DA LI SRBIJA NA JOVANJDAN TREBA DA SE VESELI? Evo koja je MUKA zadesila Srbe na dan VELIKOG SVETITELJA! (VIDEO)

Ovi događaji na dan kada Srbi proslavljaju jednu od najmasovniji krsnih slava obeležili su istoriju Srbije, evo i koji su to

  • 23

Srpska pravoslavna crkva slavi danas jednu od najčešćih slava Svetog Jovana, međutim Srbi ovog svetitelja ne pamte baš po dobrom, jer osim proslave krsne slave u istoriji i nisu baš imali toliko razloga za slavlje, jer su baš na JOVANJDAN ostali bez svojih heroja – srpskih vojvoda Živojina Mišića i Petra Bojovića, ali su na današnji dan i poslali predsednika Srbije u Hag. Dok se SKJ definitivo raspao!

SRBI DANAS TUGUJU, PALE SVEĆE I PLAČU: Na JOVANJDAN su umrli srpski heroji koji su Srbiju vodili u NAJVEĆE POBEDE! (VIDEO)

Na dan kada mnogi Srbi slave svoju krsnu slavu - Svetog Jovana odigrali su se mnogi događaji koji su obeležili i dopunili istoriju Srbije!

NA DANAŠNJI DAN UMRLA JE JUGOSLAVIJA I TITOV KOMUNIZAM: A Milošević je ZAGOSPODARIO Srbijom! (VIDEO) (FOTO)

Foto: Arhivska fotografija Foto: Arhivska fotografija

Krenimo redom...

1921. godine umro je srpski vojvoda Živojin Mišić, jedan od najboljih srpskih vojskovođa, vojni pisac i profesor na Vojnoj akademiji. Kao komandant Prve armije (1914-15) komandovao je operacijama u Kolubarskoj bici, drugoj velikoj pobedi Srba nad austro-ugarskom vojskom (1914) u Prvom svetskom ratu. Napisao je više vojnih dela, među kojima je najznačajnije "Strategija" (1907).

Foto: Wikipedia Foto: Wikipedia

1945. godine umro je srpski vojvoda Petar Bojović, učesnik u svim ratovima od 1876. do 1912, kada je unapređen u čin generala. Od 1915. bio je načelnik Generalštaba, a u septembru 1918. komandovao je srpskim snagama u proboju Solunskog fronta, posle čega je dobio čin vojvode.

Foto: Tanjug/Danilo Peternek Foto: Tanjug/Danilo Peternek

1990. godine u Beogradu je održan poslednji kongres Saveza komunista Jugoslavije (14. vanredni kongres SKJ). Zbog neslaganja u rešavanju ključnih problema jugoslovenske zajednice, slovenačka i hrvatska delegacija napustile su taj skup. To je bio kraj Saveza komunista Jugoslavije, a mnogi smatraju da je time počeo raspad SFRJ.

2003. godine bivši predsednik Srbije Milan Milutinović dobrovoljno se predao Tribunalu u Hagu, pred kojim je optužen za zločine na Kosovu tokom 1999. godine.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

2008. godine u drugom krugu predsedničkih izbora u Srbiji, lider DS Boris Tadić ponovo je izabran za šefa države.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sisoje

    20. januar 2016 | 14:22

    Petar Bojovic je ubijen od strane komunista

  • Miki

    20. januar 2016 | 14:26

    A, kad mi to treba da slavimo, kad to Srbi nisu stradali ? Koliko ja znam na svaki nas Sveti praznik mi stradamo!

  • Lazarev Grad

    20. januar 2016 | 14:51

    Vojvoda Petar Bojovic nije umro nego je ubijen od strane oslobodioca beograda 1945god. od hrabrih partizana valjda su beograd oslobadjali od njega nemam pojma jurnuli su pravo u njegov stan silnim jurisom da ga zauzmu sto pre.te postene komunjare i prebile na smrt starog i oronulog vojvodu kog su i nemci postovali i nisu dirali za vreme okupacije... Tu vam je valjda seve jasno koliko je to bila slavna vojska to nema u filmovima Veljka Buljajica ... Nisu se oni borili za srbiju i narod vec za vlast i sto bolje vile na dedinju i sto vece stanove tako su i upali kod vojvode... Rat su poceli tako sto je zikica spanac ubio dva srpska zandara a zavrsili ili bar priveli kraju tako sto su ubili vojvodu jednog... Nastavilibsu onibsa terorom i dalje posle... Sramota!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA