(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) IZETBEGOVIĆ JE NAREDIO MASAKR U MARKALAMA, A NE SRBI - Reči Alijinog specijalca odjekuju u Hagu!

Bivši pripadnik obezbeđenja Alije Izetbegovića izjavio je u Haškom tribunalu da su napad na pijacu Markale organizovali Izetbegović i islamski verski poglavar Mustafa Cerić

Bivši pripadnik obezbeđenja Alije Izetbegovića izjavio je u Haškom tribunalu da su napad na pijacu Markale organizovali Izetbegović i islamski verski poglavar Mustafa Cerić. Osim toga, on je svedočeći u odbranu Ratka Mladića istakao da su napad sproveli generali Armije BiH.
(UZNEMIRUJUĆI FOTO I VIDEO) ZA MASAKR U MARKALAMA NISU KRIVI SRBI - Ove reči diplomate iz Japana odjekuju u Hagu!

Svedok je - pod pseudonimom GRM-116, skrivenog lika i elektronski izmenjenog glasa - izjavio da je kao pripadnik specijalne jedinice "Biseri", 1992-94. bio u obezbeđenju Predsedništva BiH koje je zasedalo u zgradi Narodne banke u Sarajevu.
MASAKR U MARKALAMA, KO JE KRIV? Zločin za koji su optuženi Srbi da bi bili bombardovani! (FOTO) (VIDEO)

Da li je granatiranje pijace Markale bio najveći zločin u ratu 90-tih?

Glasajte

Printskrin:YouTube/Harun FAZLIĆ

Printskrin:YouTube/Harun FAZLIĆ


Mladićev branilac Miodrag Stojanović u sudnici je citirao dokument vlasti BiH, kao potvrdu da je svedok zaista bio u jedinici "Biseri". GRM-116 tvrdio je da je imao priliku da čuje šta su predsednik Predsedništva Izetbegović, reis-ul-ulema Mustafa Cerić, general Sefer Halilović i drugi zvaničnici govorili na sastancima.
Najsnažniji uticaj" na Izetbegovića, prema njegovim rečima, imao je reis-ul-ulema Cerić, a njihov glavni cilj bio je da izazovu intervenciju Zapada na strani Muslimana "izazivanjem masovne patnje" u Sarajevu i Srebrenici.
Foto: Wikipedia.org / ChrisO

Foto: Wikipedia.org / ChrisO


Kako kaže, reis Cerić je "brzo ubedio" Izetbegovića da je "to ispravno" i da se "žrtve moraju podneti".
Govoreći o napadu na Markale, GRM-116 posvedočio je da je "ta ideja potekla od reisa, a sproveli su je generali Halilović i Mustafa Hajrulahović zvani Talijan".
- Njih dvojica izneli su taj plan da se minobacač postavi u pravcu Špicaste stijene, kod sela Mrkovići, jer se znalo da Srbi tamo imaju artiljeriju koja gađa često, tako da se ta granata utopi u tu paljbu - rekao je.
Foto: Profimedia/Corbis, YouTube/BosniaFacts

Foto: Profimedia/Corbis, YouTube/BosniaFacts


- Alija i reis su to prihvatili, a Sefer se okrenuo ka Talijanu i rekao: 'Talijan će to…" - opisao je svedok, naglašavajući: "Bio sam prisutan kada je Alija to odobrio".
Na sledećem sastanku, međutim, Halilović je izvestio da "prvi pokušaj nije uspeo" jer je "granata pala na neki krov blizu Markala", a zatim je, za novi pokušaj, čekano da na osmatračkom položaju Unprofora bude ista posada, sa kojom je postojao dogovor da "ne broje naše granate".
Foto: Profimedia/Corbis

Foto: Profimedia/Corbis


"Alija im je rekao: Pokušajte ponovo. Oni su otišli i uskoro smo čuli šta je bilo s Markalama", izjavio je GRM-116.
Prema optužnici koja generala Mladića (73), ratnog komandanta Vojske Republike Srpske, tereti za terorisanje stanovništva Sarajeva, granata, koja je 5. februara 1994. ubila 66, a ranila 140 građana, na Markale je bila ispaljena sa položaja VRS.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • D. D. SVE.da...

    KLINTON ZAJEDNO SA ALIJOM IZMETBEGOVICEM U TO VRIJEME STO SU URADILI NA MERKELE U SARAJ EVU, TO NIJE RATNI ZLOCIZN. HAGU HAGU CRNI VRAZE I TEBI CE DOCI KRAj.

  • Bob

    Muslimani na ovim područjima su Srbi koji su se poturčili davnih vremena da bi izbegli lošu sudbinu i zaštitili svoje familije. Ne znam otkud tolika mržnja prema Srbima da su se u svakom ratu borili na strani okupatora i koljača i dan danas uče decu da mrze Srbe(većina njih čast izuzecima). A povodom tvrdnji nekolicine njih da su turci, upravo sam u Turskoj i većina njih i ne zna gde je Bosna a niko se ne preziva Ljajić,Malovčić,Izetbegović, pa i ne znam ideju otkud našim muslimanima da su turci.

  • Sulejman Velicanstveni

    Prva laz koju je svjedok izrekao je to da su se sjednice pretsjednistva BIH odrzavale u zgradi narodne banke. Da nije tuzno bilo bi smjesno.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima