SRBI DANAS TUGUJU, PALE SVEĆE I PLAČU: Na JOVANJDAN su umrli srpski heroji koji su Srbiju vodili u NAJVEĆE POBEDE! (VIDEO)

20. januara preminuli su Živojin Mišić i Petar Bojović, baš na JOVANJDAN kada se u Srbiji proslavlja jedna od najmasovnijih krsnih slava

  • 23

Srpska pravoslavna crkva slavi danas jednu od najčešćih slava Svetog Jovana, međutim Srbi ovog svetitelja ne pamte baš po dobrom, jer osim proslave krsne slave u istoriji i nisu baš imali toliko razloga za slavlje, jer su baš na JOVANJDAN ostali bez svojih heroja - srpskih vojvoda Živojina Mišića i Petra Bojovića!

NARODNA VEROVANJA NA JOVANJDAN: Ovo danas nikako ne smete da radite!

Srpska istorija se ne može zamisliti bez srpskoh heroja, slavnih vladara, vojskovođa koji su mnogo puta predvodili Srbe kroz velike pobede i teške trenutke.

EVO KAKO JE NASTALA PAROLA - NE ŠTEDI MUNICIJU! Zbog ovog herojstva SRPSKE VOJSKE SVET je OBOŽAVAO Srbe! (FOTO)

Foto: Wikipedia Foto: Wikipedia

Zbog svega toga Srbi i danas stoje mirno kada se pomenu imena nekih od njih, kao što su vojvode Živojin Mišić i Petar Bojović, kojima je i sudbina odredila isti dan smrti.

Čudno ili ne, ali ostaće činjenica da su dvojica srpskih vojvoda koje su Srbi obožavali, uz njih tugovali, ratovali i ginuli, a u miru im imena sinova, ulica, škola i institucija davali preminuli istog dana na dan velikog svetitelja!

Foto: Tanjug/Danilo Peternek Foto: Tanjug/Danilo Peternek

20. januara preminuli su Živojin Mišić i Petar Bojović, baš na JOVANJDAN kada se u Srbiji proslavlja jedna od najmasovnijih krsnih slava!

1921. godine umro je srpski vojvoda Živojin Mišić, jedan od najboljih srpskih vojskovođa, vojni pisac i profesor na Vojnoj akademiji.

Kao komandant Prve armije (1914-15) komandovao je operacijama u Kolubarskoj bici, drugoj velikoj pobedi Srba nad austro-ugarskom vojskom (1914) u Prvom svetskom ratu. Napisao je više vojnih dela, među kojima je najznačajnije "Strategija" (1907).

1945. godine umro je srpski vojvoda Petar Bojović, učesnik u svim ratovima od 1876. do 1912, kada je unapređen u čin generala.

Od 1915. bio je načelnik Generalštaba, a u septembru 1918. komandovao je srpskim snagama u proboju Solunskog fronta, posle čega je dobio čin vojvode.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • isus

    20. januar 2016 | 14:14

    Joj ljudi jeste mi dopi.dili vise sa ovim junackim pricama , bitakama koje povezujete sa svecima...jeste li poludjeli...

  • Pera S

    20. januar 2016 | 13:54

    Bilo bi lepo reci da je vojvoda Petar Bojovic umro od batina i posledica povreda koje je zadobio kad su mu partizani licani upali u kuci da da izbace na ulici i ormu mu kucu, kao i da je Radio Beograd upozorio grqadjanstvop da slucajno ne dolazi na sahranu ili ce snositi posledice. Tek toliko da se zna o doprinosu brace preko Drine.

  • VAN

    20. januar 2016 | 17:43

    Vizantija ili Istočno Rimsko Carstvo je nestalo jer su ga opustošili tvoji preci vatikanski krstaši pre najezde islama. Nikad islam ne bi došao na Balkan da krstaši nisu pre toga navikli islamske horde ratnika iz Azije. To nam se i danas dogadja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA