VUČIĆ PUSTIO PROKOP U RAD! Posle 40 GODINA u funkciji 8 koloseka na kojima nam zavidi EVROPA (FOTO) (VIDEO)

Posle oko 40 godina u funkciji će biti osam koloseka koji su izgrađeni po evropskim standardima, a a vrednost ugovora oko 25,8 miliona evra obezbeđenih iz kuvajtskog kredita

Danas se obeležava završetak prve faze izgradnje buduće glavne železničke stanice Beograd centar u Prokopu, a svečanosti su prisustvovali premijer Srbije Aleksandar Vučić, ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović i gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

(VIDEO) KAO SVEMIRSKI BROD: Pogledajte kako sada izgleda PROKOP STANICA!

Vučić je označio otvaranje Prokopa tako što je u stanicu došao sa saradnicima novim Štadlerovim vozom, koji će od danas saobraćati na liniji Beograd - Novi Sad.

Posle oko 40 godina u funkciji će biti osam koloseka koji su izgrađeni po evropskim standardima. Rok za završetak radova je bio 420 dana, a vrednost ugovora oko 25,8 miliona evra obezbeđenih iz kuvajtskog kredita.

Na toj liniji će saobraćati novi Štadlerovi elektromotorni vozovi, a kroz Prokop će nastaviti svakodnevno da saobraća 105 BG vozova.

Projekat je uradio Saobraćajni institut CIP. Radove na prvoj fazi je izveo konzorcijum na čelu sa Energoprojektom, a obuhvatili su, između ostalog, izgradnju trećeg, četvrtog, sedmog i osmog koloseka, rekonstrukciju postojećeg devetog i desetog koloseka.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

"Prokop" će, pored vozova gradske železnice odnosno vozova iz sistema BG voz, biti otvoren za prijem i otpremu putnika i za vozove na relaciji Beograd - Novi Sad - Beograd, na kojoj će saobraćati novi Štadlerovi elektromotorni vozovi.

Očekuje se da će za potpuno izmeštanje železničke stanice iz centra grada u stanicu "Prokop" biti potrebno godinu dana.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Naredna faza uključuje izgradnju stanične zgrade, saobraćajnog i putničkog prilaza sa autoputa E-75 i obodnih gradskih saobraćajnica, kao i prateće infrastrukture. Očekuje se da će za potpuno izmeštanje železničke stanice iz centra grada u stanicu "Prokop" biti potrebno godinu dana.

Završetkom ove faze omogućeno je odvijanje železničkog saobraćaja u stanici na osam od ukupno deset projektovanih koloseka, kao i prijem i otprema putnika na pet od ukupno šest perona, sa svim potrebnim pratećim radovima za organizaciju i kontrolu saobraćaja vozova i putnika.

(Č. Đ.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jana

    26. januar 2016 | 11:54

    Niko ovaj uspeh ne moze osporiti, Srbija je krenula boljim putem u kome se radi i nema price.

  • Despot

    26. januar 2016 | 11:53

    Vucic od Srbije pravi Svajcarsku,vec vidim u buducnosti lepsu,bolju,bogatiju Srbiju.

  • Mladenka

    26. januar 2016 | 12:09

    Sta reci nego jedno veliko bravo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA