Divjak: "Dobrovoljačka" je zločin protiv čovečnosti!

Povodom obeležavanja 20 godina od zločina nad vojnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu bivši komandant Armije BiH Jovan Divjak smatra da će taj slučaj još dugo ostati otvorena rana

  • 1

Penzionisani general i bivši komandant Armije BiH Jovan Divjak kaže za Telegraf.rs, povodom obeležavanja 20 godina od zločina u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, da će taj slučaj još dugo ostati otvorena rana.

- Ono što se dogodilo u Dobrovoljačkoj je svakako zločin protiv čovečnosti. Ceo slučaj će, međutim, ostati otvorena rana još dugo zato što ne postoji iskrena želja onih koji su danas na vlasti na sve tri strane da otvoreno pričaju o prošlosti. To podrazumeva da zajedno sednu oni koji su učestvovali u ovom bosanskom kotlu i priznaju svoju grešku. Ali, izgleda da još nije došlo vreme za to. I dalje se pominju one nerešene situacije od pre 70 godina - ističe Divjak.

Iako je Tužilaštvo BiH obustavilo istragu protiv 14 osumnjičenih za napad na kolonu JNA, Divjak, koji je među njima, kaže da to ne znači da se "Dobrovoljačkom" više neće niko baviti.

- Proces traženja pojedinaca koji su odgovorni se nastavlja. To bi značilo da oni koji koji se pominju kao svedoci i pričaju: "Video sam" lepo izađu i ispričaju šta su videli, a evo imamo i najave MUP-a RS da imaju nove svedoke - dodaje on.

"Dobrovoljačka" se, tvrdi Divjak, dogodila greškom neodgovornog pojedinca.

- Nije izdata nikakva komanda, niti je postojao plan, već je reč o odluci nekog pojedinca. Postoje čak i priče da je reč o osveti, jer je do tog dana u sarajevu već bilo 30 mrtvih. Takođe, bilo je i tvrdnji da se najpre čuo pucanj iz pištolja, a da je nakon toga usledila paljba. Najpre sam bio s vojnicima JNA koji su utovarali neke materijalne stvari i još tada sam umirivao situaciju. Kasnije, kada se formirala kolona i kada je sve počelo, bio sam na transporteru s Alijom Izetbegovićem i komandovao sam da se ne puca. Postoji i snimci s mojim glasom koji to potvrđuju - tvrdi Divjak.

(A. Popović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kamenica

    3. maj 2012 | 20:24

    Ma kakvi,nije se desila Dobrovoljacka,svi ubijeni Srbi tamo su ustvari izvrsili samoubistvo,nisu ih pobili.Ovaj bar kaze da neko mora da odgovara ali zato ona ne odrziva tvorevina BiH pokusava da kaze da se nista lose u toku rata Srbima nije desilo na njenoj teritoriji,samo su muslimani stradali i ubijani,jesu ubijani i to treba osuditi ali su i Srbi ubijani i muceni masovno.Moram primetiti da se mislimani svugde u svetu stalno zale kako nemaju ona ili ova prava a kad se pogleda malo dublje imaju dosta veca prava nego narodi druge veroisposvesti u mislimanskim zemljama,gde se nazivuje neernicima ako nisu za islam.Srebrenica jeste zlocin i toga se treba stideti ali isto su i muslimani pocinili dosta zlocina koje i dan danas ne priznaju i prave se ludi.Treba li spomenuti da su se borci tadasnje vojske BiH skrivali u zasticenoj oblasti Srebrenice posle napada na Srpsku vojsku,toliko o hrabrosti i brizi za svoj narod.Nikad nece ni priznati da je u Dobrovoljackoj pocinjen zlocin,jer samo su oni stradali i oni su uvek na svima poljima ugrozeni i jadni.Usput,ko je pobio mlade Makedonce,da nisu Srbi mozda.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA