ĐINĐIĆ JE HAGU DAO DOKAZE PROTIV UBICA IZ OVK! Bivši načelnik DRŽAVNE BEZBEDNOSTI otkrio istinu o Hašimu Tačiju

U vreme vlade Zorana Đinđića, koja je svojevremeno okarakterisana kao antisrpska, radilo se na prikupljanju dokaza o zločinima OVK i kompletan posao završen je oktobra 2001. godine

  • 15

U vreme vlade Zorana Đinđića, koja je svojevremeno okarakterisana kao antisrpska, radilo se na prikupljanju dokaza o zločinima OVK i kompletan posao završen je oktobra 2001. godine, izjavio je bivši zamenik načelnika Resora državne bezbednosti Zoran Mijatović, navodeći da to zna jer je, u ime službe, i sam učestvovao u toj akciji.

SRBIJA JE POBEDILA TERORISTE IZ OVK - ODJEKUJE EVROPOM! Srbi naneli još jedan PORAZ Albancima s Kosova

Veoma mi je žao što moram da razočaram Milovana Drecuna, rekao je Mijatović, komentarišući u autorskom tekstu u Danasu njegovu izjavu kao predsedavajućeg Radne grupe za prikupljanje činjenica i dokaza u rasvetljavanju zločina nad pripadnicima srpskog naroda i drugih zajednica na KiM pod naslovom "Prikupljamo dokaze o zločinima nad Srbima".

NOSIO JE NEMAČKI PIŠTOLJ I UBIJAO PARTIZANE! Hašim Tači je slikom svog dede zapalio INTERNET (FOTO)

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

- U izjavi Drecuna se takođe kaže da je Radna grupa došla do saznanja da postoje ratni dnevnici terorističke OVK, koje su zaplenili pripadnici KFOR. I ova izjava veoma je sporna, jer se KFOR time nikada nije ni bavio - rekao je Mijatović.

- Ono što odgovara pravoj istini jeste činjenica da je Služba državne bezbednosti do tih dnevnika i drugih dokaza o zločinima OVK odavno došla i svojevremeno ih prosledila Haškom tribunalu - istakao je Mijatović.

Naravno da naše institucije treba da se bave ovim poslom, naveo je Mijatović, ukazujući da je za "početak potrebno reći istinu".

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Prikupljanje podataka o zločinima OVK započeto je na inicijativu Haškog tribunala aprila 2001.

- Da bi se obezbedili valjani dokazi u istrazi o počiniocima krivičnih dela tražili su da im dostavimo eventualne dokaze po pravilima Haškog tribunala. Pravila su pobrojana u 33 tačke i odnose se na rukovođenje i komandovanje, organizacionu strukturu i operacije OVK - naveo je Mijatović.

On dalje kaže da su krajem maja, kao odgovor na njihov zahtev, poslali prve podatke o zločinima OVK. "Iste godine, oktobra meseca, dobili smo pismo, koje su potpisali Karla del Ponte i Grejem Bluit, u kome nam se zahvaljuju na podacima za koje su konstatovali da su dobri i vredni".

Foto: Tanjug/Boki Foto: Tanjug/Boki

U istom pismu, dodao je, tražili su da dostavimo podatke za Albance koji su zauzimali komandne položaje u operativnim zonama Paštrik, Dukađin i Drenica. Između ostalih, na njihovoj listi nalazili su se i Hašim Tači, Ramuš Haradinaj, Agim Čeku i Tahir Zemaj, koji je, nekoliko godina kasnije, ubijen u klasičnoj sačekuši.

U tom poslu imali smo podršku tadašnjeg premijera Zorana Đinđića, resornog ministra Dušana Mihajlovića i poseban podsticaj od strane tadašnjeg ministra pravde Vladana Batića, istakao je Mijatović.

- Dostavili smo i nekoliko video kaseta koje su se odnosile na zločine OVK. Predata dokumenta bila su fotokopije, a originale smo zadržali u našim arhivama. Tu smo naznačili oko 250 počinilaca raznih krivičnih dela nad Srbima i ostalim nealbanskim stanovništvom - rekao je Mijatović.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Prema njegovim rečima, radilo se o krivičnim delima otmice, silovanja i ubistva. Obimni dokazi nalaze se u tačkama 31 i 33, koje govore o finansiranju OVK i zatvorima koje su formirali po kućama, štalama, pomoćnim prostorijama i školama.

On je naveo da se u tački 33 nalaze brojni dokazi o formiranju jedinica OVK, dnevne zapovesti jedinicama, razni protokoli, naređenja jedinicama o borbenim dejstvima, naredbe o formiranju grupa za kidnapovanje Srba i njihove fizičke likvidacije. Mogu se naći i imena kidnapovanih i ubijenih Srba, kao i imena izvršilaca tih zločina. Pod tačkom 31 nalaze se dokumenta o finansiranju OVK organizovanom iz inostranstva...

Foto: Wikipedia/J budissin Foto: Wikipedia/J budissin

Dakle, te 2001. godine urađen je ogroman posao u dokumentovanju zločina OVK. I onda se stalo. A sada se, koliko razumem, radi po onoj narodnoj ”ajde Jovo nanovo“. Izgubilo se 15 godina uzalud, napomenuo je Mijatović.

- Sa žrtvama ne smemo više da se igramo u dnevnopolitičke svrhe. Zato, bez obzira na sve, da li država reaguje blagovremeno i da li je iskrena u nameri da uradi posao do kraja, kao i kakvi će biti krajnji efekti, dokumentaciju treba poslati novoformiranom sudu za ratne zločine OVK. To je najmanje što možemo, kao država, da učinimo za njih i njihove porodice - zaključio je Mijatović.

(Telegraf.rs / Izvor: N1)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pingvin sa Madagaskara

    9. februar 2016 | 11:54

    ..marketing je čudo...dajte mi izvore informisanja pa ću od svake žene da napavim muškarca..tako je bilo i sa pokojnim Zoranom...njegov rad se odnosio na popravku države Srbije a tretirali su ga kao kriminalca,mafijaša..i dan-danas se pljuje po njemu...ko to radi...pismeni ljudi koji razmišljaju svojom glavom..da,da..samo takvi...ne razmišlajmo mi svojom glavom dok nam neki Šojić to ne kaže...glasajte...

  • Mire

    9. februar 2016 | 19:46

    Cuvena demokratska recenica. VODITE GA I NEVRACAJ TE GA VISE OVAMO.

  • Jeretik

    9. februar 2016 | 21:05

    Jadan pokusaj , da se spere sva stroka sa bulevara .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA