ORIO SE MARŠ NA DRINU I KLICALO SRPSKOM KRALJU! Ovako se plivalo za ČASNI KRST u Zemunu (FOTO)

Na Dunavskom keju u Zemunu danas je održano 19. tradicionalno plivanje za Časni krst. Svečanost je započeta Liturgijom u Hramu Svetog Oca Nikolaja koju je služio patrijarh Irinej, evo kako je sve izgledalo

Na Dunavskom keju u Zemunu danas je održano 19. tradicionalno plivanje za Časni krst. Svečanost je započeta Liturgijom u Hramu Svetog Oca Nikolaja koju je služio patrijarh Irinej. Patrijarha srpskog je pored mnogobrojnih vernika i predstavnika opštine Zemun ispred kapije Hrama dočekao prestolonaslednik Aleksandr II Karađorđević koji je prisustvovao liturgiji i činu osvećenja Bogojavljenske vodice.

OVO DANAS NIKAKO NE SMETE DA RADITE: Vernici slave Bogojavljenje!

OVA SRPKINJA JE HEROJ BOGOJAVLJENJA: Prva doplivala do ČASNOG KRSTA, pobedu posvetila PORODICI! (FOTO)

Nakon toga usledila je Litija ulicama Zemuna, od Crkve Svetog oca Nikolaja, glavnom ulicom u Zemunu do Zemunskog Keja. Litiju su predvodili patrijarh Irinej i prestolonaslednik Aleksandar.

Foto: Telegraf.rs Foto: Telegraf.rs

DETE (9) PRVO DOPLIVALO DO ČASNOG KRSTA: Mali Pavle najbrži u trci na Nišavi!

Foto: Telegraf.rs Foto: Telegraf.rs

Oko tristotine plivača učestvovalo je u Litiji ulicama zemuna i iz sveg glasa pevalo patriotske pesme “Marširala Kralja Petra garda” i “Morem plovi jedna mala barka” što je naišlo na odobravanje građana koji su ih pozdravljali povicima “Živeo Kralj”.

VERA JAČA OD MINUSA: Evo kako su Beograđani plivali za časni krst! (FOTO)

Foto: Telegraf.rs Foto: Telegraf.rs

U Dunav je bačen ledeni krst, u spomen žrtvama novosadske racije iz 1942. godine, a predsedniku SVEBOR saveza Srbije Cvijetku Stevanoviću uručena je gramata SPC za obnovu tradicionalnog plivanja za bogojavljenski krst, koji je u Zemunu održan 19 puta.

Foto: Telegraf.rs Foto: Telegraf.rs

Prilikom čina plivanja za Časni krst na Zemunskom keju trijumfovao je Dejan Dimitrijević koji je danas postao i trostruki pobednik plivanja za Časni krst u Zemunu. Dejan je, osim danas, pobedio 2008. i 2013. godine. Nagradu - krst, plašt i SVEBOR medalju mu je uručio patrijarh srpski Irinej.

Foto: Telegraf.rs Foto: Telegraf.rs
Foto: Telegraf.rs Foto: Telegraf.rs

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    19. januar 2016 | 19:45

    Ne vidim poentu ovog glupiranja, osim sto moze srce sa ti pukne! Svi ovi popovi mogu da skoce u dunav, savu ili gde god hoce i ne moze da ispere sve njihove grehe! Za molitvu bogu ti ne treba publika! Ovo je cisto proseravanje!

  • Lune

    19. januar 2016 | 15:44

    Hm,hmm...primitivizam "na visokom nivou"...

  • Dag

    19. januar 2016 | 15:38

    Kom - "Kralju"?... (Srbija je - Republika.)...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA