iz EU koji ima 10 puta veće subvencije. Posebno će biti teško od januara 2014. godine kada treba da stupi na snagu potpuna liberalizacija tržišta Srbije za uvoz robe iz EU. Zato je neophodno da ostanemo politički neutralni, odnosno da ne idemo dalje u EU, kako bismo sačuvali posao za domaće proizvođače.

Koja politička partija je prihvatljiv partner za DSS u posle izbornoj koaliciji, a koja stranka nije?

- Razgovaraćemo posle izbora sa SNS-om i pokušaćemo da postignemo saglasnost o najvažnijim principima na kojima će funkcionisati buduća vlada. Za nas su glavna tri principa - politička i vojna neutralnost, očuvanje Ustava i ekonomski program koji na prvo mesto stavlja interese domaće privrede. Sigurno je da neće biti nikakvih razgovora sa DS-om.

Hoće li DSS pristati na kompromise, kada je u pitanju saradnja sa SNS-om, a po pitanju evropskih integracija?

- Sada je celoj Srbiji jasno da se dogma "Evropa nema alternativu" srušila kao kula od karata. Ova vlada govori kako "Evropa nema alternativu", a slikaju se na otvaranju novog postrojenja NIS-a koje je izgrađeno investicijama iz Rusije, grade autoput parama iz Azerbejdžana, a termoelektranu Kostolac kreditima iz Kine. Srbija treba da ima najbolju saradnju sa svima, a upravo nam to omogućava politička neutralnost, i siguran sam da su toga svesne i naše kolege iz SNS-a.

Vaš komentar na optužbe o neuspelim privatizacijama u periodu vlade Vojislava Koštunice?

- DSS je legalistička stranka koja se zalaže da budu istražene sve sporne privatizacije, a ne samo one koje se pominju poslednjih dana. DSS nikada nikoga nije štitila i to neće činiti ni ubuduće. Naš stav po tom pitanju je jasan, svako ko je prekršio zakon - mora da odgovara. Otvaranjem pitanja spornih privatizacija nedelju dana pred izbore, i vezivanjem DSS-a za te procese, pokušava da se baci senka na period kada je DSS vodio vladu Srbije. Ali to je nemoguće, jer građani vrlo dobro pamte da se mnogo bolje živelo za vreme Koštunice. Nezaposlenost je bila 14 odsto, a danas je 24 odsto. Plate su bile 30 odsto više, a cene u radnjama mnogo niže. Ulje je koštalo 79 dinara, a danas košta 115 dinara. Hleb je koštao 26 dinara, danas košta 44 dinara. Mleko je koštalo 48 dinara, a danas košta 70 dinara. Gorivo je bilo 85 dinara, a danas je oko 150 dinara.

Gde vidite DSS i sebe posle ovih izbora?

- DSS vidim kao stožera buduće vlade koja će od Srbije napraviti ekonomski snažnu, politički i vojno neutralnu zemlju, koja će energično braniti svoje državne i nacionalne interese i koja će po svaku cenu sačuvati Kosovo i Metohiju u svom sastavu. Ja zastupam politiku DSS-a i o tome šta ću raditi posle izbora odlučuje predsednik moje stranke Vojislav Koštunica.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bogdan

    3. maj 2012 | 16:54

    Da, ako pređeš cenzus!

  • kopriva

    9. maj 2012 | 10:10

    Kako neko ko nije u stanju da domaćinski gazduje svojim firmama može to da učini sa državom? Radnici njegovih firmi ne primaju plate još od prošle godine,stalno ih šalje na prinudne odmore (preko zakonskog maksimuma), ne ume da ugovori poslove...i za to nije kriva ni vlast ni svetska ekonomska kriza, već nešto sasvim drugo. Pa, kad je Rusija toliko darežljiva, a već ima tamo i firme i kapital, zašto Popović lepo ne ode u Rusiju i priča njima bajke?Što neko ozbiljno ne preispita privatizacije firmi koje su sada njegovo vlasništvo, pa da onda malo komentarišemo? Nikako da steknem imunitet na ljudsku glupost i bezobrazluk.

  • pravna.plavusa

    3. maj 2012 | 22:48

    ja glasam za vas i znam zasto.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA