VEROVALI ILI NE: U Skupštini Srbije čak 51 stranka, vladu će podržati 38 partija!

Novi saziv parlamenta činiće 51 politička partija, što je više od polovine ukupnog broja stranaka u Srbiji. Sastav nove vlade podržalo bi, ako se ostvare predviđanja, između 26 i 38 stranaka

  • 14

Dva Srbina, tri partije! Ova narodna izreka skoro pa i bukvalno može da se primeni na saziv novog srpskog parlamenta. Naime, u novoj postavi Skupštine Srbije, koja bi trebalo da bude konstituisana najkasnije do 8. juna, naći će se predstavnici čak 51 političke stranke i grupe građana, okupljenih u deset izbornih lista. To je najveći broj partija koje su ikad činile srpski parlament, što je Telegraf najavio mesec dana pre održavanja izbora.

I tu nije kraj kad su rekordi u pitanju. Ako vlada bude formirana od stranaka koje su u drugom krugu najavile da će podržati predsedničkog kandidata Borisa Tadića(DS-SPS-URS-LDP-manjinske stranke), novog mandatara i njegov kabinet će podržati ukupno 38 političkih partija!

U novom parlamentu će se, dakle, naći više od polovine registrovanih partija u Srbiji, kojih ima 88 prema poslednjim podacima Ministarstva za državnu upravu u Srbiji).

Broj političkih stranaka bio bi i veći da je u njen saziv uspela da uđe još neka od osam koalicija ili partija, koje su, prema izbornim rezultatima, završile ispod cenzusa.

Najbrojnija lista jePokrenimo Srbiju Tomislav Nikolić” sa 73 poslanika, a nju čini 12 političkih stranaka: SNS, NS, Pokret Snaga Srbije Bogoljub Karić, Pokret socijalista, AMSPPS, Koalicija udruženja izbeglica u RS, NSS, BNS, DSM, Romska partija, Pokret vlaškog ujedinjenja i Pokret privredni preporod.

Druga lista po broju mandata u novom sazivu je "Izbor za bolji život Boris Tadić" koja će imati 67 poslanika, a koji će biti delegirani iz četiri partije: DS, SDPS, LSV i Demokratske zajednice vojvođanskih Hrvata.

Stavove koalicije "Ivica Dačić - SPS, PUPS, JS" zastupaće 44 poslanika iz ove tri partije.

"Demokratska stranka Srbije Vojislav Koštunica" izašla je samostalno na izbore i u Skupštini Srbije će biti zastupljena s 21 poslanikom.

Preokret – Čedomir Jovanović”, koji čini osam partija: LDP, SPO, SDP, Bogata Srbija, Vojvođanska partija, Demokratska partija Sandžaka, Zeleni i Partija Bugara Srbije plus 30 grupa i udruženja građana, osvojio je 16 mandata.

Na skupštinskim zasedanjima naćiće se i 16 poslanika listeUjedinjeni regioni Srbije Mlađan Dinkić”, na kojoj će se naći osam stranaka i 30 udruženja i grupa građana: G17 plus, Zajedno za Šumadiju, Živim za Krajinu, Narodna partija, Bunjevačka partija, Koalicija za Pirot, Vlaška demokratska stranka i Sandžačka narodna partija.

Najbrojnija lista manjina u Skupštini Srbije je "Savez vojvođanskih Mađara - Ištvan Pastor", čijih će 5 poslanika zastupati interese te liste.

Listu “Stranka demokratske akcije Sandžaka dr Sulejman Ugljanin”, na kojoj će se uz Stranku demokratske akcije, naći i Bošnjačka demokratska stranka SandžakaSocijalno-liberalna partija Sandžaka, predstavljaće dva poslanika.

Novoformirana koalicija ”Svi zajedno” koju čine Bošnjačka demokratska zajednica, Slovačka stranka, Demokratska partija Makedonaca, Demokratska zajednica Hrvata, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara i Građanski savez Mađara na izborima se izborila za jedno poslaničko mesto.

Izborna lista Nijedan od ponuđenih odgovora biće takođe zastupljena u novom sazivu parlamenta s jednim poslaničkim mandatom.

SASTAV NOVE VLADE SRBIJE

Prema gore navedenim podacima lako se može izračunati koliko će stranaka činiti novu vladu Srbije.

Ukoliko se vlada formira na osnovu koalicionog dogovora listi "Izbor za bolji život Boris Tadić", "Ivica Dačić SPS PUPS JS", "Preokret - Čedomir Jovanović", "Ujedinjeni regioni Srbije - Mlađan Dinkić" i liste manjina dolazimo do podatka da će novi saziv u Nemanjinoj podržati 38 stranaka.

Prema drugom scenariju, vladu koja bi bila sastavljena od koalicija "Izbor za bolji život Boris Tadić", "Ivica Dačić SPS PUPS JS", "Ujedinjeni regioni Srbije - Mlađan Dinkić" plus liste manjina, podržalo bi 26 političkih partija.

Šta reći, sem: ovo ima samo u Srbiji!

(D. Zlojutro)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ferdinand

    9. maj 2012 | 19:19

    Bas tako...dobrodosli u zemlju nedodjiju....katastrofa...

  • Provereno

    10. maj 2012 | 13:48

    Pojacava Vam se rekord uso i cika Haljimi u parljamenat...:) znaci zasu

  • Dragana

    9. maj 2012 | 19:28

    Gde samo vadite ove podatke...svaka cast...eto nasta odlaze novci od placenog poreza i usta odose krediti od mmf-a u plate gospode iz skupstine...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA