Šutanovac: Kosovski Srbi naša svetinja!

Ministar odbrane Srbije smatra da je srpsko stanovništvo na Kosovu i Metohiji važnije od spomenika i manastira

  • 1

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je da srpske svetinje na Kosmetu predstavljaju Srbi, pa tek onda spomenici i ocenio da politika "i Kosovo i Evropa" nije izgubila smisao osim, kako je rekao, u glavama onih koji "taj smisao vide isključivo u hektarima".

- Podsetiću da mi te hektare nismo kontrolisali još od 1999. godine, čak ni jedan dobar deo hektara unutar Srbije nismo kontrolisali do 2001. godine. Ako u fokus stavimo život, to su i dalje dva odvojena koloseka. Niko ne može da nas spreči da brinemo o ljudima koji žive na KiM. U mom sistemu vrednosti najvažniji su ljudi, bez njih teritorije gube svaki smisao - rekao je Šutanovac za današnju "Politiku".

Govoreći o mogućim rešenjima za pitanje Kosmeta, od kojih se kao jedno navodi i poseban status za sever pokrajine, Šutanovac je rekao da moramo biti realni i da je "neverovatno da su neki shvatili tek 2011. godine da je Srbija 1999. izgubila suverenitet na Kosovu".

- Ipak oko jedne stvari se slažemo, a to je da ne priznamo nezavisnost naglasio je on.

Ljudi bitniji od spomenika

Šutanovac je istakao da sadašnja vlast pokušava sve vreme da u žižu problema i rešenja postavi ljude.

- Srpske svetinje su pre svega Srbi, pa tek onda naši kulturno-istorijski i verski spomenici. Ukoliko ne bude Srba, ti spomenici će iščeznuti kao što su neke civilizacije isčezle. Moramo, pre svega, da se pobrinemo da Srbi u enklavama imaju zagarantovanu bezbednost i budu uposleni - naveo je Šutanovac.

On je istakao i da je "činjenica je da Priština na severu Kosova ne može da uspostavi režim, pa zbog toga i Evropa i svet traže rešenja kroz dijalog".

- Smatramo da sever mora da ima specifičnost u odnosu na Kosmet, jer tamo funkcioniše regija koja je nezavisna od Prištine - rekao je Šutanovac.

Ministar odbrane je negirao da to znači prećutno priznanje nezavisnosti Kosova.

- Svi koji danas bezuspešno ubeđuju građane da vlada i predsednik idu koracima ka nezavisnosti, upravo su oni koji su najviše učinili za nezavisnost 90-ih godina, bilo da su bili u vlasti ili je podržavali, deleći isti sistem vrednosti - ocenio je Šutanovac.

Moramo biti važni važnima

Na pitanje da li je ikada bilo dileme u državnom vrhu da li je trebalo dopustiti rekonfiguraciju Unmika i izmeštanje kosovskog pitanja iz UN u EU, budući da je misija Euleks izašla iz okvira svog mandata, ministar je odgovorio da bi Srbija, da to nije učinjeno "bila potpuno izolovana, bez ekonomske i svake druge perspektive koja omogućava bolji život".

Šutanovac je, međutim, negirao da je Srbija morala da na to pristane pod pritiskom.

- Jedini pritisak na koji Srbija mora da pristane je pritisak interesa građana Srbije. Velika je zabluda i neistina da nas Evropa primorava na integracije, kao i da je u globalnim razmerama Srbija bilo kome važna. Moramo naći način da budemo važni važnima - rekao je ministar odbrane.

Govoreći o narednim izborima, Šutanovac, koji je i potpredsednik Demokratske stranke, je naglasio da nema razumevanje za koalicione partnere koji se po pravilu u poslednjoj godini mandata distanciraju od vlasti, iako u njoj učestvuju, i da to partnerstvo treba preispitati.

- Nema dileme da su svi oni koji napadaju DS, a u isto vreme sede sa nama u vladi, pokrajini ili gradu, partneri koje treba da stavimo pod veliki znak pitanja - istakao je Šutanovac.

(Tanjug)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA