Savet za borbu protiv korupcije traži smenu Nate Mesarović

"Ispunjeni su uslovi za razrešenje predsednice Vrhovnog kasacionog suda Nate Mesarović, a treba preispitati i rad ministarke pravde Snežane Malović", kažu u ovom državnom telu

  • 0

Savet za borbu protiv korupcije smatra da su zbog brojnih propusta u reformi pravosuđa ispunjeni uslovi za razrešenje predsednice Vrhovnog kasacionog suda Nate Mesarović, kao i sudija tog suda i članova prvog saziva Visokog saveta sudstva, na čijem je ona čelu.

"Oni su kroz postupak reizbora i izbora pokazali nestručnost, nesavesnost i nedostojnost za obavljanje sudijske funkcije", navodi se u zaključcima i preporukama Izveštaja Saveta za borbu protiv korupcije koji je prosleđen Vladi Srbije.

Savet takođe smatra da treba preispitati rad ministarke pravde Snežane Malović, kao i navode sudije Milimira Lukića koji je krajem prošle godine podneo ostavku na članstvo u stalnom sazivu VSS-a.

"Takođe treba utvrditi da li je bilo nezakonitosti u radu tog tela i preduzeti odgovarajuće mere prema svakom članu stalnog saziva Visokog saveta sudstva", navodi se u Izveštaju koji je potpisao portpredsednik Saveta profesor Miroslav Milićević.

Dalje se navodi da je VSS dužan "da konačno odluči o žalbama, odnosno prigovorima neizabranih sudija, zakonito i kvalitetno u skladu sa pravilima koja su važila za reizbor svih sudija, jer sve sudije moraju biti ravnopravne u primeni pravila".

Sugeriše i preispitivanje rada Ustavnog suda, jer je, kako navodi, taj sud prihvatio da o odlučivanju po žalbama sudija koje su podnete kao redovan pravni lek odlučuje VSS kao o prigovorima, što je pravni lek manje snage i značaja.

Savet konstatuje da se od žalbe ne može "nasilno praviti prigovor, niti se zakonom sudiji može oduzeti žalba kao delotvoran pravni lek, niti se Ustavnom sudu može oduzeti izričito predviđena nadležnost da preispituje odluke VSS kada se radi o statusnim pravima sudija".

U Izveštaju koji je napisan na osam strana Savet je detaljno obrazložio zbog čega izvodi pomenute zaključke, pored ostalog zbog i zbog dominantnosti izvršne vlasti nad sudskom, propusta prilikom sprovođenja opštih izbora sudija kao i tokom odlučivanja o prigovorima neizabranih sudija koje je još u toku.

(D. Z. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA