MILAN NEDIĆ NIJE PROGONIO JEVREJE?! Svedok odbrane tvrdi da su logor na Starom sajmištu držale USTAŠE

Jedan od svedoka u postupku rehabilitacije Milana Nedića , Žarko Vidović tvrdi da predsednik Vlade Srbije tokom Drugog svetskog rata nije držao logor na Starom sajmištu jer je on bio ustaški i da Nedić nije odgovoran za progon Jevreja

  • 95

U Višem sudu u Beogradu  nastavljen je postupak pravne rehabilitacije predsednika Vlade Srbije tokom Drugog svetskog rata Milana Nedića. Na ročištu je svedok Žarko Vidović ocenio da je Staro sajmište bio ustaški, a ne Nedićev logor.

Vidović koji je u vreme rata bio u Savezu komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) u Sarajevu, naveo je da su ga ustaše uhapsile sa još oko 2.500 do 3.000 ljudi, i uputile ka logoru u Jasenovcu, ali su ih SS jedinice presrele, odabrale njih oko 800 i transportovali ih za Zemun koji se nalazio na teritoriji Nezavisne Države Hrvatske (NDH).

REHABILITACIJA NEDIĆA UVREDA JE ZA SVE ŽRTVE DRUGOG SVETSKOG RATA! Vulin protiv "pomilovanja" Milana Nedića

"U Zemunu nije bilo nikakvog uticaja Nedića, osim ako je bio u nekom dogovoru s Pavelićem, što je meni malo verovatno", rekao je Vidović na ročištu u Beogradu.

Foto: wikipedia.org Foto: wikipedia.org

On je naveo da je kao član Pokreta narodnog spasa koji je ostao "odan Jugoslaviji" pomagao Srbima da iz Sarajeva odu u Srbiju vozovima.

"Mi smo tokom rata kupili Srbe u Sarajevu koliko je moguće da se spasu od ustaškog klanja. To nasilje nad Srbima bilo je toliko očigledno da je u spas Srba ustao komandant Nemačke u Sarajevu", rekao je svedok.

Foto: Tanjug/Srđan Ilić Foto: Tanjug/Srđan Ilić

Kako je dodao, tadašnja stara jugoslovenska policija, koja će uskoro postati Nedićeva policija, te Srbe je prihvatala sa velikom pažnjom.

"Tetke moje supruge i moja supruga su mi pričale da su tokom čitavog rata bile smeštene u Banji Koviljači gde su imale besplatnu hranu i smeštaj", kazao je Vidović.

Prema njegovim rečima, nakon završetka rata, studenti su Vidoviću u Sarajevu pričali kako su se spasili zahvaljujući Nedićevoj Srbiji.

Foto: Tanjug/Srđan Ilić Foto: Tanjug/Srđan Ilić

Nakon saslušavanja svedoka, zakazano je sledeće ročište za 14. mart, na kome će kao svedok biti saslušan tadašnji predstavnik Uprave iseljavanja Slovenaca Nikola Milovančev.

Praunuk Milana Nedića, Aleksandar kazao je novinarima da je današnji svedok dokazao da je najveća zabluda da je Nedić držao logor na Starom sajmištu.

Foto: Tanjug/Srđan Ilić Foto: Tanjug/Srđan Ilić

"Porodica Nedić je danas odnela pobedu. Dokazano je da Milan Nedić nije imao veze sa progonom Jevreja", kazao je praunuk.

On je dodao i da će na jedno od ročišta doći i akademik Aleksandar Bjelić, potomak Jevreja koje je Nedić tokom rata spasao.

Ispred Višeg suda u Beogradu okupili su se predstavnici Komunističke partije, SUBNOR-a i nevladine organizacije "Žene u crnom" koji su protestovali protiv Nedićeve rehabilitacije.

"IDE TITO PREKO ROMANIJE" i "BANDO CRVENA" - ORI SE BEOGRADOM! Rat partizana i desničara zbog rehabilitacije Nedića (FOTO)

Milan Nedić. Foto: Arhivska fotografija Milan Nedić. Foto: Arhivska fotografija

Unuk nekadašnjeg predsednika bivše Jugoslavije Josipa Broza Tita ocenio je da je postupak rehabilitacije "diktiran sa strane" i da predstavlja sramotu za Srbiju.

Sa druge strane, bilo je i nekoliko mlađih osoba koje su nosili transparente "Spasavanje Srba nije zločin", a sve okupljene obezbeđivala je policija.

Tokom suđenja, oni koji su za rehabilitaciju i oni protiv, vikali su jedni drugima da su izdajice.

Foto: Tanjug/Srđan Ilić Foto: Tanjug/Srđan Ilić

Advokat zastupnika rehabilitacije Zoran Živanović kazao je da je odustao od poziva svedoka iz Slovenije Uroša Šušteriča zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja i starosti, što ga onemogućava da dođe iz Slovenije.

Postupak rehabilitacije Milana Nedića počeo je 7. decembra 2015, sedam godina nakon što su zahtev za rehabilitaciju podneli Srpski liberalni savet, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima i porodica Nedić.

( Telegraf.rs / Tanjug )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marinko

    8. februar 2016 | 15:02

    Porazavajuce je sto Srbija rehabilituje fasiste sve je teze izvan te zemlje reci da si srbin

  • solunac

    8. februar 2016 | 22:51

    Da li je Hitler gvozdenim krstom odlikovo pravog ili pogresnog coveka. Da li su na listi za rehabilitaciju i Dragoslav Dragi Jovanovic pa i sam Adolf Hitler. Necu biti iznenadjen.

  • weber"S

    8. februar 2016 | 18:35

    Ustaski logor u centru Beograda???? ma koga ovaj farba? Dakle kogor u Mitrovici, Sapcu, Uzicu, Cacku , sve su to bili ustaski logori?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA