SRBIJI NE TREBA RUSIJA! Evo šta je još Majk Kirbi poručio Srbima

Odlazeći američki ambasador Majk Kirbi smatra da naša zemlja ne može da kako navodi oponaša zemlju čija je ekonomija zasnovana na nafti, prirodnom gasu i niklu

  • 93

"Različite zemlje EU imaju različite odnose sa Rusijom. Ne mislim da postoji izbor između EU i Rusije. Ali ne mislim ni da je Rusija ekonomski model koji Srbija može da sledi. Teško da Srbija može da oponaša zemlju čija je ekonomija zasnovana na nafti, prirodnom gasu i niklu, a nemate ni toliki broj građana, ni toliku teritoriju", rekao je Majkl Kirbi u intervjuu za "Danas".

Na pitanje lista da li misli da uticaj Rusije u regionu može porasti do te mere da Rusija može biti alternativa za EU i NATO, odnosno alternativa koju bi Srbija mogla da izabere, Kirbi je odgovorio da ima utisak da je Srbija odabrala da se pridruži EU, kao ekonomskom modelu i modelu vladavine prava i mnogih drugih stvari, sistema vrednosti.

"Imate mnogo veću trgovinsku razmenu sa EU nego sa Rusijom. U 2015. opao je izvoz srpske hrane u Rusiju uprkos mogućnostima. Nedavna anketa koju sam video pokazala je da je Rusija za građane Srbije daleko od vrha privlačnosti. Pokazala je da bi 43 odsto Srba radilo u EU, 23 odsto u SAD i 11 odsto u Rusiji", precizirao je ambasador SAD.

Američki diplomata je ocenio da je vidljivo mnogo toga što je Vlada ovde učinila da unapredi život građana Srbije na praktičan način.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

"Drago mi je što i Srbija i Evropska unija smatraju da je Srbija na putu ka EU. Otvaranje poglavlja je ogroman korak napred. Što se mene tiče, Srbija je uvek bila evropska zemlja, u njenom središtu. Jedna od stvari koje sam naučio o starom Rimu jeste da su se rimski carevi rađali u Srbiji. Mi luckasti Amerikanci smo mislili da su rimski carevi iz Rima. Ispostavilo se da je četvrtina njih rođena u Srbiji", rekao je Kirbi

On je još ocenio, govoreći o vanrednim izborima, da ima smisla što su sada izbori, jer, kako je dodao, Vlada mora da bude snažna, stabilna, efikasna u prolaženju kroz svih 35 poglavlja sa EU.

"Moj utisak je da će građani odlučiti da ostanu na evropskom putu, 24. aprila ili kada god", dodao je ambasador Kirbi.

( Telegraf.rs / Tanjug )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • A Ти Не Требаш

    28. januar 2016 | 09:43

    A Ти Не Требаш Србији , првим авионом за америку те треба протерати и уједно ти дати доживотну забрану. Ко тебе пита шта треба Србији и Српском народу?

  • Nikolas

    28. januar 2016 | 09:46

    GOSPODINE ODLAZECI AMBASADORE -SRBIJA NIJE AMERICKA DRZAVA I SRBI ZNAJU KO IM TREBA A KO NETREBA!!!VI STE SRBIJU OKUPIRALI I U AMBASADI NAPRAVILI CIJA CENTRALU ZA CITAVU EVROPU !! SA AGENTIMA CIJE I FBI ZASTRASUJETE SRBE I OTIMATE KOSOVO-DRAGI AMERI TO NIJE PRIJATELJSTVO .!!! MENI NISU PRIJATELJI KOJI SU SRBE OZRACILI I IZVRSILI GENOCID!!!

  • 1389 patriota

    28. januar 2016 | 09:43

    Šta je Kirbi, smeta ti Rusija, 80% Srba voli Rusiju, srećan ti put u tvoju Ameriku karta u jednom pravcu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA